Cum au făcut americanii bolnavi economii de milioane cu ajutorul unui soft creat de un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flaviu Sîmihăian FOTO: Facebook
Flaviu Sîmihăian FOTO: Facebook

În urmă cu mai bine de doi ani, un tânăr de doar 25 de ani uimea lumea farmaceutică din SUA, după ce punea la punct un soft care îi ajuta pe americanii cu probleme de sănătate să identifice cea mai bună schemă de tratament. În doar un an, iMedicare a ajutat peste 250.000 de pacienţi să economisească în total 287,5 milioane de dolari.

Flaviu Sîmihăian are 27 de ani, iar în urmă cu patru ani, pe când avea doar 23 de ani, punea la punct o companie destinată lumii farmaceutice, tocmai în SUA. Năsăudeanul a ajuns în SUA în urmă cu 12 ani, printr-un program iniţiat de Rotary Internaţional. 

Cel care i-a oferit ocazia să ajungă în SUA a fost tenisul de masă. Flaviu Sîmihăian trebuia să rămână în SUA doar două luni, la familia Smith din Carolina de Nord, pentru a se antrena şi a învăţa pe tărâm american. Perioada s-a prelungit la un an, iar mai apoi la doi, iar dintr-un an s-au făcut peste un deceniu. 

Flaviu a continuat să joace tenis de masă şi în liceu şi în facultate şi chiar şi după. În ciuda faptului că făcea tenis de performanţă, a renunţat la acest sport după facultate când a ajuns la concluzia că poziţia 1000 în lume nu prea îl ajută să se întreţină.

A terminat o facultate cu profil economic, însă din pricina crizei nu a reuşit să-şi găsească o slujbă, moment în care şi-a îndreptat atenţia asupra IT-ului, care în prima fază i-a crescut şansele să-şi găsească un job, iar mai apoi l-a ajutat să-şi construiască o carieră şi propria companie.

Flaviu a pus pe picioare o companie în anul 2012, alături de un alt tânăr american de 25 de ani, student la Farmaceutică şi pasionat de programare. Cei doi s-au cunoscut la un start-up şi şi-au unit forţele şi finanţele pentru a revoluţiona lumea farmaceutică din SUA. 

Năsăudeanul, împreună cu partenerul său au creat un soft pentru Ipad numit iMedicare, care îi ajută pe bolnavi şi bătrâni să identifice cel mai bun plan de asigurări de sănătate din cele peste 50 existente pe piaţa americană. 

„Îi ajută pe bătrâni şi nu numai să îşi caute un fond de asigurare care să le ofere medicamentele necesare şi să economisească bani. Un bătrân poate să salveze 800 de dolari pe an cu ajutorul programului. Sunt cam 40-50 de opţiuni, iar programul nostru îi ajută să găsească cea mai bună variantă. Şi farmaciile beneficiază de program, pentru că le arătăm care planuri de asigurare plătesc mai bine. Astfel, ajută şi bătrânii să facă economii şi farmaciile micuţe să fie competitive. Noi le dăm farmaciilor micuţe cuţite şi săbii să se lupte cu cei mari,” explică Flaviu Sîmihăian. 

Deşi iniţial trebuia să se ocupe de partea tehnică a proiectului, Flaviu a ajuns „specialist” în farmaceutică, după ce a intrat în peste 200 de farmacii şi a discutat cu specialiştii în domeniu.

Flaviu îşi desfăşoară activitatea în SUA, dar apelează tot la programatori români, despre care spun că sunt doarte talentaţi. 

„Când vine vorba de programatori eu aş angaja numai români. Eu prefer românii şi cofondatorul care e american la fel. Românii sunt talentaţi, mai talentaţi ca americanii, românii sunt şi mai oneşti, românii sunt mai pesimişti, dar mai oneşti,” precizează Flaviu.

Într-un an, americanii au economisit aproape 300 de milioane de dolari 

Întrebat care a fost feedback-ul, Flaviu Sîmihăian spune: „Ne apreciază toţi, noi suntem pe Ipad, îi aducem în actualitate, mulţi îşi cumpără Ipad doar pentru programul nostru. Îi cam forţăm să vină la zi. Suntem „cool”.”

În doar câţiva ani, softul creat de năsăudean a reuşit să revoluţioneze lumea farmaceutică din SUA. În prezent, peste 4000 de farmacii colaborează cu iMedicare şi îşi ajută clienţii să găsească cel mai convenabil plan de tratament. 

Doar în anul 2015, platforma a venit în sprijinul a peste 250.000 de pacienţi, care au economisit în medie 1150 de dolari. În total, iMedicare a ajutat la o economie totală de 287,5 milioane de dolari. 

„În jur de 80% din pacienţii care apelează la Medicare pot să economisească bani anual doar prin identificarea unui plan de tratament mai ieftin. Suntem entuziasmaţi de faptul că am reuşit să ducem la economii atât de mari”, declara pentru portalul dedicat industriei farmaceutice drugstorenews.ro, Nathan Shanor, directorul financiar al companiei. 

Vă mai recomandăm:

Gazdă pentru 10.000 de site-uri. Românul care a crescut o afacere de 1,5 milioane de lei folosind alocaţia de elev ca primă investiţie

O aplicaţie pentru telefonul mobil ar putea rezolva problema parcărilor. Invenţia îi aparţine unui bistriţean

O bistriţeancă pregăteşte o platformă revoluţionară pentru tablete şi telefoane mobile, ce promite să concureze la popularitate cu Facebook

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite