Reuniune a NATO pentru „aplanarea divergenţele” apărute după operaţiunea lansată de Turcia în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Reuniunea miniştrilor apărării ai ţărilor membre ale NATO ce va avea loc joi la Bruxelles ar trebui să permită „să aplaneze divergenţele” apărute în cadrul Alianţei după operaţiunea lansată în nord-estul Siriei de Turcia, unul dintre membrii organizaţiei, a anunţat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP.

Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO se reunesc joi şi vineri la Bruxelles pentru a aborda probleme cheie pentru organizaţie. Înaintea reuniunii de două zile, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat subiectele de discuţie, printre care misiunile şi operaţiunile NATO, îmbunătăţirea pregătirii forţelor NATO, progresul înregistrat în ceea ce priveşte o partajare mai echitabilă a sarcinilor şi rezistenţa sistemelor de telecomunicaţii, conform site-ului Alianţei Nord-Atlantice.

„Nu se poate nega că există divergenţe”, a recunoscut Stoltenberg în timpul prezentării reuniunii ministeriale. „Dezacordurile dintre aliaţi pun probleme şi de aceea avem nevoie de o discuţie sinceră şi deschisă” în cadrul unei reuniuni ministeriale, a explicat el.

NATO nu a condamnat operaţiunea militară lansată în 9 octombrie de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan împotriva miliţiilor kurde aliate ale coaliţiei internaţionale împotriva grupării Stat Islamic (SI), alianţă formată de SUA şi la care participă Turcia şi mai multe ţări din UE membre ale NATO.

Jens Stoltenberg a refuzat miercuri să condamne această intervenţie. În schimb, el a insistat asupra „îngrijorările legitime pentru securitatea sa” avansate de Turcia pentru a desfăşura această operaţiune.

În acelaşi timp, el a subliniat necesitatea de a continua lupta împotriva SI, pentru că această luptă „nu s-a încheiat”. „Califatul a fost înfrânt de coaliţia internaţională la care participă NATO, însă trebuie evitată resurgenţa”, a susţinut el.

Turcia a acceptat la 17 octombrie să-şi suspende ofensiva timp de cinci zile la cererea SUA. Un acord între Ankara şi Washington prevede punerea în aplicare a unei „zone de securitate” de 32 de kilometri în interiorul teritoriului sirian.

„Suntem încurajaţi de rezultatele acestui acord. (…) Acum urgenţa este menţinerea unui acord politic”, a spus Stoltenberg. Secretarul general al NATO a refuzat să facă vreun comentariu asupra acordului încheiat marţi între Turcia şi Rusia, aliata preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pentru o preluare a controlului în sectoare ale benzii frontaliere ce mărgineşte zona unde armata turcă şi-a declanşat intervenţia.

Obiectivul declarat este de „a facilita” retragerea forţelor kurde ale Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG) şi dezarmarea lor în zonă.

Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri drept un „mare succes” crearea unei zone de securitate în Siria, precizând că urmează să facă o declaraţie de la Casa Albă pe această temă mai târziu în cursul zilei, relatează AFP.

„Mare succes la frontiera dintre Turcia şi Siria. Zona de securitate a fost creată!”, a transmis pe Twitter preşedintele american.

Trump a mai explicat că „acordul de încetare a focului a fost respectat şi luptele au luat sfârşit”, iar „kurzii sunt în siguranţă şi au lucrat foarte bine cu noi”, adăugând că şi „prizonierii Statului Islamic capturaţi se află siguranţă”.

„Anunţul” lui Trump vine în contextul în care Turcia a făcut cunoscut marţi seara că nu va relua ofensiva militară împotriva forţelor kurde din nordul Siriei, întrucât acestea s-au retras din zonele de frontieră, iar preşedinţii rus şi turc au convenit asupra controlului comun asupra celei mai mari părţi din acest teritoriu.

Ofensiva turcă din nordul sirian a fost lansată după anunţarea la 6 octombrie a retragerii forţelor americane din zonă, retragere criticată în SUA de mai mulţi congresmeni ca echivalând cu abandonarea kurzilor, care au fost aliaţii Washingtonului în lupta împotriva Statului Islamic.

În urma armistiţiului de joia trecută dintre forţele turce şi miliţiile kurde, mediat de SUA, Trump a asigurat în cursul unui miting în Texas că a decis cu bună ştiinţă să-i lase pe turci şi kurzi „să se bată puţin, ca nişte băieţandri”.

O ”zonă de securitate sub control internaţional” în nordul Siriei propusă de Germania, întâmpinată cu rezerve în NATO

Ideea susţinută de Germania cu privire la crearea unei ”zone de securitate sub control internaţional” în nordul Siriei a fost salutată de către secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, însă este privită cu rezerve serioase în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP.

Jens Stoltenberg a anunţat miercuri că a fost informat cu privire la această idee marţi de către Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al Apărării.

”Noi considerăm că este vorba despre o contribuţie la o dezbatere a unei soluţionări politice a conflictului sirian”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei prezentări a reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO de joi şi vineri la sediul Alianţei.

”Propunerea va fi discutată în cadrul reuniunii, iar miniştrii îşi vor putea exprima opinia”, a adăugat el.

”Voi purta discuţii cu privire la acest subiect cu colegii mei, miniştrii Apărării europeni şi din alte ţări NATO şi vom vederea dacă acest obiectiv este realizabil”, a declarat miercuri ministrul german din cadrul CDU.

Proiectul este foarte controversat

Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că ”numeroase întrebări” rămân ”deschise în continuare”, iar Ministrul de Externe Heiko Maas (SPD), nemulţumit de faptul că nu a fost consultat, a subliniat ”perplexitatea” partenerilor Germaniei.

Franţa regretă ”o iniţiativă nediscutată în comun cu partenerii” şi ”contrară dinamicii de pe teren”, a declarat marţi seara o sursă apropiată dosarului.

”În mod normal acest tip de propunere este susţinut printr-un document în care sunt prezentaţi partenerii, planificarea, şansele de reuşită, mediul în care este pusă în aplicare operaţiunea, soluţiile. Însă, aici, nu există vreun document”, a subliniat reprezentantul unui stat membru NATO.

”NATO nu e cadrul potrivit”

Statele Unite nu se vor implica, dar consideră ”constituirea unui grup european în această operaţiune de menţinerea păcii pozitivă”, a declarat miercuri ambasadoarea americană la NATO Kay Bailey Hutchison.

”Dacă turcii cer un ajutor suplimentar comunităţii internaţionale, europenii ar putea intra în contact cu Ankara. Eu cred că Germania, Franţa şi Marea Britanie ar putea răspunde acestei cereri”, a adăugat ambasadoarea americană. Declaraţiile lui Hutchison nu-i încântă pe europenii din NATO.

”Nu ne-am afla în această situaţie dacă Statele Unite nu ar fi decis să-şi retragă forţele din nordul Siriei, ceea ce a permis Turciei să-şi lanseze ofensiva contra forţelor kurde aliate ale coaliţieiiinternaţionale conduse de Statele Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic”, şi-a exprimat nemulţumirea un amabsador.

NATO ”nu este cadrul potrivit” în vederea discutării propunerii germane, a subliniat acest ambasador.

Turcia şi Rusia au anunţat marţi un acord în vederea unei preluări comune a controlului asupra unor sectoare în fâşia de la frontiera turco-siriană în care armata turcă şi-a efectuat intervenţia militară - ceea ce face dificilă o implicare internaţională în această zonă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite