O fotografie cu un tată ridicându-şi fiul născut fără mâini şi picioare spre cer a emoţionat Italia. Cei doi vor primi tratament şi o nouă viaţă în Siena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încercările Vieţii Foto: Mehmet Aslan / sipacontest.com
Încercările Vieţii Foto: Mehmet Aslan / sipacontest.com

Băieţelul născut fără picioare şi tatăl lui, la rândul său cu dizabilităţi, ambii supravieţuitori ai războiului din Siria, şi protagoniştii unui moment emoţionat surprins în „Fotografia anului 2021” din cadrul concursului internaţional de la Siena, Italia (Siena International Photo Awards 2021 - SIPA), au fost aduşi în Italia pentru tratament şi o nouă viaţă.

Intitulată „Încercările vieţii”, fotografia în care Munzir, care şi-a pierdut un picior într-un bombardament, îl ţine pe fiul său în aer şi ambii zâmbesc, a fost făcută în ianuarie 2021 de fotojurnalistul turc Mehmet Aslan în provincia turcă Hatay, situată în apropierea graniţei cu Siria. 

Mustafa, un băieţel de şasei ani, s-a născut fără mâni şi picioare din cauza unui sindrom numit tetra-amelia, o boală congenitală, după ce mama lui Zeynep a fost nevoită să ia medicamente când era însărcinată, în urma expunerii la gaze neurotoxice în timpul războiului din Siria.

Joi, familia cu trei copii a luat avionul spre Italia după eforturile depuse în acest sens de organizatorii concursului de fotografie din Siena. Mustafa şi familia sa sunt refugiaţi sirieni în Turcia, unde nu există posiblitatea confecţionării unor proteze după nevoile lor.

Fotografia a stârnit un val de emoţie în Italia, determinându-i pe organizatorii festivalului de fotografie să iniţieze o strângere de fonduri pentru tratamente. Aceştia au făcut apel la diplomaţi, spitale, centre de reabilitare şi la dioceza catolică din Siena pentru a putea găsi cazare, facilităţi de tratament şi protezare.

„Imaginea a fost dincolo de imaginaţie. Ne-am gândit că am putea depăşi frica de nu fi capabili să facem ceva pentru această familie. A fost marele vis al tuturor”, a spus Luca Venturi, fondatorul festivalului de fotografie din Siena.

Sponsorul vizei, care se acordă refugiaţilor doar după ce o organizaţie îşi asumă costurile, a fost acelaşi ONg care a finanţat şi concursul câştigat de fotografia celor doi.

Familia siriană a primit vestea că a primit viza pentru Italia „nevenindu-i să creadă”.Bărbatul a fost foarte recunoscător şi şi-a exprimat iubirea pentru Italia.

Mustafa are nevoie de perioadă îndelungată de tratament pentru o viaţă independentă. Experţii italieni în protetică urmează să aibă o primă întâlnire cu băieţelul şi tatăl lui pentru a-i putea confecţiona proteze pentru mâini şi picioare. 

Dacă o proteză pentru bărbatul de 33 de ani este mai la îndemână şi necesită doar câteva săptămâni de acomodare, cazul băieţelului e mult mai complicat şi necesită ajustări o perioadă lungă de timp, mai ales că el va creşte. Specialiştii vor începe cu membrele superioare unde protezele sunt mai uşor de acceptat şi abia ulterior inginerii vor lucra la membrele inferioare, începând cu protezarea şoldurilor.

„Este o curbă de învăţare atât tehnică, cât şi psihologică. Lumea sa se a schimba şi va avea nevoie de timp să accepte asta”, explică Gregorio Teti, directorului unui centru de reabilitare şi protetică din nordul Italiei.

Familia siriană va fi ajutată timp de un an de o asociaţie umanitară catolică care le va pune la dispoziţie un apartament la periferia Sienei.

„Este un oraş mic, dar reţeaua de solidaritate e puternică. Împreună, o vom scoate la capăt”, spune Anna Ferretii, şefia fundaţiei Caritas, o asociaţie umanitară catolică.

Din 2016, Comunitatea Sant’Egidio, o fundaţie catolică, dar şi biserici protestante din Italia, au adus peste 4,300 de persoane din tabere de refugiaţi din Liban, Etiopia, Grecia şi Libia.

„Încercările vieţii”. Povestea tragică din spatele fotografiei anului de la Siena International Photo Awards 2021

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite