Franţa. Fostul ministru al Sănătăţii, critici la adresa preşedintelui şi premierului pe tema gestionării crizei coronavirusului. Şefa CE recunoaşte că responsabilii politici au subestimat pericolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidata partidului lui Emmanuel Macron în alegerile pentru primăria Parisului, fosta ministră a sănătăţii Agnès Buzyn, a declarat, într-un interviu pentru „Le Monde“, că Emmanuel Macron şi premierul Edouard Philippe ştiau de multă vreme de gravitatea epidemiei, avertizaţi chiar de ea, dar că n-au făcut nimic, iar Macron a insistat să organizeze alegerile municipale de duminică pe fundal de epidemie.

Agnès Buzyn a mai afirmat că semnalase deja în decembrie despre pericolul epidemiei, că ea apoi l-a avertizat personal pe Macron, pe 11 ianuarie, iar că pe 30 ianuarie a atras atenţia premierului Edouard Philippe asupra crizei, dar fără rezultat.

« Ar fi trebuit să oprim totul. Săptămâna trecută a fost un coşmar», a spus Agnès Buzyn, vorbind despre alegerile municipale, deşi ea a revenit în cursul serii de ieri ca să precizeze că regretă termenul de « mascaradă », dar fără să retragă sau să modifice restul acuzaţiilor.

După afirmaţiile lui Agnès Buzyn, şeful extremei stângi Jean-Luc Mélenchon a întrebat dacă Buzyn îşi dă seama că afirmând că gravitatea crizei era cunoscută de guvern ea îşi angajează astfel propria responsabilitate penală, dar şi pe cea a celorlalţi membri ai guvernului. Opoziţia a cerut o anchetă parlamentară. Şeful guvernului, Edouard Philippe, a negat acuzaţiile şi a spus că îşi asumă toate deciziile luate de guvern. Franţa numără acum 7730 cazuri şi 175 morţi (din care 7% aveau mai puţin de 65 de ani).

Franţa nu exclude posibilitatea de a naţionaliza anumite întreprinderi

Marţi, Franţa a trecut la măsuri extreme în lupta împotriva noului coronavirus. Ministrul francez al Economiei s-a declarat gata să recurgă «la toate mijloacele» ca să «protejeze» firmele franceze de epidemia de coronavirus. Bruno Le Maire a estimat că «Franţa nu este doar în război cu epidemia de coronavirus, ea este confruntată şi cu un război economico-financiar. In acest sens el a anunţat o serie de măsuri şi ajutoare financiare.

Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, a anunţat marţi că a deblocat deîndată 45 de miliarde de euro în favoarea firmelor şi a salariatilor. Statul va garanta de asemenea pentru 300 de miliarde de euro împrumuturile pe care le vor cere diversele societàti pentru a evita falimentele. Firmele mici, cele mai afectate de carantina generalizatà, vor fi scutite momentan de chirii şi de facturile de gaze, apă şi electrică. In fine, autoritàtile de la Paris prezic că ţara va înregistra în acest an o scădere a PIB-ului cu unu la sutà. Deficitul public al Franţei va urca de partea sa pânà la aproape 4% din PIB.

Pentru a limita la maximum consecinţele economice provocate de criza coronavirusului, pe lângă arsenalul de ajutoare financiare evocat mai înainte, guvernul de la Paris s-a declarat dispus să recurgă la mijloace extreme pentru a salva anumite societăţi. «Vom recapitaliza anumite firme, vom intra în capitalul altora şi, în cazuri grave, chiar vom naţionaliza firme dacă va fi nevoie» a insistat Le Maire evocând atacuri contra băncilorfranceze pe pieţele bursiere. De asemenea, guvernul de la Paris se declară gata să interzică pentru o lună operaţiunile prin care investitorii speculează pe o scădere a acţiunilor pe pieţele bursiere.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut că responsabilii politici au subestimat cu totul amploarea pericolului reprezentat de pandemia cu noul coronavirus, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul german Bild şi citat de AFP.

”Cred că noi toţi, care nu suntem experţi, am subestimat la început coronavirusul. Dar între timp a devenit clar că este vorba despre un virus care ne va lua mult timp”, a insistat ea. ”Am înţeles că toate aceste măsuri, care păreau drastice în urmă cu două sau trei săptămâni, trebuie luate acum”, a adăugat şefa executivului european, amintind că Europa este ”în acest moment epicentrul crizei”.

Ea a respins însă termenul de ”război” împotriva virusului, folosit săptămâna aceasta de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. ”Personal, nu aş folosi termenul de război, dar înţeleg motivaţia preşedintelui francez, deoarece coronavirusul este un adversar îngrijorător”, a continuat Von der Leyen.

Pentru ministrul economiei german Peter Altmaier, Statele Unite conduse de preşedintele republican Donald Trump au acordat şi mai puţină atenţie decât Europa fazelor iniţiale ale virusului. ”Declanşarea crizei a fost probabil şi mai subestimată în Statele Unite decât în orice altă ţară europeană”, a declarat miercuri Peter Altmaier grupului de presă regional german Funke.

”Este motivul pentru care noi sperăm foarte tare ca Statele Unite să reuşească să controleze situaţia, lucru care este şi în interesul nostru”, a adăugat el, subliniind că ”nimeni nu-şi poate dori ca această economie să cadă într-o recesiune necontrolată”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite