Rusia acuză Israelul că „alimentează antisemitismul” în Ucraina

Rusia acuză Israelul că „alimentează antisemitismul” în Ucraina

FOTO Arhivă

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat, marţi, Israelul că sprijină un „regim neonazist” şi „alimentează antisemitismul” în Ucraina, acuzaţie care a intensificat disputa dintre cele două state, care a început odată cu afirmaţia ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit căreia Adolf Hitler avea origini evreieşti, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Israelul l-a criticat, luni, pe Lavrov şi a precizat că afirmaţia ministrului rus de Externe, formulată în momentul în care vorbea despre preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este evreu, este o minciună „de neiertat” care profanează victimele Holocaustului nazist.
 
Liderii mai multor naţiuni occidentale au denunţat declaraţiile lui Lavrov, iar Zelenski a acuzat Rusia că a uitat lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial.
 
Ministerul rus a emis un comunicat în care se menţiona că declaraţiile ministrului israelian de Externe, Yair Lapid, sunt „împotriva istoriei” şi „explică în mare măsură de ce actualul guvern israelian susţine regimul neonazist de la Kiev”.
 
Moscova a reiterat punctul de vedere al lui Lavrov conform căruia originile evreieşti a lui Zelenski nu împiedică Ucraina să fie condusă de neo-nazişti.
 
„Antisemitismul în viaţa de zi cu zi şi în politică nu este oprit ci, dimpotrivă, este alimentat (în Ucraina)”, se subliniază în comunicat.
 
Lavrov a făcut declaraţiile respective, duminică, la televiziunea italiană, când a fost întrebat de ce Rusia a motivat că trebuie să „denazifice” Ucraina dacă însuşi preşedintele ţării, Volodimir Zelenski, este evreu.
 
Israelul şi-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în urma invaziei ruse din februarie. Însă, fiind precaut să nu deterioreze relaţiile cu Rusia, un actor influent în Siria, statul vecin, a evitat iniţial criticile directe la adresa Moscovei şi nu a impus sancţiuni asupra oligarhilor ruşi.
 
Cu toate acestea, relaţiile dintre cele două state au devenit mai tensionate, iar Lapid a acuzat în aprilie Rusia că a comis crime de război în Ucraina.
 
„El (Zelenski, n. red.) invocă un argument: ce fel de nazism pot să aibă (ucrainenii, n. red.) dacă el este evreu. Poate mă înşel, dar Hitler avea şi sânge de evreu. Nu înseamnă absolut nimic. Poporul evreu înţelept spune că cei mai înflăcăraţi antisemiţi sunt de obicei evrei”, a afirmat Lavrov, duminică.
 
„Remarcile ministrului de Externe Lavrov sunt atât o declaraţie scandaloasă şi de neiertat, cât şi o eroare istorică îngrozitoare”, a răspuns ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, luni.
 
„Evreii nu s-au omorât singuri în Holocaust. Cel mai de jos nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a acuza evreii înşişi de antisemitism”, a mai precizat el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările