Teorie: o treime din populaţia londoneză a pierit în secolul al XIV-lea în urma unei erupţii vulcanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erupţia unui vulcan la mii de kilometri depărtare de Londra a cauzat o uriaşă catastrofă în Evul Mediu   FOTO: Shutterstock
Erupţia unui vulcan la mii de kilometri depărtare de Londra a cauzat o uriaşă catastrofă în Evul Mediu   FOTO: Shutterstock

Oamenii de ştiinţă încă încearcă să descopere care este cauza ce a provocat moartea unei treimi din populaţia londoneză în 1258.

Când arheologii au descoperit mii de schelete din epoca medievala înmormântate într-o groapă comună din estul Londrei, în 1990, s-au gândit că au în faţă victimele „Morţii Negre“, marea epidemie de ciumă bubonică dintre 1347-1348, sau ale Marii Foamete dintre anii 1315-1317. 

Recent, au fost insă uimiţi de o nouă explicaţie – un vulcan care a erupt cu un secol mai devreme, la mii de kilometri depărtare, la tropice, a produs pagube în rândul britanicilor din Evul Mediu. 

Dovezile ştiinţifice (datarea cu radiocarbon a oaselor şi date geologice din întreaga lume) arată pentru prima dată că decesele din secolul al XIV-lea au fost cauzate de una dintre cele mai mari erupţii vulcanice din ultimii 10.000 de ani, scrie The Guardian.

Erupţia a fost atât de puternică, încât gazele sale sulfuroase au dat naştere unui val de ceaţă şi aerosoli stratosferici, care au blocat lumina soarelui, modificând principiile de bază ale circulaţiei atmosferice şi răcind suprafaţa pământului. A distrus recoltele, a adus foamete, ciumă şi moarte.

Decesele multiple au necesitat gropi încăpătoare, aşa cum reiese din cronicile contemporane. În 1258, un călugăr a scris că: „vânturile de nord persistă de câteva luni...abia dacă au apărut câteva flori sau muguri, iar speranţa unei recolte este nesigură...o mulţime de oameni săraci au murit. Nici cei care au avut case nu au îndrăznit să adăpostească bolnavi, oameni pe moarte, din cauza fricii de infecţii. Ciuma era foarte răspândită şi i-a atacat pe cei săraci, în mod special. În Londra, au murit 15.000 de săraci, iar în tot Regatul mii“.

Nu a existat nicio explicaţie la vremea respectivă, cel mai probabil s-a presupus că e o pedeapsă divină. Populaţia Londrei, la cea dată, era de 50.000 de oameni, astfel încât pierderea celor 15.000 a schimbat radical oraşul.

În mod surprinzător, poziţia exactă a vulcanului nu a fost stabilită. Mexic, Ecuador şi Indonezia sunt zonele posibile, conform spuselor arheologilor. Concentraţia de sulfat găsită în calota de gheaţă a demonstrat că erupţia a fost de opt ori mai mare decât cea a vulcanului indonezian Krakatoa din 1883, una dintre cele mai mari catastrofe din istoria omenirii. 

„A fost cea mai mare erupţie vulcanică din toate timpurile.  A scăzut temperatura cu patru grade Celsius“, declară vulcanologul Bill McGuire. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite