Un oraş pierdut excavat în Etiopia face parte dintr-un imperiu antic misterios care rivaliza cu cel Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imperiul aproape necunoscut numit Aksum pare să fi fost o metropolă întinsă care domina mare parte din estul Africii, de la primul secol î.e.n. până în 825 d.Hr. şi a rivalizat cu Imperiul Roman, atât ca mărime, cât şi ca putere.

Arheologii au descoperit un sat în nordul Etiopiei, care a aparţit în trecut unui imperiu prosper ce a rivalizat cu Romanii.

Cercetătorii au săpat o serie de pereţi de piatră şi mai multe rămăşiţe ale unor clădiri de piatră din Beta Samati, un oraş despre care se crede că ar fi existat începând cu 771 î.e.n şi până în 646 d.Hr. şi care a fost locuit în toată perioada ascensiunii civilizaţiei Aksum.

Michael Harrower, autorul studiului şi profesor asociat la Universitatea John Hopkins, a precizat într-un comunicat de presă: „Excavările Beta Samati vor ajuta la umplerea unor goluri importante din înţelegerea noastră privitoare la civilizaţiiile antice pre-Aksumite şi Aksumite”.

Raportul cercetătorilor este intitulat „Beta Samati: descoperirea şi excavarea unui oraş Aksumite”.

Civilizaţia Aksum, în ciuda locului său important în lumea antică, rămâne un mister pentru arheologii de astăzi. Astfel se explică parţial de ce descoperirea oraşului Beta Samati este atât de importantă, în timp ce descoperiri de pe vremea Regatului Aksum apar în regiunea Yeha din nordul Etiopiei.

Harrower a dezăluit că oraşul în sine a fost găsit în 2009, însă nu a fost excavat până acum şi actualii locuitori din zonă au jucat un rol important în descoperiri: „Bătrânii satului ştiau de mult timp că Beta Samati este un loc istoric important, dar multe dintre detaliile sitului istoric par să se fi pierdut de-a lungul timpului şi acolo intervine arheologia, pentru a clarifica istoria zonei”.

Potrivit lui Harrower, localnicii sunt cei care i-au îndemnat să cerceteze mai mult situl, pentru că băbnuiau că Beta Samati este un loc care găzduia administraţia locală, unde autorităţile politice îşi desfăşurau activitatea, cel mai probabil.

Cercetătorii au descoperit că Beta Samati a fost întâi ocupat de pre-aksumiţi în jurul anului 750 î.e.n. Ulterior, acesta a devenit un centru regional şi a rămas deosebit de important până după ce aksumiţii s-au convertit la creştinism.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite