Primul raport internaţional pe tema acuzaţiilor de genocid în Ucraina: Rusia, arătată cu degetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitir în Irpin, oraş din regiunea Kiev FOTO EPA-EFE
Cimitir în Irpin, oraş din regiunea Kiev FOTO EPA-EFE

Rusia duce un genocid în Ucraina, denunţă aproape zilnic Volodimir Zelenski. Un raport internaţional independent tinde să-i dea dreptate preşedintelui ucrainean.

Zelenski a denunţat joi „genocidul” dus de Rusia în teritoriile ocupate de ea în Donbas. „Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas ar putea goli regiunea de locuitori”, a avertizat preşedintele ucrainean, semnalând că forţele ruse încearcă „să transforme în cenuşă” Severodoneţkul şi alte oraşe din regiune. Forţele ruse recurg de asemenea la „deportări” şi la „ucideri în masă vizând civili”, a adăugat el. La Mariupol, copiii care au scăpat de deportare în Rusia sunt obligaţi deja să înveţe limba rusă şi istoria ţării care le-au distrus căminul.

Primul raport independent asupra acestui subiect foarte sensibil a fost publicat vineri de centrul american de reflecţie New Lines Institute şi Raoul Wallenberg Centre for Human Rights. Concluzia: „Există indubitabil un risc foarte serios de genocid” în Ucraina.

Potrivit acestui raport întocmit de 30 de experţi în domeniu, există „motive rezonabile de a conchide că Rusia este responsabilă de incitare directă şi publică la comiterea unui genocid şi a unui ansamblu de atrocităţi din care se poate deduce intenţia de a distruge în parte grupul naţional ucrainean”. 

Incitarea se traduce prin umătoarele aspecte: negarea identităţii ucrainene de către Rusia; recurgerea la acuzaţia în oglindă, „în care autorul (Rusia, n. red.) acuză grupul ţintit (Ucraina, n. red.) că planifică sau comite atrocităţile care îi sunt imputate lui”; reducerea ucrainenilor la etichete precum „nazişti şi inamici de moarte, ceea ce îi face ţinte legitime sau necesare pentru nimicirea lor”; catalogarea ucrainenilor ca o ameninţare existenţială pentru ruşi; condiţionarea publicului rus la comiterea sau la tolerarea atrocităţilor.

Această retorică serveşte legitimării unei „scheme de atrocităţi din care se poate deduce intenţia de a distruge în parte grupul naţional ucrainean”, se arată în raport. Textul citează îndeosebi crimele în masă comise de forţele ruse în zonele ocupate de ele, cum s-a întâmplat la Bucea, atacurile deliberate asupra adăposturilor şi spitalelor, bombardarea zonelor rezidenţiale, utilizarea violului ca armă de război şi deportarea ucrainenilor în Rusia. Toate aceste elemente fac parte din genocid.

Raportul subliniază că Rusia a încălcat în numeroase rânduri Convenţia pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid. De asemenea, insistă asupra faptului că statele semnatare ale convenţiei în cauză, printre care figurează şi Rusia, „au obligaţia juridică de a preveni genocidul dincolo de frontierele lor atunci când au află de un risc serios de genocid”.

În aprilie, Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluţie în care califică drept „genocid” acţiunile armatei ruse şi solicită celorlalte ţări şi organizaţiilor internaţionale să denunţe această atrocitate. Preşedintele american Joe Biden a admis că Rusia se dedă unui genocid în Ucraina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite