Turcia: Erdogan nu îi mai expulzează pe cei zece oficiali occidentali, după ce ambasadele au dat semne de reconciliere

Turcia: Erdogan nu îi mai expulzează pe cei zece oficiali occidentali, după ce ambasadele au dat semne de reconciliere

FOTO: Arhiva Adevărul

Ambasadorii şi-au retras tentativa de „defăimare a justiţiei şi a ţării”, a declarat Erdogan după o reuniune a Cabinetului la Ankara, relatează dpa. El crede că ambasadorii vor fi, de acum, „mai atenţi” în viitor.

Ştiri pe aceeaşi temă

A fost o schimbare marcantă de ton faţă de sâmbătă, când Erdogan a spus că vrea să-i vadă pe ambasadorii Statelor Unite, Germaniei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei şi Suediei declaraţi „persona non grata” şi daţi afară din ţară.
 
Furia lui Erdogan a fost cauzată de o declaraţie comună emisă de ţările enumerate pe 18 octombrie, prin care se cerea ca filantropul Osman Kavala să fie eliberat.  Preşedintele a catalogat iniţiativa drept un amestec nepotrivit în afacerile turceşti.
 
Ambasada SUA la Ankara a postat luni pe Twitter o propoziţie care pare să fi dezamorsat disputa diplomatică: „Ca răspuns la întrebările referitoare la declaraţia din 18 octombrie, Statele Unite notează că menţin conformitatea cu articolul 41 din Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice”.
 
Canada, Noua Zeelandă şi Ţările de Jos au postat, de asemenea, aproape aceeaşi declaraţie. Germania şi Franţa au repostat mesajul ambasadei SUA.
 
Articolul 41 spune că diplomaţii care îşi desfăşoară activitatea în ţări străine nu trebuie să se amestece în treburile interne ale statului în care se află.
 
Kavala este fondatorul organizaţiei neguvernamentale Anadolu Kultur, care promovează schimbul şi dialogul între Turcia şi vecinii săi prin proiecte culturale şi artistice. Acuzat de spionaj şi de încercare de a răsturna guvernul prin protestele Gezi din 2013, Kavala neagă toate acuzaţiile, dar ar putea risca închisoare pe viaţă dacă va fi găsit vinovat.
 
Bărbatul de 64 de ani se află în arest preventiv la Istanbul din 2017, deşi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus eliberarea lui în 2019.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările