Turcia va lucra cu Pakistanul pentru stabilizarea situaţiei în Afganistan şi stoparea valului de migranţi
0Turcia va lucra cu Pakistanul la o stabilizare a situaţiei în Afganistan cu scopul de a împiedica un aflux de refugiaţi provenind din această ţară aflată în război, a afirmat duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.
Turcia se confruntă cu un val crescând de migranţi afgani care vin prin Iran. Vom continua să facem eforturi pentru a permite revenirea la stabilitate în regiune, începând cu Afganistanul", a declarat Erdogan.
"Pentru aceasta, vom continua şi ne vom aprofunda cooperarea cu Pakistanul", ţară vecină Afganistanului şi actor-cheie în această ţară, a continuat Erdogan. "Suntem hotărâţi să ne mobilizăm toate mijloacele aflate la dispoziţia noastră pentru a reuşi aceasta", a adăugat el.
Preşedintele turc, care nu a oferit precizări, s-a exprimat în acest sens la Istanbul în prezenţa omologului său pakistanez, Arif Alvi, în cursul ceremoniei de lansare la apă a unei nave militare, construită de Turcia pentru Pakistan.
Aceste declaraţii intervin în timp ce Afganistanul a cunoscut răsturnări de situaţie spectaculoase în ultimele săptămâni.
După o ofensivă fulgerătoare, talibanii controlează cea mai mare parte a ţării şi păreau duminică pe punctul de a reveni la putere, la 20 de ani după ce fuseseră înlăturaţi.
Turcia, ai cărei mai multe sute de militari sunt desfăşuraţi în Afganistan, a propus luna trecută SUA să-şi asume securitatea aeroportului internaţional din Kabul, după retragerea prevăzută a trupelor americane până la sfârşitul lunii august, cu condiţia de a primi un sprijin logistic şi financiar.
Negocierile între Ankara şi Washington pe această temă continuă, iar Erdogan a afirmat în cursul săptămânii că situaţia va deveni "din ce în ce mai clară în zilele următoare". El s-a declarat, între altele, dispus să se întâlnească cu şeful talibanilor pentru discuţii.
Turcia se confruntă de altfel de mai multe luni cu un aflux de migranţi afgani care intră pe teritoriul său dinspre frontiera cu Iranul, în est.
Această temă se află în ultimele săptămâni în prim-planul dezbaterilor politice în Turcia, opoziţia cerând guvernului să ia măsuri puternice pentru a stopa afluxul de migranţi.
În acest context, Ankara şi-a accelerat în ultimele zile construirea unui zid la frontiera cu Iranul.
"Cu acest zid vom stopa complet trecerile", a afirmat duminică Erdogan.
Alianţa Nord-Atlantică a estimat - duminică - că este "mai urgent ca oricând" să se găsească o soluţiei politică conflictului din Afganistan, în timp ce talibanii se află la porţile capitalei Kabul, relatează France Presse.
"Susţinem eforturile afganilor pentru a găsi o soluţie politică conflictului, ceea ce este mai urgent decât oricând", a declarat pentru agenţia franceză de presă un responsabil NATO.
"Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte constant evoluţia situaţiei din Afganistan" după înaintarea fulgerătoare a talibanilor până la porţile Kabulului, a asigurat sursa citată.
"Noi ajutăm la menţinerea funcţionării aeroportului din Kabul cu scopul de a permite Afganistanului să rămână conectat la restul lumii. Ne menţinem de asemenea prezenţa diplomatică la Kabul.Securitatea personalului nostru este prioritatea noastră absolută şi ne adaptăm la evoluţia situaţiei", a adăugat interlocutorul AFP.
Retragerea trupelor NATO din această ţară, în contextul retragerii trupelor americane anunţate de preşedintele Joe Biden, a oferit talibanilor posibilitatea de a-şi accelera revenirea la putere, notează AFP.
Gruparea islamistă radicală a asigurat că vrea să preia puterea printr-un "transfer paşnic" în zilele următoare.
La rândul lor, autorităţile afgane au confirmat că sunt în negocieri cu scopul de a evita o baie de sânge în capitală şi a preda puterea unui "guvern de tranziţie".
SUA şi Regatul Unit au desfăşurat mai multe mii de soldaţi pentru a ajuta la evacuarea personalului lor diplomatic şi a afganilor care au lucrat pentru ei şi care se tem de posibile represalii.
Franţa a anunţat - duminică - că "prioritatea imediată şi absolută a viitoarelor ore este securitatea" rezidenţilor săi şi repatrierea acestora, în faţa "degradării foarte preocupante a situaţiei" în ţară.
Talibanii au încercuit capitala afgană după ce au învins forţele guvernamentale şi miliţiile seniorilor de război în majoritatea ţării în numai 10 zile.
Căderea capitalei Kabul însemană practic revenirea la putere a talibanilor după 20 de ani de când au fost alungaţi de trupele internaţionale, care au intervenit în Afganistan în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.