Scandal în Brazilia, după ce un judecător de la Curtea Supremă a acuzat armata că „se asociază unui genocid” în cazul noului coronavirus

Scandal în Brazilia, după
ce un judecător de la Curtea Supremă a acuzat armata că „se asociază unui
genocid” în cazul noului coronavirus

Bolnavi trataţi de covid-19 în Brazilia FOTO EPA-EFE

Gilmar Mendes, judecător la Curtea Supremă a Braziliei, acuză armata ţării sale că „se asociază unui genocid” în cazul noului coronavirus, stârnind furia puterii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Intervenind într-o dezbatere organizată de o revistă braziliană, judecătorul Mendes a deplâns „vidul” care domneşte la Ministerul Sănătăţii, în prezent condus interimar de către un militar, generalul Eduardo Pazuello, transmite AFP.

„Trebuie spus clar: armata se asociază unui genocid şi asta nu este rezonabil. Trebuie să se pună capăt acestei situaţii”, a spus el.

Declaraţia lui Gilmar Mendes a stârnit un val de critici din partea puterii.

„Comentarii de această natură, total departe de fapte, suscită indignare. Este o acuzaţie gravă, nefondată, iresponsabilă şi în plus foarte lipsită de consistenţă”, denunţă ministrul Apărării, Fernando Azevedo e Silva, într-un comunicat.

Ministrul a anunţat că va aduce acest caz în atenţia Parchetului.

Vicepreşedintele Braziliei, generalul Hamilton Mourao, şi-a exprimat de asemenea indignarea faţă de declaraţia lui Mendes, apreciind că judecătorul „a depăşit limitele criticii”.

Generalul Pazuello l-a înlocuit la conducerea Ministerului Sănătăţii pe Nelson Teich, care a demisionat din cauza divergenţelor cu preşedintele Jair Bolsonaro cu privire la modul de gestionare a epidemiei de noul coronavirus. Teich îl succedase pe Luiz Henrique Mandetta, demis de Bolsonaro pentru că susţinuse măsurile de carantină aplicate de guvernatori şi pentru că a criticat folosirea hidroxiclorochinei.

Infectat cu noul coronavirus, Jair Bolsonaro susţine că foloseşte hidroxiclorochină pentru a se vindeca, deşi acest medicament nu este considerat eficient împotriva covid-19.

Brazilia este a doua ţară cea mai afectată de noul coronvirus, înregistrând până marţi 1.888.889 de cazuri, dintre care 72.950 fatale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: