Senatorul italian Gianluigi Paragone lansează Partidul Italexit, după modelul Brexitului

Senatorul italian Gianluigi Paragone lansează Partidul
Italexit, după modelul Brexitului

Gianluigi Paragone FOTO radioradio.it

Senatorul italian Gianluigi Paragone, fost membru al Mişcării Cinci Stele (M5S, antisistem) şi fost jurnalist de televiziune, a lansat joi Italexit, un partid suveranist care are obiectivul să scoată ţara din Uniunea Europeană (UE) după modelul Brexitului britanic, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gianluigi Paragone a ales să-şi prezinte formaţiunea la două zile după o întâlnire, la Londra, cu liderul Partidului Brexitului Nigel Farage, care a jucat un rol hotărâtor în decizia Marii Britanii de a părăsi UE.

Acest anunţ intervine în urma acordului european în lupta împotriva pandemiei COVID-19 a cărui principală beneficiară va fi economia Italiei.

Aderarea (la mişcare) nu va face decât să crească, în acelaşi ritm ca minciunile pe care Europa ni le spune”, a declarat joi alesul într-o conferinţă de presă organizată în Camera Deputaţilor.

Într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, el aprecia marţi că „cetăţeanul european nu există” şi a prezis o „surpare în curând” a UE.

Majoritatea italienilor nu vor să părăsească UE. Doar aproximativ 30%, eventual 40% în anumite momente, spun «da» unei plecări”, declară pentru AFP politologul Renato Mannheimer..

Acest procent creşte uşor în rândul italienilor care susţin ieşirea din zona euro, însă „nu cred că partidul lui Paragone poate să constituie un public destul de important în vederea ieşirii Italiei”, declară el.

Expertul consideră că percepţia unui eşec iniţial al UE de a răspunde rapid crizei provocate de pandemia de COVID-19 în Italia a dezamăgit populaţia, însă susţinerea faţă de UE a crescut din nou, ulterior.

Un plan de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, aprobat marţi de liderii UE, din care o mare parte este destinat susţinerii economiei peninsulei, ar urma să consolideze această susţinere, potrivit lui Renato Mannheimer.

Gianluigi Paragone, care a avut în trecut legături cu Liga suveranistă a lui Matteo Salvini, a fost ales în cadrul M5S, însă a părăsit partidul populist şi antisistem la puţin timp după ce a participat, anul trecut, la formarea unui guvern de către M5S şi Partidul Democrat (PD, proeuropean).

M5S şi Liga şi-au relaxat în ultimii ani poziţiile anti-eruopene, cu scopul de a atrage alegători mai moderaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările