În Las Vegas, trenul ultra rapid ce va atinge 1.000 de km pe oră a trecut cu succes testele VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hyperloop
Hyperloop

Viitorul transportului a început să prindă contur, miercuri, în deşertul american, cu primul test public al unui sistem de propulsie ce ar trebui să pună în mişcare un tren futurist de foarte mare viteză , numit „Hyperloop”.

Sub primirile invitaţilor, un fel de sanie a alunecat de-a lungul unei piste instalate în deşert în apropierea Las Vegas, în America de Vest, înainte de a frâna şi opri într-un pat de nisip şi ridicând un nor de praf, a descris un jurnalist de la AFP.

Primul test Hyperloop a fost un succes. Deocamdatã, compania a testat doar sistemul de propulsie al capsulelor care vor transporta pasagerii prin tuneluri, la viteze ameţitoare. 

Un fel de sanie special construită pentru a testa sistemul a atins 100 de kilometri în doar o secundă şi o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră.

Sania a rulat pe o şină specială atingând într-o secundă viteza de 160 km/h şi s-a oprit într-o barieră formată din saci de nisip, frânele nefiind încă definitivate. Compania spune că vrea ca până la final de an să facă teste în tuburi cu foarte joasă presiune unde capsulele metalice să atinga viteze mult mai mari.

Rob Lloyd, şeful companiei care a făcut testul, spune că ar vrea ca în 2019 să poata lansa Hyperloop pentru transport de marfa, iar în 2021, transportul de persoane.

Foarte mulţi sunt sceptici privind viitorul acestei tehnologii, mai ales din cauza costurilor. Elon Musk a estimat că linia San Francisco-Los Angeles va costa 6 miliarde dolari, însă mulţi spun că în realitate costurile vor fi clar mai mari, caz în care obţinerea finanţării va fi o problemă.

E încă departe de viteza de peste 1.000 de kilometri pe oră pe care o promite Hyperloop. Noi teste vor avea loc până la sfârşitul anului. Compania îşi propune să înceapă să transporte marfă în acest fel în 2019 şi pasageri doi ani mai târziu.

În cele din urmă, sistemul testat miercuri de startup american Hyperloop One ar trebui să propulseze capsulă care să transporte pasageri sau mărfuri pe perne de aer într-un tub de joasă presiune, care în 30 de minute să parcurgă 600 de kilometri, între Los Angeles şi San Francisco.

Totul a început în vara lui 2013 când antreprenorul american Elon Musk, cel care a fondat producatorul de maşini electrice Tesla Motors, a prezentat proiectul unui nou sistem de transport în comun, denumit Hyperloop, prin care pasagerii se pot deplasa în capsule metalice care circulă cu viteze foarte mari prin nişte tuburi din oţel în care presiunea este redusă.

Musk spunea că prin acest sistem ar putea fi transportaţi anual 7,4 milioane de persoane între San Francisco şi Los Angeles, iar cei 600 km ar putea fi parcurşi în mai puţin de o oră. Investiţiile necesare ar fi de 6 miliarde dolari, iar ducerea la bun sfarsit a proiectului ar necesita 7-10 ani. Capsulele metalice vor putea transporta până la 28 de pasageri odată, cu viteze de până la 1.300 km/h.

Acum, un startup care a primit 80 milioane dolari finanţare, inclusiv de la căile ferate franceze SNCF, a facut un prim test public al tehnologiei în deşertul Nevada. Nu în tuburi vidate şi nu la 500 km/h, scopul testului fiind de a vedea cum funcţioneaza acceleraţia şi de a găsi modalităţi care să ducă la reducerea drastică a costurilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite