Administraţia Biden va înceta să mai caute să identifice sursele jurnaliştilor

Administraţia Biden va înceta să mai caute să identifice sursele jurnaliştilor

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki

Guvernul american a anunţat sâmbătă că va înceta să mai obţină în secret convorbirile telefonice şi mesajele electronice ale jurnaliştilor de investigaţie politică, mai ales în cazul unor scurgeri de informaţii în sfera politică, punând capăt unei practici adesea criticate sub motivul că aduce atingere libertăţii presei, transmite AFP.

 
Departamentul Justiţiei din SUA a dat asigurări că, "pentru a schimba practica sa de lungă durată, nu va mai căuta (...) să obţină sursele de informaţie ale jurnaliştilor".
 
"A-i cita pe jurnalişti pentru a compare în cadrul anchetelor privind scurgerile de informaţii politice nu este conform cu orientarea politică a preşedintelui", a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
 
Administraţia Biden a dezvăluit miercuri că Departamentul de Justiţie al Administraţiei Trump a obţinut în secret istoricele conversaţiilor telefonice ale patru reporteri din New York Times care s-au întins pe aproape patru luni în 2017, ca parte a unei investigaţii privind scurgerile.
 
A fost cea mai recentă dintr-o serie de dezvăluiri despre administraţia Trump care a obţinut în secret înregistrările de comunicare ale reporterilor într-un efort de a-şi descoperi sursele. Luna trecută, Departamentul Justiţiei a anunţat că a descoperit documente din perioada vechii administraţii care se refereau la date despre istoricul conversaţiilor telefonice ale unor reporteri de la The Washington Post şi date despre conversaţiile telefonice şi accesarea e-mailului în cazul unui reporter de la CNN, potrivit The New York Times.
 
„A intra în posesia datelor telefonice ale unor jurnalişti subminează profund libertatea presei. Ne ameninţă sursele cu reducerea la tăcere, surse de care noi depindem pentru a furniza publicului informaţii esenţiale despre ceea ce face guvernul”, a reacţionat Dean Baquet, reprezentant al conducerii The New York Times.
 
„Aşteptăm ca Departamentul Justiţiei să explice care a fost motivul acestei acţiuni şi ce măsuri ia pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple pe viitor”, adaugă Dean Baquet.
 
Conform sursei citate, datele respective referitoare la convorbirile telefonice se referă la iniţierea de apeluri, primirea de apeluri, numerele apelate etc., dar nu la conţinutul propriu-zis al convorbirilor. Guvernul s-a asigurat că are şi o decizie în justiţie pentru a accesa şi desfăşurătorul e-mailurilor celor patru jurnalişti de la „The New York Times”, deşi n-au fost obţinute niciun fel de date în acest sens.
 
Departamentul Justiţiei nu a anunţat de ce anume era interesat, dar cei patru reporteri vizaţi şi momentul în care au avut loc convorbirile sugerează că ar putea fi vorba despre o scurgere de informaţii clasificate, apărută în NYT în 22 aprilie 2017, când cei patru reporteri au scris un articol despre cum s-a ocupat James B. Comey, pe atunci director FBI, de ancheta – cu mare încărcătură politică – referitoare la alegerile prezidenţiale din 2016.
 
Potrivit sursei citate, articolul menţiona un document secret, obţinut din Rusia de hackeri care lucrau pentru serviciile de informaţii olandeze. Acel document ar fi jucat un rol-cheie atunci când Comey a luat decizia ca FBI să nu recomande punerea sub acuzare a lui Hillary Clinton pentru că şi-ar fi folosit e-mailul privat pentru a purta corespondenţă în calitate de secretar de stat.
 
Anchetatorii din administraţia Trump ar fi fost interesaţi să afle dacă nu cumva chiar fostul şef al FBI era sursa acestei scurgeri de informaţii, însă demersurile lor nu s-au soldat cu un rezultat concludent, scrie NYT.
Printre alte mass media, CNN a semnalat luna trecută că administraţia Trump a căutat să obţină în secret înregistrările telefonice şi email-urile unuia dintre corespondenţii săi. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările