Ţara cu 66 de miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felix Tshisekedi, noul preşedinte al Republicii Democrate Congo FOTO AFP
Felix Tshisekedi, noul preşedinte al Republicii Democrate Congo FOTO AFP

Republica Democrată Congo este foarte aproape să aibă un nou guvern, la şapte luni de la învestirea preşedintelui. După negocieri dure, partizanii fostului şi noului preşedinte au reuşit să încropească un guvern de coaliţie, cu 66 de membri. Este prima coabitare din istoria acestei ţări din Africa Centrală.

După şapte luni de negocieri şi tensiuni de la învestirea preşedintelui Félix Tshisekedi, la 24 ianuarie, RD Congo, o colonie belgiană până la 30 iunie 1960, are un nou guvern, format din 66 de membri.

„Guvernul este gata, în sfârşit. Preşedintele Republicii a semnat ordonanţa. Vom începe munca imediat după obţinerea aprobării în Adunarea Naţională“, a anunţat luni seara Sylvestre Ilunga, însărcinat la 20 mai cu alcătuirea unui cabinet de miniştri.

Imediat după acest anunţ, Adunarea Naţională s-a reunit în sesiune extraordinară până la 7 septembrie în vederea învestirii Guvernului Ilunga. Şedinţa a început cu citirea numelor celor 66 de miniştri desemnaţi.

Este vorba de un guvern de coaliţie între forţele politice ale lui Felix Tshisekedi, proclamat învingător în alegerile prezidenţiale din 30 decembrie, şi predecesorul său, Joseph Kabila, care şi-a păstrat majoritatea în Parlament şi în cele 26 de provincii ale ţării. Potrivit acordului, Frontul Comun pentru Congo (FCC), coaliţia pro-Kabila, are 42 de miniştri desemnaţi, iar alianţa progresistă CACH a lui Tshisekedi deţine restul portofoliilor.

„Aceasta este prima experienţă de coabitare din ţara noastră“, a subliniat premierul desemnat, un economist care se bucură de încrederea lui Joseph Kabila, preşedinte al RD Congo în perioada 17 ianuarie 2001 - 24 ianuarie 2019 şi senator pe viaţă din 15 martie 2019.

Discuţiile dintre cele două forţe politice „au durat“ pentru că a trebuit „să scăpăm de tot ce ar fi putut împiedica funcţionarea guvernului“, a subliniat Ilunga.

Potrivit lui Ilunga, cabinetul pe care îl propune este alcătuit în proporţie de 83% din bărbaţi şi restul din femei. El recunoaşte că procentajul miniştrilor de sex femninin este mic, dar susţine că ponderează prin greutatea portofoliilor atribuite lor, printre care cel de Externe şi cel al Planificării.

În plus, 76,9% dintre miniştrii desemnaţi nu au mai fost membri ai vreunui guvern până acum, a precizat Ilunga. În opinia sa, acest aspect este „o inovaţie importantă“.

Prima reacţie diplomatică faţă de Cabinetul Ilunga a venit din partea Statelor Unite, care s-au declarat „pregătite să lucreze cu noul guvern în vederea avansării parteneriatului privilegiat U.S.-#RDC dedicat păcii şi prosperităţii“.

Noul guvern a fost salutat şi de Biserică Catolică, foarte influentă în RD Congo. Biserica Catolică îşi exprimă speranţa pentru „o nouă direcţie“, în condiţiile în care a pus la îndoială validitatea alegerii lui Félix Tshisekedi, sugerând că adevăratul învingător este Martin Fayulu.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite