Regina Regatului Efik din Nigeria, despre politicienii trecători şi tehnologia insultătoare: „Discut cu ei să ţinem şedinţele online”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barbara Etim James este regina Regatului Efik din sudul Nigeriei FOTO via BBC
Barbara Etim James este regina Regatului Efik din sudul Nigeriei FOTO via BBC

Barbara Etim James, în vârstă de 54 de ani, a devenit regină în regatul Efik din sudul Nigeriei în urmă cu doi ani şi e convinsă că liderii tradiţionali, şi nu politicienii pot rezolva mai eficient problemele oamenilor.

Barbara Etim James a locuit 20 de ani în Marea Britanie şi este fondatoarea unei firme de investiţii, dar nu s-a întors în Africa ca să o modernizeze, transformând structurile de conducere tradiţionale pe model vestic, scrie BBC.

Dimpotrivă, îşi propune contrariul: „Aduc experienţa mea globală într-o cultură, nu pun cultura în modernitate”.

James trebuie să jongleze între atribuţiile sale de regină şi afacerea sa pentru care să trebuie să călătorească în oraşe mari precum Lagos sau capitala Abuja.

„Calabar este baza mea dar petrec mult timp în afara oraşului. Am însă ajutoare la faţa locului”, spune ea.

Cum regula este ca membrii consiliului tradiţional al comunităţii sale să fie prezenţi în persoană la şedinţele lunare, ea trebuie să ia avionul pentru a ajunge la ele, şi speră că situaţia se va schimba curând cu ajutorul tehnologiei.

„Acum am conversaţii cu ei ca să ţinem şedinţele online”, spune James care recunoaşte că propunerea sa poate stârni revolta unor oameni care se simt insultaţi când primesc o invitaţie prin SMS sau telefonic, şi nu într-un plic.

„Dar în acelaşi timp sunt fericiţi să primească bani puşi online sau telefonic în contul lor”, spune ea, folosind acelaşi argument în discuţiile cu colegii săi, pe care speră să-i convingă să apeleze la tehnologie.

 

Politicienii sunt aleşi pe „termen scurt”

Rolul liderilor tradiţionali nu este definit de Constituţie şi sunt voci care le consider instituţii arhaice fără utilitate actuală. Ba mai mai mult, s-a întâmplat ca guvernanţi tradiţionali să fie alungaţi de politicieni după ce au fost acuzaţi de lipsă de susţinere sau respect la adresa lor.

Rolul lor e simbolic şi nu au surse independente de finanţare aşa că se pune problema dacă au vreo putere să schimbe ceva.

Totuşi James este unul din cei care cred în capacitatea lor de a produce schimbări, chiar mai eficient decât politicienii - sunt mai aproape de oameni şi au reţele e informatori în contact permanent cu se întâmplă realmente.

Astfel ei pot aborda cu mai mult impact probleme precum securitatea şi sărăcia, mai ales că sunt lideri pe termen lung, nu aleşi în mandate scurte.

„De regulă în primul an guvernatorii statului se acomodează, în al doilea an trec la treabă, în al treilea se pregătesc pentru alegeri, iar în al patrulea an sunt ocupaţi cu alegerile. Ei vin şi pleacă, astfel că interesul e trecător, în timp ce liderii tradiţionali tind să rămână pe viaţă”.

Totuşi liderii tradiţionalii nu dispun decât de nişte fonduri modeste alocate de guvernul local, iar majoritatea nu au un plan conceput minuţios pentru a creşte calitatea vieţii oamenilor.

Este un avantaj pe care nu-l poate aduce decât experienţa din afara comunităţii, crede James, potrivit BBC.

„Avem grupuri sociale puternice,dar ele nu au o gândire economică. Totul se rezumă la social care e consumator de timp, fără a avea nimic economic. Celebrări, ceremonii, evenimente. Dar dincolo de astea, ce am mai putea face împreună? Putem avea o fermă, o afacere?”

Regina vrea să le oamenilor cultive gândirea economică - să ştie cum să facă bani şi să-i cheltuiască, astfel că a constituit un fond prin care oferă mici credite celor ce ar vrea să înceapă/extindă o afacere. Totodată, ţine cursuri de antreprenoriat şi educaţie financiară pentru diverse grupuri culturale.

Regatul Efik este condus de un rege numit Obong. Acesta domneşte în oraşul de coastă Calabar, capitala statului River Cross, asupra unor structuri de 12 grupuri şi subgrupuri familiale, inclusiv asupra Henshaw Town.

James a fost încoronată în 2019 regină a Henshaw Town ca o recunoaştere a activităţii sale în regatul Efik în deceniul precedent.

Şi mama sa a fost regină, dar nu este un rol ereditar.

„Orice Casă poate avea o Regină, dar majoritatea nu au. În primul rând, este o responsabilitate astfel că e nevoie de o persoană cu capacitatea de a-i ajuta pe alţii. Este ceva costisitor. Implică un grad mare de patronaj”, a spus James, explicând că ea este cea care finanţează o bună parte din proiectele comunităţii sale, fie din fonduri personale, fie private.

Barbara Etim James este regina Regatului Efik din sudul Nigeriei FOTO via BBC

Barbara Etim James este regina Regatului Efik din sudul Nigeriei FOTO via BBC

Sursa de inspiraţie

Sursa sa de inspiraţie a fost tatăl tău - un asistent al comisarului poliţiei care apoi a lucrat pentru o companie internaţională de petrol.

„A fost extrem de implicat. A adus toate lucrurile din experienţa sa globală acasă. A construit o casă mare şi a îndemnat întreaga comunitate să-şi înalţe case, le-a adus ciment, iar eu am putut fi  martoră la toate astea”, a povestit James.

Regina a absolvit informatică la Universitatea din Lagos, a făcut un master în analiză de afaceri la Londra şi apoi s-a stabilit în Marea Britanie.

„După ce am călătorit peste tot în lume şi am fost expusă la tot felul de lucruri, am putut aprecia mai mult ce aveam. Este ceva unic, special şi necesită hrănire. Mulţi oameni devin adulţi, au această expunere, se mută la Lagos sau Abuja şi îşi pierd interesul sau pentru ei viaţa din oraşul sau satul lor natal nu mai are valoare. Eu nu sunt aşa”.

Trecutul colonial

În 2009, James a divorţat de soţul ei irlandez după 12 ani de căsnicie şi s-a întors acasă, la Calabar.

„În cultura Efik, statutul femeii nu e derivat din cel al soţului. Noi, femeile, suntem puternice în felul nostru”, spune James.

Poporul ei este ataşat de trecut - care înseamnă şi legăturile cu colonialismul britanic, pe care nu le-au renegat. Etnicii Efik au fost intermediari ai comerţului transatlantic cu slavi, iar interacţiunile îndelungate dintre locuitorii din Calabar şi negustorii britanici au dus la un grad înalt de asimilare.

Mulţi locuitori poartă nume englezeşti precum Duke, Henshaw şi James, în timp ce hainele tradiţionale poartă urme ale modei din epoca victoriană.

Locuitorii din unele părţi ale Nigeriei au încercat să şteargă urmele prezenţei coloniştilor şi asocierii cu ei prin schimbarea numelor de familie, ale oraşelor şi ale străzilor, dar asta nu se întâmplă în Efik.

„Efik nu simte nevoia unei astfel de terapii de substituţie, iar asta nu pentru că am fi educaţi sau nu citim despre trecutul colonial. Ci pentru că, după părerea noastră, este o realitate şi nu ne este ruşine de ea. S-a întâmplat. Nu înseamnă că nu recunoaştem aspectele negative ale sclaviei şi colonialismului. Doar că nu le purtăm pică britanicilor”.

În schimb, preocupările grupurilor etnice ar trebui să fie asupra inovaţiilor care să susţină conservarea  culturii.

„Cum ne putem revigora grupurile de dans tradiţional? Cum ne putem salva limba de la dispariţie? Cum ne putem asigura subzistenţa culturii noastre pentru generaţiile următoare?”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite