LIVE TEXT | Război în Ucraina. Boris Johnson, vizită neaşteptată la Kiev. Putin spune că n-are nimic împotriva aderării Ucrainei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugeri în zona Harkov din Ucraina. FOTO EPA-EFE
Distrugeri în zona Harkov din Ucraina. FOTO EPA-EFE

Este a 114-a zi de la startul războiului de pe teritoriul ucrainean. Macron este pregătit de o vizită la Moscova dar nu fără gesturi din partea lui Putin. Iohannis a discutat cu Zelenski despre cum să tranziteze cerealele prin România.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.15 Ministerul ucrainean al Apărării a raportat pentru prima dată pierderi de echipamente ale Forţelor Armate în timpul războiului.

Ministerul Apărării dn Ucraina a raportat pentru prima dată pierderi ale Forţelor Armate în tehnologie din cauza invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Datele au fost anunţate de ministrul adjunct al Apărării, Volodimir Karpenko, într-un interviu acordat Apărării Naţionale.

"Astăzi avem aproximativ 30-40, şi uneori până la 50 la sută pierderi în echipamente ca urmare a luptei active. Astfel, am pierdut aproximativ 50 la sută din echipamente. Am pierdut aproximativ 1.300 de vehicule de luptă de infanterie, 400 de tancuri, 700 de sisteme de artilerie". spuse Karpenko. Potrivit acestuia, ajutorul internaţional acoperă 10-15% din nevoile armatei ucrainene.

„Nu voi numi cantitatea exactă de care avem nevoie. Acestea sunt informaţii pentru uz intern. Vă spun doar, cred că trebuie să implicăm întreg complexul militar-industrial din întreaga lume pentru a satisface aceste nevoi. Avem multe sisteme de arme, dar din pacate, cu asemenea costuri de resurse, se acoperă doar 10-15 la sută din nevoile noastre. Avem nevoie de artilerie, avem nevoie de muniţie de artilerie, vehicule de luptă de infanterie, vehicule de luptă, tancuri. Armele de înaltă precizie ne vor oferi un avantaj asupra inamicului, un avantaj în acest război”, a spus el.

UPDATE 22.23 Trei militari americani au dispărut în Ucraina: numele lor au devenit cunoscute

Joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price a declarat că Statele Unite au informaţii despre trei voluntari americani dispăruţi în timpul luptelor din Ucraina. La începutul acestei săptămâni, s-a ştiut că Alexander Druck, în vârstă de 39 de ani, şi Andy Hyun, în vârstă de 27 de ani, foşti militari în aramata SUA, sunt dispăruţi. Numele celei de-a treia persoane dispărute nu a fost numit în Departamentul de Stat. Un al treilea militar american identificat de Departamentul de Stat ca fiind dispărut în Ucraina este veteranul marin american Gredi Kurpasi, faptul fiind dezvăluit de soţia sa reporterilor.

Presa rusă a publicat fotografii şi videoclipuri cu doi americani capturaţi în Ucraina. Se presupune că este vorba de Hyun şi Druck. 

Bunny Druck, mama unuia dintre militarii dispăruţi, a declarat pentru CNN că Departamentul de Stat al SUA nu poate verifica în prezent autenticitatea materialelor propagandiştilor ruşi.

Price a spus că Statele Unite nu au contactat încă Rusia în legătură cu cetăţenii dispăruţi. Potrivit acestuia, autorităţile americane nu au „motiv întemeiat” să creadă că Rusia i-a luat prizonieri.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri pentru CNN că nu ştie nimic despre doi militari americani care au dispărut în Ucraina.

UPDATE 21.30 Boris Johnson, vizită neaşteptată la Kiev. Zelenski: Mă bucur să-l revăd pe marele prieten al ţării noastre

Premierul britanic Boris Johnson a ajuns vineri la Kiev, într-o vizită neanunţată anterior, pentru a discuta cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Premierul britanic Boris Johnson a anulat vineri, în ultimul moment, o vizită planificată în Doncaster unde trebuia să ţină un discurs în faţa parlamentarilor conservatori şi a consilierilor locali din nordul Angliei, pentru a se deplasa la Kiev, conform The Guardian.

UPDATE 21.14 Putin: Rusia nu are „nimic împotriva” aderării Ucrainei la UE

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus vineri, după ce CE a anunţat că acordă Ucrainei statut de candidat la UE, că Rusia nu are „nimic împotriva” acestei aderări, relatează AFP.

„Nu avem nimic împotrivă, este decizia lor suverană de a adera sau nu la uniunile economice (...) Este treaba lor, treaba poporului ucrainean. UE nu este o alianţă militară, spre deosebire de NATO”, a declarat Putin în cadrul sesiunii plenare a Forumului Economic de la Sankt Petersburg.

UPDATE 20.09 Şeful celei mai mari bănci din Rusia: Economia Rusiei va avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelurile anterioare sancţiunilor

Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelurile anterioare sancţiunilor din 2021, a declarat vineri German Gref, directorul general al celei mai mari bănci din ţară, Sberbank, deoarece restricţiile economice au oprit jumătate din comerţul acesteia, transmite Reuters.

Naţiunile occidentale au impus sancţiuni economice Rusiei, cele mai severe din istoria modernă a ţării, , după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie, sub numele de ”operaţiune militară specială”.

Activele ruseşti au primit o lovitură imediată, iar preţurile de consum au crescut, determinând autorităţile să introducă controale de capital, să majoreze dobânda cheie şi să reducă capacitatea investitorilor străini de a-şi vinde activele în Rusia.

UPDATE 18.23 Vladimir Putin, acuzaţii delirante: UE şi-a pierdut complet suveranitatea. Dansează după muzica altcuiva

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a lansat o serie de critici la adresa statelor occidentale pentru măsurile implementate de la izbucnirea războiului în Ucraina. Acesta susţine că Occidentul tratează restul lumii ca „propria curte” şi încearcă să izoleze sau să elimine statele „greşite” pe cale le tratează drept „colonii” sau state „de mână a doua”.

UPDATE 17.08 Maria Zaharova, conflict cu presa Occidentală: „Puneţi la îndoială guvernul nostru”

Reporterul CNN Frederik Pleitgen s-a adresat Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, cu privire la un discurs istoric de-al lui Putin, în care vorbea de cum a cucerit Petru cel Mare teritorii. Femeia s-a simţit atacată de jurnalist şi i-a spus că pune la îndoială guvernul rus.

Pleitgen a întrebat-o pe Zaharova: „Preluarea şi consolidarea terenurilor - şi chiar a teritoriului altor ţări - nu este aceasta o recunoaştere a încălcării dreptului internaţional?", făcând referire la declaraţiile lui Putin

Aceasta s-a simţit atacată şi în loc să răspundă, a pus o întrebare: „De ce ne vorbiţi pe acest ton atunci când puneţi la îndoială guvernul nostru, dar nu şi atunci când este vorba de al vostru?"

UPDATE 16.22 Ucraina va introduce un regim de vize pentru cetăţenii ruşi, a anunţat Zelenski

Ucraina va introduce începând de la 1 iulie un regim de vize pentru cetăţenii ruşi, a anunţat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la aproape patru luni de la declanşarea invaziei ruse asupra ţării sale, relatează AFP şi Reuters.

 Guvernul ucrainean urmează să adopte în cursul zilei o decizie oficială în acest sens "pentru a contracara ameninţările fără precedent la securitatea naţională, suveranitatea şi integritatea teritorială a statului nostru", a precizat şeful statului pe Telegram.

UPDATE 15.29 Zelenski, despre decizia CE de a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată UE: „Va aduce victoria mai aproape”

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a recaţionat după ce Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina să primească statutul de ţară candidată UE, spunând că decizia „va aduce victoria mai aproape”.

Este „primul pas pe calea aderări la UE, care cu siguranţă ne va aduce victoria mai aproape”, a scris Zelenski pe Twitter.

UPDATE 14.51 Franţa nu mai primeşte gaze ruseşti prin conducta naţională de transport

Compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa, GRTgaz, a anunţat vineri că nu mai primeşte gaze ruseşti prin conductă începând din data de 15 iunie, în contextul întreruperii fluxului fizic între Franţa şi Germania, informează AFP şi Agerpres.

Franţa mizează pe Rusia pentru aproximativ 17% din necesarul său de gaze naturale, care poate ajunge prin gazoducte sau sub formă lichidă, prin intermediul navelor de gaze lichefiate. În cazul Franţei, marea majoritate a gazelor importate ajung ân mod normal prin gazoduct, printr-un singur punct de interconexiune cu Germania.

UPDATE 14.21 Cel puţin doi morţi şi 20 de răniţi la Mîkolaiv, în sudul Ucrainei, într-un atac rus cu rachete

Cel puţin două persoane au fost ucise, iar alte 20 rănite, vneri, la Mîkolaiv, în sudul Ucrainei, într-un atac rusesc, anunţă guvernatorul regiunii, Vitali Kimi, relatează AFP.

”Doi morţi şi 20 de răniţi, în acest stadiu, într-un atac vizând un cartier rezidenţial”, anunţă într-o postare pe Telegram Vitali Kimi.

Mîkolaiv este un oraş portuar şi industrial care avea înainte de războiul rus o jumătate de milion de locuitori şi care se află în continuare sub controlul Ucrainei.

Însă oraşul se află în apropiere de regiunea Herson, ocupată de Rusia de începutul invaziei Ucrainei, la 24 februarie.

UPDATE 12.24 Uzina chimică Azot de la Severodoneţk, în care se află aproximativ 500 de civili, este imposibil să fie evacuată fără un ”armistiţiu complet”, estimează vineri, într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk Serghii Gaidai, relatează AFP.

Forţe ruse încearcă de săptămâni de zile să cucerească acest oraş, considerat crucial în Donbas, în estul Ucrainei.

Din acest motiv, este ”imposibil şi periculos” să se părăsească instalaţia, ”din cauza bombardamentelor şi confruntărilor armate constante”, subliniază Gaidai.

UPDATE 12.12 Rusia „a pierdut pe plan strategic” în războiul din Ucraina şi „nu va prelua niciodată controlul” asupra ţării

Rusia şi-”a pierdut deja pe plan strategic” Războiul în Ucraina şi ”nu va prelua niciodată controlul” asupra Ucrainei, este de părere şeful Statului Major Interarme britanic, amiralul Tony Radakin, relatează AFP.

”Preşedintele (rus Vladimir) Putin a folosit 25% din puterea armatei sale pentru a realiza cuceriri teritoriale minuscule”, declară militarul britanic cu cel mai înalt grad, citat vineri de agenţia britanică de presă Press Association (PA).

Moscova ”poate că va înregistra succese tactice în viitoarele săptămâni”, recunoaşte el.

”Însă Rusia a pierdut deja pe plan strategic”, subliniază amiralul Tony Radakin.

UPDATE 11.57 Armata ucraineană a lovit cu rachete Harpon un remorcher rus în apropiere de Insula Şerpilor

Armata ucraineană a lovit remorcherul  „Vasili Beh” al Flotei ruse a Mării Negre, a anunţat  preşedintele Administraţiei Militare Regionale Odesa, Maxim Marcenko, citat de ZN.ua.

„În această dimineaţă, în Marea Neagră, remorcherul Flotei Mării Negre „Vasili Beh“ a fost lovit de rachete în timp ce transporta muniţie, arme, personal şi sistemul de apărare aeriană TOR către Insula Şerpilor. Transmiteţi felicitările echipajului crucişatorului Moskva!“, a scris  Marcenko pe canalul său de Telegram.

Marina Forţelor Armate ale Ucrainei a confirmat, pe pagina de Facebook, lovitura cu rachete Harpon asupra la remorcherului.

UPDATE 11.55 Război în Ucraina. Echipajele de ambulanţă care evacuează soldaţi răniţi de pe câmpul de luptă VIDEO

 Reporterii Sky News au stat de vorbă cu un medic din echipele de ambulanţă care răspund apelurilor de a prelua soldaţi ucraineni răniţi de pe front şi cărora le acordă primul ajutor înainte de a-i transporta la spital. Ambulanţele sunt protejate de voluntari înarmaţi.

„Când văd un soldat încerc să-l ajut dacă e rănit. Aşa lucrăm noi. Suntem doctori”, spune Scyth, un doctor voluntar în vârstă de 26 de ani care se ocupă de „evacuări” de pe câmpul de luptă. El spune că poartă şi haine albe de medic, deşi inevitabil acestea sfârşesc îmbibate de sânge.

„Liniştea e cea de dinaintea furtunii... Când mi se spune să nu fac zgomot nu-mi place.  Liniştea e de groază.

UPDATE 11.35 Subsolul morţii din Yahidne: 360 de persoane au fost ţinute ostatice de armata rusă. Au fost identificaţi 9 vinovaţi

Autorităţile ucrainene au identificat 9 ocupanţi ruşi care au folosit 360 de oameni ca scut uman în subsolul unei şcoli din satul Yahidne din regiunea Cernihiv. Persoanele au fost ţinute în condiţii insalubre, fără apă, lumină sau hrană.

„Procuratura Generală şi Parchetul Regional Cernihiv împreună cu Serviciul de Securitate al Ucrainei [SBU], Poliţia Naţională şi Biroul de Investigaţii de Stat (SBI) au identificat deja 9 militari ai Forţelor Armate Ruse. implicat în atrocităţile de la Yahidne.” scrie Irina Venediktova, procuror general în Ucraina.

Un raport al Naţiunilor Unite arată povestea a 360 de oameni, inclusiv 74 de copii, care au fost ostatici în subsolul şcolii din Yahidne, la 20 de kilometri de Cernihiv, timp de 28 de zile (din 4 până în 31 martie). Dintre aceştia au murit 10.

O uşă de lemn verde este cea care îi despărţea pe oameni de lumea exterioară şi de inamic. În dreapta ei sunt scrise numele persoanelor care au murit înauntru, iar în stânga, numele celor ucişi de ruşi.

Întrebat de Steve Rosenberg, jurnalist BBC, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a comentat situaţia de la şcoala din Yahidne. „Cu asta se luptă cu naziştii?” Lavrov: „Rusia nu este perfect curată. Rusia este ceea ce este. Şi nu ne este ruşine să arătăm ceea ce suntem”.

Fotografii din subsol au fost postate de Venediktova pe Facebook, la câteva zile după eliberarea celor 360 de ostatici, atunci când a anunţat şi că au fost identificaţi primii vinovaţi. Svitlana Baranova şi Lilia Bludshaya sunt supravieţuitoare şi au povestit chinul prin care au trecut.

UPDATE 08.38 Un soldat rus care luptă în Doneţk i-a povestit mamei sale la telefon că starea de spirit a camarazilor săi este groaznică, trei dintre ei fiind deja duşi la Psihiatrie. „Sunt duşi cu pluta”, a spus el.

Serviciul ucrainean de informaţii a prezentat stenogramele şi înregistrarea unei conversaţii la telefon dintre un soldat rus în Ucraina şi mama lui. Tânărul, aflat în aşa-numita Republică Populară Doneţk, i-a relatat greutăţile prin care trece, atât fizic, dar mai ales moral. Trei dintre colegii săi au fost duşi la spitale de psihiatrie, îi mărturiseşte soldatul rus mamei, în conversaţia presărată cu foarte multe înjurături, potrivit Digi24

- Alo!

- Alo! Salut! Cum eşti acolo, iepuraş?

- Cum să fie, rău!

- Ce?

- Deja suntem minus 11.

- Gata, ai grijă de tine, iepuraş, mă auzi?

- Bine, dar cum să mă apăr? Uite, de curând cineva a tras în vesta antiglonţ. Nu mai este bună. Mă auzi?

- Da, iepuraş, te aud.

- Sunt în şoc. Credeam că am murit, că s-a terminat. Au ajuns cioburi în burtă. Am verificat, văd că nu am răni. (...) La noi bat câmpii fără oprire şi fără limite. M-am săturat. Poţi pur şi simplu să înnebuneşti. Poţi să-ţi ieşi din minţi aici. Băieţii sunt duşi cu pluta. Deja trei au fost trimişi în spitale de psihiatrie.

UPDATE 08.36 Ucraina ameninţă că aruncă în aer „Podul lui Putin” din Crimeea

Ucraina a lăsat joi impresia că se pregăteşte să atace podul construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci - supranumit şi „Podul lui Putin”, care face legătura între Rusia şi Peninsula Crimeea.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au publicat un document de 300 de pagini cu detalii despre construcţia podului afirmând că sunt informaţii din surse oficiale ruseşti.

Autenticitatea documentului nu a putut fi stabilită, dar acesta a fost dat publicităţii la o zi după ce generalul ucrainean Dmitro Marcenko declara că podul va fi „ţinta numărul unu”, dacă Kievul va obţine armele necesare. El a spus că Moscova foloseşte podul pentru a transporta provizii în Crimeea şi în sudul Ucrainei, relatează agenţia de presă dpa, preluată de Agerpres.

Moscova a ameninţat că va bombarda Kievul dacă această structură este atacată 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că au fost luate toate măsurile de precauţie pentru a asigura securitatea Crimeei. Kremlinul este conştient de ultimele ameninţări ale Kievului de a lua drept ţintă podul, a adăugat Peskov.

UPDATE 07.50 Un al treilea american, veteran al Marinei militare, a fost dat dispărut în Ucraina

Un al treilea american pe care Departamentul de Stat al SUA l-a raportat ca dispărut în misiune în Ucraina este un veteran al Marinei militare, Grady Kurpasi, a confirmat pentru CNN familia acestuia.

Soţia acestuia, Heeson Kim, şi alţi prieteni apropiaţi au vorbit pentru ultima dată cu Kurpasi între 23 şi 24 aprilie, a declarat pentru CNN un prieten de familie, George Heath.

Kurpasi a activat timp de 20 de ani în Marina militară americană, trecând în rezervă în noiembrie 2021. El a ales să meargă ca voluntar în Ucraina, pentru a fi alături de ucraineni, dar iniţial nu s-a imaginat luptând în primele linii ale războiului, a spus Heath.

"El are competenţe practice pe care consideră că le poate împărtăşi", a spus Heath. "A vrut să meargă să îi ajute pe ucraineni. Nu plănuia să lupte cu adevărat", a afirmat el.

Departamentul de Stat a transmis că are cunoştinţă despre un al treilea american care a mers în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei şi care a fost identificat "în ultimele săptămâni" ca dispărut, a declarat joi, într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price.

Price nu a oferit numele celui de-al treilea american raportat ca dispărut, dar a spus că Departamentul de Stat este în legătură cu familia acestuia.

UPDATE 05:45 Zelenski a apărut sub forma unei holograme la un târg de tehnologie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apărut, joi, la o conferinţă despre tehnologie la Paris, sub forma unei holograme. El le-a spus celor care au vizitat târgul comercial VivaTech că Ucraina oferă firmelor de tehnologie o şansă unică de a reconstrui ţara, ca o democraţie complet digitală, relatează Hotnews.

„Este neobişnuit ca preşedinţii sau şefii de guvern să folosească o hologramă pentru a se adresa oamenilor, dar acesta nu este singurul aspect al „Războiului Stelelor” pe care îl punem în practică”, a spus Zelenski.

„Vom învinge de asemenea şi imperiul”, a mai adăugat Zelenski, comparând forţele ruse cu personajele negative din filmul „Războiul Stelelor”.

UPDATE 05:00 Macron spune că nu va vizita Rusia fără "gesturi" din partea omologului său rus

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că este pregătit de o nouă vizită la Moscova, însă doar în anumite condiţii. El a precizat că nu va merge pur şi simplu, ci doar dacă vor exista condiţii prelabile, "gesturi" din partea lui Putin. Macron doreşte să discute cu omologul său rus despre protecţia prizonierilor ucraineni, probleme umanitare şi securitatea alimentară. 

"Cred că o călătorie în Rusia astăzi necesită condiţii prealabile, adică gesturi din partea preşedintelui Putin. Nu voi merge acolo pur şi simplu", a declarat preşedintele Macron.

UPDATE 04:00 Franţa va ajuta România să tranziteze transportul de grâu ucrainean

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, joi, că Franţa va ajuta România să transporte grâul ucainean blocat în prezent din cauza blocadei ruse la Marea Neagră. El a declarat că va continua turul de forţă diplomatic împotriva Rusiei pentru a folosi portul Odesa ca port de ieşre pentru cereale. 

UPDATE 00:00 Iohannis a discutat cu Zelenski despre cum să tranziteze cerealele prin România

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a discutat, joi, cu Zelenski despre situaţia exportului de cereale blocat de armata rusă care a pus stăpânire pe portul de la Odesa. Iohannis a spus că tranzitul cerealelor din Ucraina prin portul Constanţa a cresut cu 400% într-o lună şi a afirmat că este nevoie de investiţii pentru a putea avea parte de astfel de creşteri atât fluvială cât şi rutieră sau feroviară.

Ruşii ameninţă Chişinăul spunând că Occidentul vrea să îl transforme în a doua Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov acordat un interviu pentru un post rusesc în care a precizat că UE vrea să facp din Republica Moldova o a doua Ucraina. 

„Bineînţeles, e clar că încearcă să facă din Moldova o a doua Ucraina. Şi o astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun: «Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană şi apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente». Şi alte declaraţii: «Ruşii ar trebui să ne facă reducere la gaz, faţă de contractul semnat, şi să ne amâne plăţile»”, a declarat Serghei Lavrov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite