Ce s-a întâmplat cu ursul polar înfometat surprins la 500 de kilometri de habitatul său

Ce s-a întâmplat cu ursul polar înfometat surprins la 500 de kilometri de habitatul său

Urs polar FOTO Zapolyarnaya Pravda/Siberian Times

Un urs polar care a mers înspre sud, la sute de kilometri de habitatul său natural, în căutarea hranei, a ajuns la grădina zoologică din oraşul siberian Krasnoiarsk, potrivit New York Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ursul polar, extrem de slab, ar fi traversat Peninsula Taimîr şi a ajuns în oraşul industrial Norilsk. A mers pe străzi, printre maşini, şi nu a acordat deloc atenţie oamenilor, scrie New York Times. 
 
Ursul, o femelă în vârstă de 2 ani, a fost văzut de asemenea căutând mâncare într-o groapă de gunoi de la marginea oraşului. Era foarte bolnav şi avea nevoie urgentă de tratament, potrivit unui comunicat al companiei petroliere Rosneft, care are operaţiuni în zonă şi care a participat la transportarea ursului la grădina zoologică.
 
„Ursul primeşte acum tot tratamentul necesar şi mâncare sănătoasă“, se arată în comunicat. 
 
Nu este clar cum a ajuns ursul la Norilsk, dar Oleg Krashevsky, un biolog din localitate, spune că, cel mai probabil, animalul s-a rătăcit: „Este foarte înfometat şi slab. L-am urmărit în timp ce căuta mâncare. Aproape că nu acordă deloc atenţie oamenilor sau maşinilor“, a mai declarat biologul. 
 
Urşii polari sunt pe lista roşie internaţională a speciilor ameninţate de dispariţie. Potrivit TASS, în lume mai există un număr de exemplare cuprins între 22.000 şi 31.000.
 
 
 
 
Un eveniment similar a mai fost înregistrat în 1977, însă la acea vreme localnicii au împuşcat animalul care dădea semne de agresivitate.
 
Specialiştii din parcul de floră şi faună „Royev Ruchey” din Krasnoyarsk vor sosi la Norilsk pentru a evalua  starea de sănătate a ursului polar care s-a îndepărtat de habitatul său natural de pe coasta Mării Kara.  Zoologi şi veterinari regionali s-au mai confruntat cu cazuri similare, care devin din ce în ce mai puţin inedite în contextul schimbărilor climatice. Presa locală reaminteşte cum în luna octombrie a anului trecut, specialiştii din parcul "Royev Ruchey" au îngrijit un pui de urs, botezat Ursula, care a fost adus de o furtună puternică până în apropierea satului Dikson.
 
În căutarea hranei, ursii polari obişnuiesc să călătorească, adesea, sute de kilometri, în timp ce viteza medie a animalului este de 40 km pe oră. 
 
Numai după examinarea stării sale, experţii vor putea decide dacă ursul polar va fi îngrijit în captivitate sau dacă va fi eliberat în sălbăticie. În parcul „Royev Ruchey”, alţi patru urşi polari sunt adăpostiţi, inclusiv Ursula, recuperată  din împrejurimile satului Dikson.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările