Erdogan îşi face tot mai mulţi duşmani în NATO şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Franţei.Emmanuel Macron, atact dur de omologul său turc, Recept Erdogan
Preşedintele Franţei.Emmanuel Macron, atact dur de omologul său turc, Recept Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a avertizat sâmbătă pe omologul său francez Emmanuel Macron „să nu caute ceartă cu Turcia”, în timp ce tensiunea creşte între cele două ţări în legătură cu situaţia din Mediterana orientală, informează AFP.

„Nu căutaţi ceartă cu poporul turc, nu căutaţi ceartă cu Turcia”, a lansat Erdogan într-un discurs televizat la Istanbul, referindu-se la critici severe formulate de Macron la adresa Ankarei în cadrul conflictului între Turcia şi Grecia cu privire la prospectarea petrolului în Mediterana.

Emmanuel Macron şi şase omologi ai săi din sudul UE au cerut joi Turciei să înceteze politica sa de „confruntare” în Mediterana orientală şi au ameninţat cu sancţiuni europene dacă Ankara continuă să conteste drepturile Greciei şi Ciprului de explorare a gazelor în zonă.

Macron a apreciat de asemenea că guvernul turc „are astăzi un comportament inacceptabil” şi trebuie „să-şi clarifice intenţiile”. Erdogan a cerut sâmbătă Greciei „să stea departe” de acţiunile „greşite” susţinute de ţări precum Franţa în estul Mediteranei. Franţa şi-a intensificat prezenţa militară în această zonă luna trecută.

„Dle Macron, nu aţi terminat să aveţi probleme cu mine!”, i-a transmis preşedintele turc, atacându-l pentru prima dată direct şi spunându-i după nume omologului său francez.

Erdogan l-a acuzat de „lipsă de cunoştinţe istorice” şi a apreciat că Franţa „nu poate să dea lecţii de umanitate” Turciei din cauza trecutului său colonial în Algeria şi a rolului său în genocidul din 1994 în Rwanda.

Turcia revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă maritimă pe care Atena o consideră ca fiind sub suveranitatea sa. În ultimele săptămâni, cele două ţări şi-au arătat muşchii prin declaraţii belicoase, manevre militare şi trimiterea de nave în zonă.

Franţa şi-a arătat clar sprijinul pentru Grecia prin desfăşurarea de nave de război şi a unor avioane de luptă în regiune, o iniţiativă denunţată virulent de către preşedintele turc, potrivit AFP.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat sâmbătă un „important” program de cumpărare de arme şi o reorganizare a forţelor armate ale ţării, în timp ce tensiunea cu Turcia creşte în Mediterana orientală, informează France Presse.

Mitsotakis a precizat că Grecia urmează să-şi procure 18 avioane de vânătoare de fabricaţie franceză Rafale, precum şi fregate şi elicoptere, să recruteze 15.000 de soldaţi suplimentar şi să finanţeze mai substanţial industria sa de apărare.

„A venit ora să ne întărim forţele armate. Este vorba despre un program important care va forma un scut naţional”, a declarat premierul într-un discurs la Salonic, în nordul Greciei. El a adăugat că acest program ar urma să permită crearea a mii de locuri de muncă.

Turcia şi Grecia, ambele membre ale NATO, îşi dispută zăcăminte de hidrocarburi în Mediterana orientală, într-o zonă pe care Atena o consideră ca fiind sub suveranitatea sa.

Premierul Mitsotakis a acuzat sâmbătă Turcia că „ameninţă” frontierele orientale Europei şi că „pune în pericol” securitatea regională.

Statele Unite rămân ”profund îngrijorate” de acţiunile Turciei în estul Mediteranei, a declarat sâmbătă secretarul de Stat Mike Pompeo, care a cerut o soluţie diplomatică pentru această criză, transmite Reuters.

Tensiunile din estul Mediteranei s-au amplificat din cauza pretenţiilor pentru apele teritoriale dintre Turcia, Grecia şi Cipru, în zone considerate că ar fi bogate în resurse naturale.

”Ţările din regiune trebuie să îşi rezolve dezacordurile, inclusiv cele referitoare la securitate şi resursele energetice şi problemele maritime, pe cale diplomatică şi paşnic”, afirmat Pompeo sâmbătă seara, în drum spre Cipru, unde s-a întâlnit cu preşedintele Nicos Anastasiades.

Pompeo a mai spus că ”tensiunile militare crescute nu ajută pe nimeni, doar pe adversaţii care vor să vadă diviziuni în unitatea transatlantică”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite