Originea celei mai mari comori anglo-saxone: ce conţine tezaurul

Originea celei mai mari comori anglo-saxone: ce conţine tezaurul

FOTO  Society of Antiquaries of London

La 10 ani după ce un tezaur de aur şi argint anglo-saxon a fost găsit într-un câmp din Anglia, cercetătorii propun o nouă teorie cu privire la originea comorii, relatează CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Piesele tezaurului au fost găsite întâmplător în 2009 de un bărbat care căuta metal într-un câmp din Staffordshire, Anglia. 600 de piese au fost găsite atunci, însemnând aproximativ 4 kilograme de aur şi 1,7 kilograme de argint, conform experţilor agenţiei de istorie engleze şi autorităţilor locale.

Comoara cuprinde în principal artefacte de război, iar detaliile găsite pe o bucată dintr-o sabie, pe un coif aurit sau seria de pe unul dintre echipamentele de luptă estimează faptul că tezaurul aparţine secolului VII.

În cartea „Tezaurul din Staffordshire: o comoară anglo-saxonă”, arheologii spun că unele „probe evidente” demonstrează că obiectele aveau caracter creştin şi erau purtate de preoţi în lupte ca talismane.

Oamenii de ştiinţă susţin că obiectele ar putea fi unele dintre cele mai timpurii exemple de artă bisericească anglo-saxonă. Artefactele conţin un amestec de simboluri creştine şi păgâne din diferite locuri şi secole. De exemplu, pe o altă armură de luptă au fost găsite forme de şerpi, păsări şi cai.

Cercetătorii sunt încă nesiguri de motivul pentru care comoara a fost îngropată în câmpul din apropierea unde astăzi se află satul Hammerwich. Teoriile cele mai relevante sunt acestea: a fost îngropată doar ca să fie recuperată mai târziu sau a fost pusă în pământ ca parte a unui ritual.

„În cei 10 ani de la găsirea tezaurului, cercetările noastre ne-au arătat de ce erau capabili strămoşii noştri din secolul VII. Obiectele fascinante descoperite ne-au oferit o oportunitatea extraordinară de a vedea măiestria saxonă”, a spus  Duncan Wilson, directorul Historic England. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările