Brazilia începe o nouă săptămână neagră, pe măsură ce numărul de cazuri noi creşte vertiginos

Brazilia începe o nouă săptămână neagră, pe măsură ce numărul de cazuri noi creşte vertiginos

Părerile referitoare la modul de gestionare al pandemiei sunt împărţite în Brazilia. În timp ce mulţi locuitori  cer impunerea unor restricţii, suporterii preşedintelui Jair Bolsonaro îl laudă pentru modul relaxat în care tratează virusul. FOTO EPA / Joédson Alves

Brazilia, cel mai nou epicentru al coronavirusului, după cum au anunţat reprezentanţii OMS, începe o nouă săptămână neagră, după ce sâmbătă a depăşit Rusia la numărul de total de cazuri, ajungând pe locul doi în topul celor mai afectate state din lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Duminică, Ministerul Sănătăţii din Brazilia a anunţat 15.813 noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, ceea ce a crescut bilanţul total la peste 363.000. Luni, au fost raportate 9.304 cazuri noi şi 653 de decese. De la începutul pandemiei, peste 23.000 de brazilieni şi-au pierdut viaţa din cauza Covid-19.

În acest context, nemulţumirea brazilienilor la adresa preşedintelui Jair Bolsonaro a atins cote maxime

Sâmbătă, Bolsonaro şi echipa sa de securitate au părăsit palatul prezidenţial şi au făcut o oprire improvizată la un stand de hot dog. În timp ce mass-media era preocupată să-l surprindă pe preşedinte în timp ce-şi savura gustarea, oamenii revoltaţi puteau fi auziţi scandând „ucigaş” şi „gunoi” de la ferestrele caselor. La un moment dat, preşedintele s-a întors spre mulţime, pe care a atenţionat-o cu degetul, relatează CNN.

În timp ce ţara sa se luptă neputincioasă cu numărul de morţi, Bolsonaro s-a referit de multe ori la virus numindu-l „mica răceală” şi minimizând riscurile.

Doi miniştri ai Sănătăţii au părăsit cabinetul în ultimele săptămâni - unul a fost concediat, iar celălalt şi-a dat demisia, după dezacorduri cu privire la modul în care trebuie gestionată pandemia.

Bolsonaro a afirmat de multe ori că impactul economic ar putea fi mai mare decât al virusului în sine. El s-a declarat împotriva măsurilor preventive, precum carantina şi izolarea, impuse de guvernanţii şi primarii unora dintre cele mai afectate regiuni din Brazilia.

Susţinătorii preşedintelui par să fie de acord. Duminică, mulţimile s-au adunat în afara Palatului Prezidenţial Planalto din Brasilia fluturând pancarte şi steaguri în sprijinul lui Bolsonaro şi protestând împotriva măsurilor de izolare. Adunările au avut loc aproape în fiecare weekend şi sunt, de obicei, transmise live pe contul personal de Facebook al lui Bolsonaro.
 
Arthur Virgilio Neto, primarul oraşului Manaus, l-a numit pe preşedinte responsabil al tragediei provocate de coronavirus:
 
Taci din gură, rămâi în casă şi demisionează!
 
Cu populaţie de 2 milioane de locuitori, oraşul Manaus este una dintre cele mai afectate regiuni din ţară cu peste 13,000 de cazuri de Covid-19 şi peste 1.200 de morţi. 
 
Atacul primarului Virgilio Neto a venit după ce preşedintele Bolsonaro l-a numit un „om de rahat”, făcând referire la gropile comune săpate în oraş pentru victimele coronavirusului. 
 
Nu doar Brazilia este profund afectată de explozia de cazuri de Covid-19. Şi alte state din America Latină, precum Peru, Chile şi Mexic, au înregistrat creşteri masive în ultima săptămână.
 
Nu avem situaţia sub control. În special, în multe dintre cele mai sărace zone ale lumii, curba este în creştere
, au declarat reprezentanţi ai OMS. 
 
În timp ce Bolsonaro, poreclit „Trump de la Tropice”, este acuzat că nu a luat virusul suficient de serios, omologul său din Statele Unite începe să dea semne de îngrijorare.
 
Duminică, preşedintele american Donald Trump - un aliat vocal al lui Bolsonaro, care s-a confruntat, de asemenea, cu critici la adresa modului de gestionare a crizei sanitare - a interzis intrarea în ţară a străinilor care s-au aflat în ultimele 14 zile în Brazilia.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: