Nigeria a identificat varianta Omicron într-un eşantion de teste colectate în octombrie, mai devreme decât a raportat Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Nigeria a anunţat, miercuri, că a confirmat primele sale cazuri de variantă Omicron COVID-19, într-un eşantion de teste provenite de la călători care au venit în ţară în octombrie, sugerând astfel că varianta nouă a apărut cu câteva săptămâni înainte de a fi raportată de Africa de Sud.

”Secvenţierea retrospectivă a cazurilor confirmate anterior în rândul călătorilor care au venit în Nigeria a identificat, de asemenea, varianta Omicron în rândul eşantionului colectat în octombrie 2021”, a precizat Centrul nigerian pentru controlul bolilor (NCDC) într-un comunicat citat de Reuters

Acesta nu a oferit detalii despre respectivul călător.

„Având în vedere probabilitatea crescută a transmisibilităţii variantei Omicron, este imperativ să se pună în aplicare măsuri pentru a reduce transmiterea comunitară”, a mai spus NCDC.

Datele din alte ţări arată deja că varianta a circulat înainte de a fi identificată oficial în Africa de Sud. Cercetările pentru a stabili dacă este mai infecţioasă, mai letală sau rezistentă la vaccinuri vor dura săptămâni.

Anunţul NCDC a venit înaintea întâlnirii dintre preşedintele sud-african Cyril Rampahosa şi omologul său nigerian, Muhammadu Buhari, la Abuja, miercuri, când este probabil să se discute despre Omicron. 

Mai multe state au impus restricţii de călătorie în ţările din sudul Africii, ceea ce Ramaphosa spune că este nejustificat şi dăunează ţărilor în curs de dezvoltare. 

De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care iniţial a spus că omicron prezintă „un risc foarte ridicat” de răspândire la nivel global, marţi,  a declarat că interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea noii variante şi a solicitat ţărilor să adopte o abordare bazată pe o evaluare a riscurilor.

Descoperirea variantei Omicron a declanşat temeri la nivel global privind o posibilă rezistenţă la vaccinuri şi ar putea prelungi pandemia de COVID-19 declanşată în urmă cu doi ani.

Varianta Omicron a fost detectată prima dată luni, 22 noiembrie, la un pacient din Hong Kong întors din Africa de Sud, dar a atras atenţia internaţională abia miercuri, după ce savanţii britanici au avertizat pe reţelele sociale că are 32 de mutaţii „teribile”, şi a ieşit a iveală faptul că sunt pacienţi şi în Botswana şi Africa de Sud. Cel mai vechi eşantion care arăta infecţia cu această variantă fiind colectat în Botswana pe 11 noiembrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite