Teheranul avertizează Israelul şi SUA în urma „accidentului“ de la complexul nuclear Natanz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teheranul a anunţat un „accident” la complexul nuclear de la Natanz, în centrul Iranului, şi a avertizat Statele Unite şi Israelul împotriva oricărei acţiuni ostile împotriva sa, relatează AFP.

Accidentul a fost anunţat mai întâi într-un comunicat relativ confuz, joi, al Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA).

Un purtător de cuvânt al acestei instituţii, Behrouz Kamalvandi, a făcut apoi unele clarificări la televiziunea de stat, însă autorităţile nu au oferit vreo explicaţie oficială cu privire la cauzele accidentului.

”Era un depozit fără material nuclear (înăuntru şi astfel) fără potenţialul de a polua”, a declarat Kamalvandi despre locul accidentului.

”Nu avem victime”, ”echipe de experţi se află la faţa locului şi achetează cu privire la cauzele accidentului”, a adăugat el, fără să precizeze natura incendiului, potrivit agenţiei iraniene de presă Tasnim, care citează guvernatorul Natanzului, Ramezan-Ali Ferdowsi.

OIEA a publicat după aceea o fotografie în care apare clădirea avariată, aparent de foc, după care televiziunea de stat a difuzat o scurtă înregistrare video în care Kamalvandi apare în afara unei clădiri de cărămidă. Imaginile surprind pagube limitate şi mai multe ventilatoare în funcţiune.

Ulterior, în timp ce reţele de socializare gemeau de zvonuri cu privire la ceea ce s-a întâmplat, agenţia oficială iraniană de presă Irna a publicat o depeşă sub formă de editorial, notând că ”anumite versiuni ale regimului sionist” au ”atribuit imediat accidentul sabotajului israelian”.

”Linii roşii”

Fără să se pronunţe asupra veridicităţii acestor informaţii, agenţia adaugă că ”strategia” Republicii islamice, constând în a ”împiedica orice escaladare”, ar trebui ”să fie fundamental revizuită”, în cazul în care se adevereşte ”că ţări ostile, mai ales regimul sionist (Israel) şi Statele Unite, încalcă liniile roşii stabilite de Iran”, între care ”securitatea” şi ”interesele” ţării.

Washingtonul şi Ierusalimul acuză Teheranul de faptul că dezvoltă un program nuclear militar secret, ceea ce Republica islamică dezminte. Iranul şi Statele Unite s-au aflat în două rânduri pe marginea prăpastiei unui război direct din iunie 2019.

Într-un articol consacrat accidentului, serviciul în persană public britanic BBC Persian, o publicaţie considerată ”ostilă” de către Teheran, dă asigurări că a primit ”cu mai multe ore înaintea” primelor ştiri despre accident un comunicat de la o grupare necunoscută care revendică un ”atac împotriva centrului nuclear de la Natanz”.

BBC scrie că nu a putut autentifica această revendicare, semantă ”Gheparzii Patriei”, care se prezintă drept o grupare ”de disidenţi din cadrul aparatului de securitate iranian”.

”Dacă există vreun incendiu undeva, inamicii Iranului afirmă că este vorba despre un atac militar”, a reacţionat pe Twitter Mohammad Marandi, directorul Departamentului de Studii Americane de la Universitatea din Teheran, un comentator politic.

„Coordonare proastă”

O succesiune de incendii recente la Teheran şi două explozii în capitală, în ultimele şapte zile, inclusiv una în apropierea unei instalaţii militare, au provocat pe reţele de socializare zvonuri potrivit cărora aceste evenimente, prezentate de către autorităţi ca accidente, ar fi în fapt rezultatul unor acte ostile israeliene.

"BBC Persian pretinde că este vorba despre un sabotaj comis de o organizaţie secretă, în timp ce tovarăşii lor de propagandă israelieni afirmă că este vorba despre un atac cu dronă. Proastă coordonare”, denunţă Marandi.

Un purtător de cuvânt alOIEA dă asigurări că nu a existat ”vreo întrerupere a activităţii centrului de îmbogăţire” a uraniului de la Natanz.

Din mai 2019, ca o ripostă faţă de decizia cu un an mai devreme a Statelor Unite de a se retrage unilateral din Acordul internaţional de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, Iranul s-aretras treptat din obligaţiile prevăzute de acest text.

În septembrie 2019, Republica islamică a relansat activităţide producere de uraniu îmbogăţit, pe care s-a angajat să le suspende la natanz, în virtutea Acordului de la Viena.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite