Ce s-a întâmplat cu prinţesa Shamsa, dispărută de 20 de ani: „Este în viaţă, dar nu o vei mai recunoaşte”. Apelul prinţesei Latifa, din captivitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţesa Shamsa n-a mai fost văzută în public de 20 de ani FOTO via BBC
Prinţesa Shamsa n-a mai fost văzută în public de 20 de ani FOTO via BBC

Soarta prinţesei Latifa, fiica şeicului din Dubai, ţinută prizonieră de tatăl ei, pare a fi similară celei a surorii sale Shamsa, acum în vârstă de 39 de ani, care la rândul ei a dispărut după ce a încercat să evadeze.

Înainte de a-şi pune în aplicare planul de fugă, prinţesa Latifa s-a înregistrat: „Dacă urmăriţi acest clip, nu este de bun augur, pentru că fie sunt moartă, fie mă găsesc într-o situaţie foarte, foarte rea”.

La trei ani de când a fost prinsă de tatăl său şi după ce mesajele sale disperate filmate pe ascuns au ajuns publice, soarta ei este incertă. Comunicatul familiei a dat indicii asupra stării ei când a asigurat că prinţesa este îngrijită de specialişti care ar putea fi medici.

În 2019, în timp ce se afla ostatică într-o vilă, prinţesa Latifa a scris o scrisoare adresată poliţiei din Cambridgeshire prin care cerea să investigheze răpirea surorii sale astfel încât aceasta să aibă o şansă să fie eliberată.

„„Tot ce vă cer este să acordaţi atenţie cazului ei pentru că i-ar putea reda libertatea ... ajutorul şi atenţia voastră asupra cazului ar putea să o elibereze.Are puternice legături cu Anglia..iubeşte Anglia, cele mai dragi amintiri ale sale sunt din vremea în care a locuit aici”, a scris prinţesa în rugămintea sa.

„Nu are voie să comunice cu nimeni şi e reţinută fără un termen de eliberare, judecată sau acuzaţie . A fost torturată cu bătăi peste picioare”.

Prinţesa a datat scrisoarea în februarie 2018, adică înaintea propriei încercări de evadare, astfel încât familia ei să nu afle că a avut acces la mijloace de comunicare cu lumea exterioară.

Shamsa avea doar 18 ani când a fost readusă de tatăl ei în Dubai din Cambridge, unde reuşise să fugă.

O înaltă curte din Anglia a decis în 2019 că şeicul Mohamed şi-a răpit ambele fiice şi le ţine captive împotriva voinţei lor.

Poliţia a deschis o anchetă pentru răpire în 2001 după ce Shamsa i-a contactat cu ajutorul unui avocat pentru migraţie. Ulterior a ieşit la iveală că reprezentanţi ai şeicului ar fi intervenit la Biroul pentru Externe în acea perioadă.

O nouă revizuire a cazului a fost lansată de poliţia din Cambridgeshire după publicarea hotărârii instanţei superioare, în 2020. Cu acest prilej, anchetatorii au recunoscut că au primit scrisoarea Latifei, care va fi luată în considerare în revizuire, dar că alte detalii nu pot fi făcute publice având în vedere complexitatea şi sensibilitatea cazului.

Biroul pentru Afaceri Externe a declarat pentru BBC că este o chestiune privată între două persoane şi că nu a avut niciun rol în ancheta poliţiei sau rezultatele sale.

Soarta surorii ei a avut un rol determinant în propria încercare de evadare a prinţesei Latifa, care a vorbit despre ce i s-a întâmplat Shamsei într-un clip postat pe You Tube.

Un văr de-al prinţesei Shamsa, care s-a aflat în anturajul său în Dubai, a confirmat acuzaţiile Latifei: „Nu trebuie să-ţi spună un doctor ca să înţelegi că era mereu sub efectul tranchilizantelor”.

Prinţesa Shamsa şi-a petrecut o mare parte anilor de adolescenţă în Marea Britanie şi a primit o educaţie occidentală.

„Nu era o prinţesă în sensul obişnuit. Era îndrăzneaţă, aventuroasă şi plină de viaţă”, spune vărul ei, Marcus Essabri, care a trăit doi ani alături de familie în Dubai.

„Voia să schimbe lucrurile pentru femei, mai ales pentru cele din lumea arabă. Voia să forţeze limitele, de aici au început problemele”, a spus el.

În 1999, la 17 ani, prinţesa îi scria de la Londra că tatăl nu-i permite să-şi continue studiile: „Nu mi se permite să merg mai departe. Ştii bine că nici măcar nu m-a întrebat ce m-ar interesa să studiez. Mi-a spus doar nu”.

Atunci i-a mărturisit că vrea să fugă.

„Singurul lucru care mă înspăimântă este să îmbătrânesc şi să regret că nu am încercat la 18 ani. Adică, ce aş putea face? Nu ştiu. Să-mi joc acea şansă”, a scris ea.

În vara lui 2000, prinţesa şi-a pariat această şansă: s-a suit într-o maşină şi a plecat de pe proprietatea tatălui său din Longcross, Surrey. S-a cazat într-un hotel din Cambridge, dar agenţii tatălui său s-au aflat de la început pe urmele sale.

În august 2000, la două luni de la evadare, prinţesa Shamsa a fost capturată pe stradă şi dusă a doua zi cu elicopterul în Franţa şi apoi cu un avion privat în Dubai.

Latifa spune că sora sa a fost ţinută închisă timp de 8 ani, iar prima dată când a întâlnit-o de atunci a văzut o persoană drogată şi „transformată în zombie”. Prinţesa nu putea merge singură şi nu-şi putea ţine ochii deschişi.

Era clar, spunea Latifa, că i-au dat acele pastile pentru a o controla.

O altă persoană care a fost în preajma prinţesei după ce a fost eliberată a povestit că aceasta nu mai spunea nimic şi toate mişcările îi erau calculate: „Nu mai exista nicio scânteie în ochii ei. Niciun semn de luptă. Nu mai exista nimic, era goală pe dinăuntru”.

 În 2019, închisă ea însăşi, Latifa îi descria vărului său, într-un mesaj trimis în secret, o nouă întâlnire cu sora sa avertizându-l că este de nerecunoscut „A fost sedată atât de puternic. Este în viaţă, dar nu mai este Samsha”.

Un inspector de poliţie a povestit într-un documentar despre evadarea prinţesei Shamsa că plângerea  de răpire a ajuns la poliţie la şapte luni de la scrisoarea ei către un avocat de imigraţie prin care îi cerea acestuia să contacteze autorităţile, întrucât a fost capturată şi e ţinută captivă de tatăl său.

Mai multe detalii despre anchetă au ieşit la iveală după ce o curte superioară a dat ordin să fie publicate informaţii din dosar.

Inspectorul a reuşit să vorbească cu Shamsa la telefon şi să verifice acuzaţiile. Doar că avea nevoie să îi ia o declaraţie în Dubai unde însă i s-a refuzat accesul de către procuratura regatului Dubai.

Un alt mesaj al prinţesei a dus la o nouă revizuire a cazului, în 2018, dar şi de data asta cazul a fost închis din pricina „dovezilor insuficiente pentru acţiuni suplimentare”.

Şeicul a transmis atunci un comunicat Înaltei Curţi prin care motiva o vulnerabilitate mai mare a prinţesei la răpire având în vedere statutul său.

Scrisoarea Latifei către poliţie e a treia încercare de a aduce cazul în atenţia anchetatorilor.

Lecţia de supravieţuire din copilăria şeicului 

Şeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, unul din cei mai bogaţi oameni ai planetei, cel care care a transformat un modest oraş-port într-o metropolă ultramodernă, are o imagine publică de om de afaceri vizionar, poet şi un lider arab progresist.

Un om extrem de discret cu privire la viaţa personală, avea să remarce un judecător britanic după ce povestea fiicelor sale a ieşit la iveală. Primul telefon disperat a fost dat de prinţesa Shamsa care încerca să obţină ajutor de la autorităţile britanice. 18 ani mai târziu, a doua sa fiică publica mesaje-video prin care spunea că e ostatică şi se teme pentru viaţa sa.

Este autorul a trei cărţi de memorii, are o colecţie impresionantă de cărţi de poezii, iar în 2017 a publicat o carte despre cum să cultivi o stare de fericire şi gândire pozitivă.

El a povestit un episod din copilăria sa în care era pus la încercare prin plasarea de scorpioni în patul său. Băiatul de opt ani se trezea ţipând de durere.

Şeicul Mohamed susţine că a devenit imun la venin de scorpion în urma acestor lecţii de supravieţuire.

„Nu tot ce te face să suferi este rău. Uneori durerea ne învaţă şi ne protejează”, a scris el.

Şeicul Mohammed, în vîrstă de 71 de ani, s-a născut înainte ca emiratul să construiască primul spital, prima şcoală publică sau aeroport, când încă nu se eliberase de lanţurile coloniale, scrie The Guardian.

„Nu exista electricitate, când m-am născut eu...şi nici apă”, declara el într-un interviu pentru BBC, în 2014.

Îşi aminteşte o copilărie în care trebuia să supravieţuiască condiţiilor din deşert şi să vâneze animale pentru hrană.

„Ai nevoie de o strategie să obţii hrană în deşert”, spunea el că fusese învăţat de tatăl său.

Emiratul pe care avea să-l moştenească şeicul nu descoperise încă petrolul, dar Dubaiul ştia deja cum să aplice lecţiile din deşert.Dubaiul a renunţat la tarifele comerciale, în timp ce alte oraşe-port le creşteau, atrăgând comercianţi din Iran şi India care au adus perle şi aur.

Şeicul Mohamed spune că a învăţat ceva important de aici: „Liderii de azi sunt giganţii tăcuţi care posedă banii şi nu politicienii ocupaţi să facă zarvă”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite