Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, consideră că NATO este în „moarte cerebrală“

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, consideră că NATO este în „moarte cerebrală“

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron susţine că "suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO", explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţia a fost făcută pentru săptămânalul The Economist, în ediţia apărută joi.
   
Este ”necesară clarificarea, acum, a obiectivelor strategice ale NATO”, a declarat şeful statului francez, care a pledat din nou în favoarea unei ”întăriri” a Europei Apărării, în contextul în care un summit NATO este programat la începutul lui decembrie la Londra.

 ”Voi nu aveţi nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO, iar noi asistăm la o agresiune a unui alt partener NATO, Turcia, într-o zonă în care interesele noastre sunt în joc, fără coordonare”, a subliniat Macron.

”Ceea ce s-a întâmplat este o enormă problemă pentru NATO”, apreciază el.

În acest econdiţii, şeful de stat francez se întreabă mai ales care este viitorul Articolului 5 al Tratatului NATO, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei în cazul în care unul dintre ei este atacat.

”Ce este Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Asaad hotărăşte să replice Turciei, oare noi ne vom angaja? Aceasta este o întrebare reală. Noi ne-am angajat să luptăm împotriva Daech (acronomul arab al Statului Islamic, SI). Paradoxul este că decizia americană şi ofensiva turcă, în ambele cazuri, au acelaşi rezultat: sacrificarea partenerilor noştri pe teren, care au luptat împotriva Daech, Forţele Democratice Siriene (FDS)”, apreciază Emmanuel Macron.

Acest lucru face, consideră el, şi mai ”esenţială, pe de o parte, Europa Apărării - o Europă care trebuie să se doteze cu o autonomie strategică şi de capacitate în plan militar. Iar pe de altă parte, redeschiderea unui dialog strategic, fără vreo naivitate şi care va lua timp, cu Rusia”.

”Preşedintele Trump, iar eu am mult respect faţă de asta, pune problema NATO ca pe un proiect comercial. După el este un proiect în care Statele Unite asigură o formă de umbrelă geopolitică, dar în schimb trebuie să existe o exclusivitate comercială, este un motiv de a cumpăra de la americani. Franţa nu a semnat pentru asta”, avertizează Macron.

Nu este prima dată când Parisul a precizat că vrea asigurări din partea Washingtonului cu privire la angajamentul SUA în NATO, mai ales după venirea la Casa Albă a preşedintelui Donlad Trump. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările