Rusia s-a infiltrat până la vârful politicii britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii Marii Britanii au fost avertizaţi de faptul că influenţa Rusiei ajunge adânc în instituţiile britanice şi guverne succesive ale Regatului Unit au ignorat intenţionat acest lucru, potrivit mai multor surse familiare cu mărturii din cadrul unei anchete parlamentare.

Membri ai Comitetului de Informaţii şi Securitate (ISC) au fost informaţi că Moscoa şi-a construit o reţea de diplomaţi, avocaţi, parlamentari britanici şi alte persoane influente din tot spectrul politic. Un martor a descris situaţia ca fiind „posibil cea mai semnificativă ameninţare la adresa instituţiilor Regatului Unit şi a modului său de viaţă”, potrivit unei depoziţii analizate de CNN. 

Raportul final nepublicat al Comitetului privind ingerinţele Rusiei în politica britanică, intitulat simplu „Rusia”, se află în centrul unor turbulenţe în Marea Britanie, unde parlamentul a fost dizolvat miercurea trecută, înainte alegerilor generale din decembrie. Preşedintele Comitetului, Dominic Grieve, l-a acuzat pe prim-ministrul Boris Johnson de faptul că întârzie intenţionat publicarea raportului şi a susţinut că Downing Street a oferit explicaţii „false” referitoare la motivele neplublicării.

Politicienii din opoziţie au acuzat Guvernul de o muşamalizare, spunând că raportul ar putea ridica întrebări cu privire la valabilitatea referendumului privind Brexitul, din 2016, şi ar putea expuse presupuse legături ruse cu membri importanţi din conducerea Partidului Conservator.

ISC, care se ocupă de supravegherea agenţiilor britanice de informaţii şi de securitate, şi ai cărui nouă membri au obligaţii în temeiul Legii informaţiilor clasificate, a finalizat investigaţia în luna martie. Raportul său a fost trimis la Downing Street pentru aprobare pe data de 17 octombrie, după o perioadă îndelungată de aprobări necesare, venite de la serviciile de securitate. Mai multe surse au declarat pentru CNN că raportul include şi o anexă cenzurată în mare parte.

Grieve, fost procuror general, care nu mai este membri al Partidului Conservator, a declarat în faţa Camerei Comunelor, marţea trecută, că în mod normal Downing Street aprobă rapoartele ISC în cel mult 10 zile. El a mai precizat că raportul ar putea să rămână nepublicat chiar câteva luni, din moment ce acesta poate fi publicat doar când Parlamentul este întrunit şi Comitetul este constituit.

Downing Street a negat în repetate rânduri faptul că nepublicarea raportului înainte de alegerile din decembrie are o motivaţie politică. Ministrul de Externe Christopher Pincher a spus că este ceva obişnuit ca Downing Street să efectueze controale suplimentare înainte ca raportul să fie publicat şi că acesta va deveni disponibil „în timp util”.

Conţinutul raportului ISC, produsul unei investigaţii amănunţite, a rămas ascuns cu atenţie. CNN a obţinut depoziţii scrise a doi dintre martorii Comitetului şi a primit informaţii despre mărturiile orale a alte două persoane, toţi avertizând că Rusia şi-a creat legături de profunzime pe scena politică britanică şi că nu au fost luate suficiente măsuri pentru a contracara acest lucru. 

Printre cei invitaţi să depună mărturie se numără Chrisopher Steele, fostul spion din spatele dosarului Trump-Rusia şi Bill Browder, fondator şi CEO al Hermitage Capital Management şi un critic vehement al preşedintelui rus Vladimir Putin. Agenţiile de informaţii interne şi externe ale Marii Britanii, MI5 şi MI6, au venit şi ele cu informaţii prezentate în ancheta Comitetului, potrivit surselor familiare cu materialele adunate. 

În timpul investigaţiilor lor, parlamentarilor li s-a spus că guverne britanice succesive au minimalizat ameninţarea. Un martor a afirmat că „considerentele politice păreau că sunt mai importante decât interesele naţionale legate de securitate”, potrivit unei depoziţii studiate de CNN.

Martorii le-au spus Comitetului că agenţi ruşi au ţintit roluri de cercetare în Camera Comunelor, obţinând cetăţenia britanică pentru a canaliza fonduri spre partide politice şi a angaja firme de PR pentru a le curăţa reputaţiile. 

Browder i-a oferit Comitetului o listă de cetăţeni brtianici stabiliţi în Dubai care, după cum a susţinut el, au acţionat în serviciul a mii de companii-fantomă folosite pentru spălarea banilor ruşi legaţi de o reţea de crimă organizată.

Într-o depoziţie scrisă înaintată Comitetului, Browder susţine că Putin a folosit venituri din confiscări ilegale de bunuri şi bani de la surse corupte pentru a dezvolta o „reţea” de figuri britanice influente, cu legături la cel mai înalt nivel, permiţându-i Kremlinului „să infiltreze societatea Regatului Unit şi să-i ascundă pe ruşi şi agendele lor”. 

În declaraţia sa, înaintată în septembrie 2018, Browder a mai precizat că „statul rus foloseşte eficient occidentali... profitând de identităţile, capacităţile, expertiza şi contactele lor din Vest pentru a infiltra societăţile occidentale”, ca să adune informaţii pe care să le folosească pentru scopurile propagandei Kremlinului.

Browder mai vorbeşte, în depoziţia sa, şi despre mai multe persoane cu relaţii importante, implicate în eforturile unor ruşi de a evita sancţiunile UE. Printre acestea s-ar număra şi Peter Goldsmith, care a fost procuror general în Guvernul laburist al lui Tony Blair şi firma sa, Debevoise şi Plimpton. Această firmă a angajat CTF Corporate and Financial Communications (CTFCFC), companie care a avut drept cofondator pe Lynton Crosby, un expert în sondaje care a lucrat la campaniile Partidului Conservator.

Însă Guvernul Johnson neagă orice fel de flux al banilor ruşi prin politica britanică. Un membru important al cabinetului premierului Boris Johnson a declarat, duminică, că este „absolut convins” de faptul că „niciun ban rus nu a influenţat aceste alegeri. Sunt foarte încrezător în legătură cu felul cum suntem finanţaţi şi suntem foarte transparenţi în legătură cu acest lucru”, a declarat Sajid Javid pentru BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite