Italienii reformează sistemul de pensii: cât de mare e pensia minimă şi ce condiţii trebuie să îndeplinească românii din peninsulă pentru a avea acest drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giuseppe Conte, Matteo Salvini, Luigi Di Maio
Giuseppe Conte, Matteo Salvini, Luigi Di Maio

Bugetul pe 2019 al Italiei, adoptat la sfârşitul lunii decembrie, permite aplicarea reformei sistemului de pensii, prin care populiştii propun reducerea limitei de vârstă pentru pensionare, de la 67 de ani la 62 de ani, şi acordarea unui venit lunar în funcţie de dificultatea gospodăriei.

Guvernul italian a adoptat joi seara decrete-lege care creează ”venitul cetăţenei” şi scad vârsta de pensionare, promisiunile-far ale celor două formaţiuni de extremă dreapta şi populistă aflate la putere, relatează AFP.

”Acest Guvern îşi respectă promisiunile”, şi-a exprimat satistacţia şeful Guvernului Giuseppe Conte, într-o conferinţă de presă comună cu cei doi vicepremieri ai săi, Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta) şi Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem).

”Consiliul Miniştrilor a decis să fondeze un nou stat-providenţă”, a subliniat Di Maio. Decretele-lege urmează să intre în viogoare în zilele următoare, însă ele este necesar să fie validate de Parlament în termen de 60 de zile.

Bugetul pe 2019, adoptat la sfârşitul lui decembrie, prevede o anvelopă de şapte miliarde de euro pentru venit - principala promisiune a M5S, şi patru miliarde pentru reforma pensionării (plus alte 8,8 miliarde de euro în 2020) - măsura-far a Ligii. Numeroşi experţi au apreciat, însă, că măsurile anunţate, mai ales cu privire la pensii, riscă să coste mult mai scump.

Venitul este destinat unui număr de cinci milioane de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei în Italia şi vizează totodată să favorizeze reinserţia socială şi să relanseze creşterea prin cerere.

Acest venit va fi de 780 de euro pe lună pentru o singură persoană, cu majorări sau scăderi în funcţie de situaţia gospodăriei, pe o perioadă de 18 luni.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească străinii 

Este necesar ca beneficiarii să fie instalaţi în Italia, de doi ani în cazul italienilor şi de cel puţin zece ani în cazul străinilor. Ei nu vor putea să refuze mai mult de două oferte de muncă, a doua va putea să fie la 250 de kilometri distanţă de locuinţă, iar o a treia în toată Italia.

Întreprinderile care angajează un beneficiar vor obţine echivalentul venitului său cetăţenesc în deduceri fiscale pe durata care-i rămâne de beneficiat. O măsură similară vizează să ajute de asemenea beneficiarii care îşi vor crea propria întreprindere.

Înscrierile se fac înainte de alegerile europene

Înscrierea se va face pe Internet sau la poştă, începând din martie, iar primele plăţi vor avea loc în aprilie - cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile europene, a promis Di Maio.

Venitul va fi plătit pe carduri de plată electronice, care nu vor putea fi folosite, de exemplu, la jocuri de noroc. Iar soldul necheltuit la sfârşitul lunii va fi pierdut.

Reforma pensionării - intitulată "Quota 100" - vizează să permită ieşirea la penise începând de la 62 de ani şi 38 de ani de cotizaţie, în contextul în care actuala lege stabileşte vârsta de pensionare la 67 de ani în Italia.

Guvernul apreciază că aproximativ 355.000 de persoane ar putea să aleagă această opţiune încă de anul acesta, iar Salvini a repetat că nu va exista ”vreo penalizare sau vreo tăiere” a pensiilor lor, chiar dacă proiecţiile mai multor publicaţii evocă o scădere de până la 30% a pensiilor celor care se pensionează mai devreme.

În total, ”vom trimite un milion de persoane la pensie în trei ani”, a lansat Di Maio, iar Salvini a vorbit despre o ”autostradă deschisă atâtor italieni” în căutare de locuri de muncă.

Legea va permite persoanelor cu studii superioare să cumpere, la tarife favorabile, trimestre de cotizaţie în anii de studii, până la vârsta de 45 de ani. ”M-aş încadra la limită, dar oricum eu n-am studii superioare”, a declarat în glumă Salvini, care împlineşte 46 de ani în martie.

Ministrul Italian al Muncii spune că e o contra-reformă

Această contra-reformă a pensionării ”nu schimbă nimic şi interesează doar în prezent, în viitoarele alegeri”, a denunţat joi după-amiaza Elsa Fornero, fostul ministru al Muncii, care a dat numele său, la sfârşitul lui 2011, în plină criză financiară, unei dure reforme a pensionării, pe care Salvini o atacă cu regularitate.

”Când creşti datoria înseamnă că nu-şi pasă de tinerii din această ţară”, a subliniat ea. ”Vom vedea, într-un an, cine are dreptate”, i-a replicat Salvini joi seara.

Dacă apreciezi acest articol, te aşteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite