Poroşenko a primit asigurări din partea lui Trump în privinţa restabilirii păcii în estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări sâmbătă, într-o convorbire la telefon cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko, de faptul că vrea să coopereze cu Kievul şi Moscova pentru a pune capăt conflictului dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi.

Această conversaţie între cei doi preşedinţi a avut loc în a şaptea zi de izbucnirea ultimului episod de intensificare a violenţelor în estul Ucrainei, soldate cu cel puţin 35 de morţi, transmite AFP, potrivit news.ro.

„Lucrăm împreună cu Ucraina, Rusia şi toate celelalte părţi implicate pentru a ajuta la restaurarea păcii la frontieră“, a anunţat Casa Albă citând declaraţiile lui Donald Trump.

La rândul său, Petro Poroşenko a reacţionat foarte pozitiv faţă de rezultatul acestei discuţii. 

„Părţile şi-au exprimat îngrijorarea profundă faţă de escaladarea violenţei şi deteriorarea situaţiei umanitare“, a subliniat Cabinetul preşedintelui ucrainean.

Pentru reluarea dialogului

Cei doi preşedinţi „sunt în favoarea relansării dialogului la toate nivelurile cu noua administraţie americană“, a adăugat aceeaşi sursă ucraineană.

Această conversaţie a avut la o săptămână după un apel similar între Trump şi şeful statului rus Vladimir Putin, pe care cele două părţi l-au prezentat drept constructiv.

Cel puţin 35 de persoane - civili şi militari - au fost ucise în estul Ucrainei de la începutul, duminica trecută, a acestor noi confruntări, de care cele două părţi se acuză reciproc. Acest conflict s-a soldat deja cu 10.000 de morţi de la izbucnirea lui, în aprilie 2014.

Este vorba despre cele mai sângeroase violenţe de la instaurarea unui armistiţiu „(pe termen) nelimitat“, la sfârşitul lui decembrie, şi despre primele confruntări armate de la instalarea la Casa Albă a lui Trump, care a promovat în timpul campaniei sale electorale o apropiere faţă de Rusia, acuzată de Kiev şi Occident că-i susţine militar pe separatişti, ceea ce Moscova dezminte.

Noaptea de vineri spre sâmbătă a fost relativ calmă în oraşul industrial Avdiivka, în comparaţie cu nopţile precedente, potrivit unui corespondent AFP de la faţa locului.

„Noaptea trecută am fost martorii unor bombardamente la periferia Avdiivkăi, însă nu au existat atacuri de amploare în oraş“, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei regionale, Natalia Şiman.

Armata ucraineană a anunţat la rândul ei că unul dintre militari a fost ucis în ultima zi.

Întâlnire Lavrov-Mogherini

Acest oraş, situat la aproximativ zece kilometri de bastionul rebel Doneţk şi în care se află în continuare aproximativ 25.000 de civili, a rămas privat de electricitate sâmbătă, iar încălzirea funcţiona sporadic, în pofida temperaturilor de iarnă.

Luat cu asalt de combatanţi proruşi în aprilie 2014, după care a fost recucerit câteva luni mai târziu de trupele Kievului, care menţin de atunci în el un important contingent, oraşul Avdiivka a fost un loc strategic în conflict.

Oraşul este un nod rutier de care combatanţi rebeli au profitat pentru a muta armament greu şi are totodată o importanţă crucială în alimentarea cu energie electrică a regiunii.

Ucraina, Rusia şi rebelii au semnat miercuri, la Minsk, un apel la restabilirea armistiţiului şi la retragerea până duminică a armamentului greu din Avdiivka. Acest apel a rămas, pentru moment, literă moartă.

Ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley a condamnat joi „în mod ferm şi clar acţiunile ruse“, pe care le-a catalogat drept „acţiuni agresive“, dând totodată asigurări că vrea „relaţii mai bune cu Rusia“.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său european Federica Mogherini au convenit să se întâlnească în curând pentru a discuta despre situaţia din Ucraina.

Putin a acuzat joi Kievul că a orchestrat reluarea ostilităţilor, apreciind că armata ucraineană a „avansat cu 200 de metri în teritoriul controlat de miliţii“ rebele, după care au fost respinse.

Poroşenko a îndemnat, la rândul său, comunitatea internaţională să „exercite presiuni asupra Rusiei pentru a obţine un armistiţiu“ în estul Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite