Serviciile secrete britanice au început „spionajul verde“. Pe cine vizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Richard Moore, „agentul C“, şeful MI6
Richard Moore, „agentul C“, şeful MI6

Serviciile secrete britanice au anunţat lansarea „spionajului verde“, cu operaţiuni prin care vor încerca să verifice dacă alte ţări, în special „cei mai mari poluatori ai lumii“, îşi respectă angajamentele în materie de combatere a schimbărilor climatice, relatează AFP.

„ În domeniul schimbărilor climatice, în care toată lumea trebuie să-şi asume angajamente şi să joace cinstit, uneori este nevoie să verificăm dacă acest lucru într-adevăr se întâmplă”, a explicat într-un interviu acordat duminică Times Radio şeful serviciului britanic de spionaj MI6, Richard Moore, a cărui deviză la acest capitol este „Aveţi încredere, dar verificaţi“. 

„Agentul C“

Din acest motiv MI6 a început „să spioneze cei mai mari poluatori din lume“, a indicat Moore, adăugând că MI6 susţine ceea ce el consideră a fi „principalul punct pe agenda politicii externe pentru această ţară şi pentru Planetă, adică urgenţa climatică“. „Atunci când oamenii îşi asumă angajamente în materie de schimbări climatice, probabil nouă ne revine sarcina de a ne asigura că ceea ce ei fac cu adevărat corespunde cu ceea ce au semnat“, a mai spus cel care este cunoscut şi sub numele de „agentul C“. 

Declaraţia sa vine la câteva zile după ce preşedintele american Joe Biden a promis reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale SUA cu un procent cuprins între 50% şi 52% până în anul 2030 faţă de nivelul din 2005. China, principalul emiţător de gaz cu efect de seră, a promis să "coopereze" împotriva încălzirii globale cu emiţătorul nr. 2 şi adversara sa SUA. 

Vladimir Putin, şi el aflat în relaţii reci cu americanii, s-a angajat ca Rusia, producător major de hidrocarburi, să scadă volumul emisiilor nete de gaz cu efect de seră sub cel al Uniunii Europene, în următorii 30 de ani. În ce o priveşte, Uniunea Europeană a ajuns in extremis la un acord privind reducerea netă cu "cel puţin 55%" a emisiilor cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990. 

Marea Britanie a anunţat o reducere a emisiilor cu 78% comparativ cu 1990, iar premierul canadian Justin Trudeau s-a angajat la o scădere a acestor emisii de 40-45% până în 2030 faţă de 2005, de la 30% până acum. La rândul său, premierul nipon Yoshihide Suga a anunţat că Japonia va scădea emisiile de CO2 cu 46% până în 2030 comparativ cu 2013, ţinta precedentă fiind de 26%. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite