Contestat în special de tineri, Putin trimite „consilieri” în şcoli pentru a-i supraveghea pe directori şi a le vorbi elevilor „pe limba lor”
0
După arestările în masă, regimul Putin reînvie o altă practică sovietică. Pentru a-i împiedica pe elevi să participe la manifestaţii de susţinere a opozantului Aleksei Navalnîi, autorităţile ruse vor trimite „consilieri” în şcoli care să-i „ajute” pe directori şi profesori la „munca educaţională”.
Ministerul Educaţiei din Rusia nu-i mai consideră pe profesori demni de încredere şi capabili să-i oprească pe elevi din a protesta faţă de Vladimir Putin, aflat deja de peste 20 de ani la putere. Prin urmare, şcolile din Rusia vor fi împânzite cu consilieri special delegaţi pentru a supraveghea activităţile elevilor şi a-şi pune umărul la „munca educaţională”, relatează „Kommersant”.
Această măsură vine pe fondul înăspririi autoritarismului în Rusia, unde regimul aflat la putere încearcă să pună capăt frondei mocnite care a luat un nou avânt odată cu întoarcerea în ţară a opozantului Aleksei Navalnîi.
Potrivit Kommersant, care o citează pe coordonatoarea programului, elevii vor fi ghidaţi „pe limba lor”, inclusiv despre politică şi mitinguri, de către personal special instruit în acest sens.
Accentuarea „muncii educaţionale” va începe în câteva luni în mai multe şcoli, urmând ca de anul viitor să fie implementată la nivelul întregii federaţii.
Deocamdată, Ministerul Educaţiei recrutează personal. Viitorii consilieri vor primi lunar echivalentul a 160 de euro în plus la salariu.
Coordonatoarea acestui program este Irina Pleşeva, 33 de ani, care a activat pe vremuri în organizaţia de tineret „Naşî”, pro-Putin, şi colaborează în prezent cu Administraţia Prezidenţială Rusă în diverse proiecte din domeniul educaţiei.
Autorităţile ruse au încercat să împiedice participarea elevilor la manifestaţiile pro-Navalnîi şi anti-Putin, exercitând presiuni atât în şcoli, cât şi asupra reţelelor sociale. Totuşi, încercările în acest sens nu au avut efectul scontat, iar scenele cu elevi arestaţi au pus într-o lumină proastă forţele de ordine ruse.
Peste 11.000 de persoane, printre care sute de elevi, au fost reţinute în Rusia în cursul protestelor izbucnite în urma întoarcerii lui Navalnîi la Moscova de la Berlin, unde principalul opozant al lui Putin a reuşit să iasă din comă şi a urmat un program de recuperare medicală după ce a fost otrăvit cu Noviciok.
În afară de supravegherea şi ghidarea şcolilor prin intermediul instructorilor, regimul Putin intenţionează să-i „convingă” pe tineri să se informeze doar din mass-media controlată de stat. Presiunile asupra reţelelor sociale fac parte din acest demers.
Ori, spre deosebire de ceilalţi politicieni ruşi, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, mizează pe internet în denunţarea abuzurilor regimului Putin şi în creşterea popularităţii sale. Cel mai recent exemplu, un documentar despre palatul lui Putin de la Marea Neagră a înregistrat peste 108.000.000 de accesări în două săptămâni de la publicare doar pe canalul de YouTube al opozantului. Unele informaţii din documentar, precum cele despre periile de toaletă de 700 de euro bucata sau aşa-numita „aqua-discotecă”, au devenit subiecte de glume în Rusia, mai ales în rândul tinerilor conectaţi la TikTok şi VKontakte.