Legea privind reforma pământului divizează Ucraina. Preşedintele Zelenski vrea să liberalizeze vânzarea terenurilor agricole

Legea privind reforma pământului divizează Ucraina. Preşedintele Zelenski vrea să liberalizeze vânzarea terenurilor agricole

Demonstranţi şi contrademonstranţi s-au adunat joi în faţa Parlamentului de la Kiev, în Ucraina, unde are loc a doua citire a controversatului proiect de lege privind reforma pământului.

 
Peste o mie de persoane  din toate regiunile Ucrainei protestează astăzi în faţa Radei Supreme de la Kiev împotriva legii privind deschiderea pieţei funciare,  lege care urmează să fie votată astăzi în Parlament. Între protestari şi poliţie a izbucnit o dispută violentă. 
 
Joi poliţia din Kiev a sporit măsurile de securitate pentru a asigura desfăşurarea paşnică a acţiunilor de protest planificate în capitală.
 
Bătalie în Parlament 
 
Mai mulţi deputaţi ai partidului pro-prezidenţial „Sluga Narodu” şi parlamentarii din opoziţie s-au luat la bătaie în Rada Supremă, care se reunise în sesiune plenară pentru a vota controversatul proiect de lege ce vizează autorizarea vânzării de terenuri agricole.
 
Potrivit informaţiilor totul a început după ce deputaţii din partidul „Batkivşcina” şi cei din platforma de opoziţie „Za Jîttea”, au blocat tribuna principală a Parlamentului, iar fostul prim-ministru Iulia Timoşenko a ocupat locul speakerului Ruslan Razumkov.
 
La scurt timp după ce prim vice-speakerul Radei, Ruslan Stefanîk, a sugerat ca parlamentul să îşi continue activitatea până la ora 20:00, un alt conflict s-a iscat între parlamentarii Artem Dmîtruk (Sluga Narodu) şi Serghii Vlasenko (Batkivşcina).
 
În cele din urmă parlamentarii au luat o pauză până la ora 16.00
 
De menţionat că prin adoptarea respectivului proiect de lege Ucraina deschide piaţa funciară, spre marea nemulţumire a  fermierilor şi proprietarilor de de terenuri agricole.
 
Preşedintele  Volodimir Zelenskii, a dispus anterior elaborarea şi înaintarea spre examinarea Parlamentului a proiectului de lege prin care va permite străinilor să achiziţioneze terenurile agricole din Ucraina. Potrivit lui Zelenski, reforma funciară este îndreptată spre dezvoltarea fermelor şi apărarea intereselor micilor proprietari, nimeni nu va fi privat de pământ. Zelenski a declarat că moratoriul privind vânzarea terenurilor agricole împiedică dezvoltarea economică a ţării.
 
Reamintim că Uniunea Europeană susţine intenţia Kievului de a liberaliza piaţa funciară din Ucraina, considerând că e o măsură care va valorifica potenţialul imens al economiei ucrainene.
 
Oponenţii proiectului de lege au declarat că aceasta va duce la pierderea unor mari terenuri agricole.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: