Traficul de fiinţe umane, „sclavia timpurilor moderne“: ce măsuri ia Uniunea Europeană pentru combaterea fenomenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe persoane cad în capcana traficului de fiinţe umane FOTO Arhiva Adevărul
Multe persoane cad în capcana traficului de fiinţe umane FOTO Arhiva Adevărul

Traficul de fiinţe umane este sclavia timpului nostru, victimele făcând parte dintr-un sistem corupt care implică grupuri de criminalitate organizată ce acţionează în statele membre ale Uniunii Europene.

Potrivit unui articol apărut pe site-ul EU Observer, Myria Vassiliadou, coordonatorul UE pentru combaterea traficului de persoane, le-a spus eurodeputaţilor că aceia care sunt capabili să controleze întregul proces, inclusiv corupţia la nivel înalt şi spălarea de bani se află în spatele traficului de fiinţe umane.

Victimele fac adesea parte din categoriile vulnerabile ale societăţii.

„Este sclavia timpurilor noastre“, a spus Vassiliadou.

Grupurile implicate au multiple surse şi contacte în ţările de tranzit, potrivit agenţiei Europol.

Unele dintre acele persoane de contact sunt ofiţeri de poliţie din statele membre, a mai spus şi Francois Farcy, director la Poliţia Federală din Belgia. Există poliţişti corupţi în fiecare stat membru, a subliniat el.

Declaraţia lui a fost susţinută de Oliver Huth de la Asociaţia Federală Germană. Corupţia în rândul poliţiştilor are dimensiuni naţionale şi internaţionale, a mai spus el.

Traficul de fiinţe umane este cât se poate de profitabil. Profitul realizat la nivel global în fiecare an ajunge la suma de aproximativ 25 miliarde de euro. Banii obţinuţi sunt apoi spălaţi. Băncile, companiile de asigurări şi serviciile de transfer bancar sunt cele mai obişnuite vehicule de spălare a banilor, dar există şi metode mai elaborate. Unii ţin licitaţii false pentru obiecte de artă. Infractorii transferă apoi suma de bani care trebuie spălată către un altul care cumpără obiectul fals.

Există şi procese fictive care sunt utilizate pentru a spăla banii. Gruparea înfiinţează două companii. Una dintre ele îi intentează proces celeilalte pentru că a încălcat una dintre clauzele contractului şi pretinde o despăgubire. La rândul ei, cealaltă companie este de acord cu solicitarea, iar banii sunt transferaţi, tranzacţia fiind una legitimă.

La începutul lunii februarie, oficialii de la Bruxelles au propus o actualizare a legii pentru a îmbunătăţi Directiva a treia împotriva spălării banilor. Regulamentul urmăreşte în primul rând asigurarea trasabilităţii acestor transferuri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite