Liderii UE, daţi în judecată din cauza presupusului conflict de interese al premierului ceh Andrej Babis

Liderii UE, daţi în judecată din cauza presupusului conflict de interese al premierului ceh Andrej Babis

Andrej Babis FOTO Arhiva

Cel mai puternic organism de decizie al UE este trimis în judecată, pentru acuzaţii legate de faptul că nu a reuşit să acţioneze în ceea ce priveşte un presupus conflict de interese care-l vizează pe prim-ministrul ceh, Andrej Babis.

Lukas Wagenknecht, un senator ceh, a declarat că a lansat o acţiune legală la Curtea Europeană de Justiţie, după ce Consiliul European - corpul instituţional care-i reprezintă pe liderii UE - nu a răspuns îngrijorărilor sale cu privire la presupusul conflict de interese.

Senatorul a spus că Babis a putut să se „îmbogăţească” folosindu-şi votul de la Consiliul European, pentru că deţine o companie care primeşte subvenţii de la UE.

Premierul miliardar ceh a fost considerat de către avocaţii UE, în 2018, ca fiind în conflict de interese, pentru că conglomeratul său, Agrofort, a beneficiat de cel puţin 82 de milioane de euro din subvenţii de la UE, doar în acel an.

Ca membru al Consiliului European, Babis are drept de veto asupra bugetului UE, având astfel şansa de a spune câţi bani să fie alocaţi subvenţiilor agricole, comparativ cu studiile efectuate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: