Un oraş din Cehia şi-a creat propria „monedă” locală pentru redresarea după criza COVID-19

Un oraş din Cehia şi-a creat propria „monedă” locală pentru redresarea după criza COVID-19

„Moneda” locală a oraşului Kyjov din Cehia. Foto YouTube / Reuters

Oraşul Kyjov din Cehia a abordat o strategie inedită pentru redresarea supă criza COVID-19. A fost creată o „monedă” locală, iar locuitorii primesc bani pentru a-i cheltui în magazinele şi cafenelele grav afectate de măsurile de carantină.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei aproximativ 2.000 de locuitori ai oraşului Kyjov primesc vouchere digitale, promovate ca fiind o monedă locală specială. Fiecare are dreptul la „corrents” în valoare de 400 de coroane (19 dolari), numele fiind o combinaţie între „coronavirus” şi „currency”, pe care să îi cheltuie la 40 de firme, printre care magazine de încălţăminte, o farmacie şi un fast food.

Atunci când fac cumpărăturile, participanţii plătesc jumătate din aceasta cu corrents, iar cealaltă jumătate cu bani proprii.

Republica Cehă, care are o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, a fost grav afectată de pandemie. Restricţiile au ţinut închise majoritatea magazinelor neesenţiale de la sfârşitul lunii decembrie până în această săptămână.

Programul a fost finanţat cu până la 800.000 de coroane de o persoană privată, care a dorit să rămână în anonimat, şi este administrat de Pepe Rafaj, cel care a venit cu ideea.

Cum funcţionează programul

Schema este pentru consumatorii low-tech. Se înregistrează online pentru un cont de corrents. Când fac o achiziţie, tot ce trebuie să facă este fie să ofere companiei numărul cărţii de identitate naţionale, fie să utilizeze un cod livrat printr-un mesaj text.

Compania trimite apoi un mesaj text către sistem, care transferă automat cantitatea relevantă de corrents din contul clientului în contul propriu, care va fi convertită în coroane, de obicei a doua zi.

Banca centrală a ţării clasifică schema Kyjov ca un sistem local de vouchere electronice de discount şi, prin urmare, nu reprezintă o problemă de interes pentru autoritatea monetară.

Primarul oraşului Kyjov, Franisek Lukl,  speră ca schema să fie extinsă şi în alte părţi ale Republicii Cehe, probabil folosind bani din fondurile de redresare post-pandemie ale Uniunii Europene. El a declarat că intenţionează să discute acest lucru cu ministrul muncii, săptămâna viitoare, conform Reuters.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările