Un fost comandant al SUA în Europa crede că sistemele Patriot şi Iron Dome nu ar ajuta Ucraina: Ce explicaţii oferă

Un fost comandant al SUA în Europa crede că sistemele Patriot şi Iron Dome nu ar ajuta Ucraina: Ce explicaţii oferă

Generalul Mark Hertling FOTO EPA-EFE

Un general american în retragere afirmă să sistemul de rachete sol-aer Patriot şi sistemul mobil de apărare aeriană Iron Dome nu ar putea ajuta Ucraina în faţa unor atacuri ale armatei ruse împotriva unor ţinte civilile precum cel de la centrul comercial din oraşul Kremenciuk.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Hai să ne înţelegem, atacul rusesc asupra centrului comercial din Kremenciuk a fost atât barbar cât şi criminal întrucât nu a fost o ţintă militară, ci o lovitură asupra unor civili. Însă cei care cer Patriot sau Iron Dome nu înţeleg cum funcţionează aceste sisteme”, scrie Mark Hertling pe contul său de Twitter.
 
„Aceste sisteme sunt de apărare antiaeriană pe rază lungă, dar ele oferă capabilităţi de apărare în punct, nu zonală. Ce înseamnă acest lucru? Aceste sisteme extrem de costisitoare sunt alcătuite din patru sisteme componente. Ele identifică şi interceptează aeronavele sau rachetele ce se îndreaptă spre o ţintă specifică”, continuă generalul american în retragere.
 
„Cu alte cuvinte, un comandant plasează aceste sisteme în jurul a ceea ce vrea să apere... un oraş, o instalaţie specifică importantă, o concentrare de trupe. Aceste sisteme nu sunt aliniate de-a lungul unei graniţe pentru a oferi un scut protector. (Ele, n. red.) urmăresc rachetele inamice lansate, stabilesc unde ar putea lovi şi apoi calculează o formulă de tragere fie pentru a contracara racheta, fie pentru a-i permite să aterizeze fără pericol într-o zonă nepopulată sau o zonă neimportantă”, explică Hertling.
 
În ceea ce priveşte sistemele Patriot, generalul spune că folosirea acestora este „extrem de limitată” prin prisma costurilor ridicate şi complexităţii lor, ele fiind plasate de regulă în porturi, oraşe sau pentru a proteja locurile unde se află obiective militare.
 
„În Israel, Iron Dome este desfăşurat în mare parte în apropierea unor centre urbane majore, ca de exemplu Tel Aviv. Rusia atacă oraşe. Multe din acestea, la fel ca şi Kremenciuk, sunt centre civile. Atacul de acolo a fost atât de barbar fiindcă a fost atât de neaşteptat”, adaugă el.
 
În opinia lui Mark Hertling, comandant al SUA pentru Europa în perioada martie 2011 - noiembrie 2012, pentru a proteja Ucraina, ar fi nevoie probabil de mai multe rachete Patriot şi sisteme Iron Dome decât dispun în prezent SUA şi Israelul.
 
Potrivit generalului american în retragere, ucrainenii primesc sisteme antirachetă mai potrivite pentru nevoile lor de apărare.

„Ucrainei îi este trimis sistemul NASAM, cu rază medie şi lungă, în principal pentru că este mai uşor de utilizat, mai puţin complicat în ceea ce priveşte echipamentele şi capabil să doboare unele (nu toate) rachetele lansate (de ruşi, n. red.). Este mic şi poate ajunge în Ucraina cu mai puţină instruire şi mai puţine dificultăţi”, subliniază el.
 
„Sfatul meu este să fiţi sceptici faţă de oricine sugerează livrarea de Patriot şi Iron Dome Ucrainei, deoarece ele sunt sisteme de apărare în punct scumpe, dificil de desfăşurat şi foarte, foarte mari. Cu alte cuvinte, cei care recomandă acest sistem nu ştiu nimic despre el”, conchide Mark Hertling.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările