Presiuni pentru eliberarea a 18 pescari ajunşi în mijlocul „războiului creveţilor roşii” dintre Italia şi Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vase de pescuit în portul Mazara del Vallo FOTO AFP
Vase de pescuit în portul Mazara del Vallo FOTO AFP

Un nou incident implicând pescari italieni şi grăniceri libieni reaprinde vechiul conflict al pescuitului între cele două părţi. UE este îndemnată să intervină în această chestiune.

Totul a început la 1 septembrie, când nouă ambarcaţiuni au plecat din portul Mazara del Vallo, în vestul Siciliei, pentru a pescui creveţi roşii în largul Libiei. Ajunşi la faţa locului, pescarii de ambarcaţiunile Antaride şi Medinea au fost încercuiţi de grăniceri ai mareşalului Khalifa Haftar sub pretextul că au intrat în apele teritoriale ale Libiei. Potrivit presei italiene, 18 pescari au fost reţinuţi în total, şi anume opt sicilieni, şase tunisieni, doi indonezieni şi doi senegalezi.

Acest incident a reaprins practic „războiul creveţilor” purtat de ani buni de Libia şi Italia.

Aflaţi în căutare de creveţi roşii, care se vând chiar şi cu 50 de euro kilogramul în Italia, pescarii sicilieni ajung tocmai în apropierea Libiei. Deşi ei dau asigurări că nu se apropie la 20 de kilometri de coastă, adică frontiera maritimă recunoscută internaţional, libienii aflaţi sub regimul Haftar susţin că pescarii intră în apele lor teritoriale. Îşi argumentează acuzaţia cu un ordin din 2005 al fostului dictator Muammar Kadhafi cu privire la extinderea zonei de pescuit la aproape 140 de kilometri de ţărm. Bazându-se pe acest ordin dat în pofida normelor internaţionale şi pe haosul general din Libia, grănicerii lui Haftar reacţionează destul de ostil, uneori recurgând la tiruri asupra în direcţia navelor.

Potrivit Guvernului sicilian, 300 de pescari locali au devenit prizonieri în în acest conflict, în timp ce 150 de nave au fost confiscate. Prejudiciile sunt estimate la peste 100 de milioane de euro.

Roma, la rândul ei, a renunţat să mai trimită nave militare pentru a-şi proteja pescarii, pentru a evita astfel acuzaţiile de implicare în războiul din Libia.

În acest context, familiile celor 18 pescari se declară abandonate de guvern. Localnicii organizează rândul lor proteste pentru a pune presiune asupra autorităţilor.

„Ne simţim părăsiţi cu durerea noastră şi fără sprijin emoţional din partea liderilor politici aflaţi la putere. Suntem dezamăgiţi şi de tăcerea Bruxellesului în această problemă, deoarece şi ei trebuie să ne protejeze drepturile şi cetăţenii. Merităm răspunsuri”, spune Cristina Amabilino, soţia unuia dintre pescarii reţinuţi la 1 septembrie.

În timp ce Vaticanul face apel la eliberarea pescarilor şi ministrul de Externe Luigi Di Maio dă asigurări că este preocupat de sănătatea lor, presa de la Roma scrie că mareşalul Haftar îi va lăsa să plece acasă doar în cadrul unui schimb de prizonieri, urmărind eliberarea a patru libieni arestaţi în 2015 în Italia şi condamnaţi la 30 de ani de închisoare pentru trafic de fiinţe umane.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite