Trump evocă un război scurt împotriva Iranului, fără trupe la sol

Trump evocă
un război scurt împotriva Iranului, fără trupe la sol

Donald Trump FOTO EPA-EFE

Donald Trump a declarat miercuri că un război între SUA şi Iran ar fi scurt, însă a precizat că dorinţa sa este să evite o confruntare militară, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sper că nu, dar suntem într-o poziţie foarte puternică dacă s-ar întâmpla ceva“, a declarat Trump după ce a fost întrebat la Fox Business Network dacă va urma un război.

„Nu vorbesc de a trimite soldaţi la sol... doar spun că dacă ceva s-ar întâmpla, nu ar dura foarte mult“, a adăugat el, citat de Reuters şi news.ro.

„Nu cred că cei aflaţi la conducere sunt inteligenţi. Iranul merge în jos“, a subliniat preşedintele american, făcând referire la sancţiunile impuse de administraţia sa, precum şi la atmosfera tensionată de la Teheran cauzată de situaţia economică precară.

Tensiunile dintre Iran şi SUA s-au intensificat în ultimele săptămâni după ce Washingtonul a dat vina pe Teheran pentru atacurile asupra a două petroliere în Orientul Mijlociu, urmate de doborârea unei drone americane în Marea Oman.

Iranul a negat orice implicare în atacurile asupra celor două petroliere, însă a recunoscut că a doborât drona, motivând că se afla în spaţiul său aerian. Trump a anunţat ulterior că a anulat în ultimul moment un atac militar asupra Iranului, pentru că ar fi ucis prea mulţi civili şi nu ar fi fost proporţional.

Marţi, preşedintele american a atacat din nou Iranul pe Twitter, acuzând liderii iranieni că au ucis 2.000 de americani.

„Conducerea Iranului nu înţelege cuvintele „prietenie” sau „compasiune”, niciodată n-a înţeles. Din păcate, ceea ce ei înţeleg este puterea, iar SUA au de departe cea mai puternică armată din lume“, a scris liderul de la Casa Albă.

„SUA nu au uitat faptul că Iranul a folosit bombe IED şi EFP care au ucis 2.000 de americani şi au rănit mulţi alţii... orice atac al Iranului asupra oricărei ţinte americane vă primi un răspuns cu o forţă covârşitoare. În unele contexte, covârşitoare va însemna eradicarea“, a insistat el.

Iranul avertizează că nu mai este datoria sa să menţină acordul nuclear

Iranul a avertizat miercuri Consiliul de Securitate al ONU că nu mai este datoria sa să menţină acordul nuclear (JPCOA) semnat în 2015 cu puterile mondiale, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Donald Trump şi-a retras ţara din acest acord anul trecut, crescând astfel tensiunile dintre Teheran şi Washington.

Conform acordului, care prevede limitarea arsenalului nuclear al Iranului, puterile mondiale au retras sancţiunile asupra Teheranului. Washingtonul a reimpus însă sancţiunile anul trecut.

„Retragerea SUA din acord şi reimpunerea sancţiunilor a făcut ca acordul să fie inefficient“, a declarat ambasadorul iranian la ONU, Majid Takht Ravanchi, în faţa Consiliului de Securitate.

„Iranul nu poate să fie şi nu va fi responsabil de menţinerea acordului“, a afirmat el.

Puterile europene au încercat să salveze acordul, însă Teheranul a informat îşi va mări cantitatea de uraniu îmbogăţit peste cea permisă dacă Europa nu poate să-l protejeze de sancţiunile americane.

Ambasadorul interimar al SUA la ONU, Jonathan Cohen, a descris acţiunile Iranului ca fiind „profund contraproductive“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: