Fostul şef al poliţiei malteze, anchetat în asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Fostul şef al poliţiei malteze, anchetat în asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Daphne Caruana Galizia (în imagine) a fost asasinată după dezvăluirea unor cazuri de corupţie FOTO Times of Malta

Justiţia malteză a ordonat deschiderea unei anchete împotriva fostului şef al poliţiei de pe insulă, Lawrence Cutajar, suspectat de contacte cu persoane implicate în asasinarea, în 2017, a jurnalistei de investigaţie Daphne Caruana Galizia, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unor martori audiaţi într-o şedinţă publică, Lawrence Cutajar s-ar fi întâlnit cu un om pe care justiţia îl consideră un intermediar în asasinarea jurnalistei şi l-ar fi întrebat unde se află o înregistrare considerată importantă în acest dosar.

Lawrence Cutajar a demisionat din postul de lef al poliţiei malteze în ianuarie, în urma presiunilor societăţii civile, însă deschiderea acestei anchete marchează o nouă etapă în căutarea adevărului cu privire la această crimă.

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă care ancheta cu privire la corupţia din Malta, a fost ucisă în explozia maşinii sale-capcană, la 16 octombrie 2017.

În prezent, trei bărbaţi consideraţi simpli executanţi ai asasinatului sunt judecaţi la La Valletta, iar un bogat om de afaceri, Jorge Fenech, a fost inculpat de complicitate, după ce a încercat să fugă cu iahtul la jumătatea lui noiembrie.

Arestarea sa a antrenat demisia ministrului Turismului, anterior al Energiei, Konrad Mizzi şi a lui Keith Schembri, la acea vreme şeful de cabinet al premierului Joseph Muscat.

Interogat de poliţie, Keith Schembri a fost eliberat fără să facă obiectul vreunei proceduri judiciare, în pofida faptului că Jorge Fenech l-a desemnat drept „adevăratul comanditar” al asasinatului.

Aprofundând partea malteză a faimoaselor Panama Papers, jurnalista a dezvăluit că o societate din Dubai - 17 Black - le-a plătit două milioane lui Keith Schembri şi Konrad Mizzi pentru servicii neprecizate.

Consorţiul jurnaliştilor Daphne Project, care i-a preluat anchetele, a dezvăluit că 17 Black îi aparţine lui Fenech.

Acest scandal a provocat un cutremur politic pe mica insulă şi plecarea de la putere, în ianuarie, a lui Joseph Muscat, acuzat de faptul că s-a amestecat şi şi-a protejat colaboratorii în ancheta cu privire la asasinarea jurnalistei.

Justiţia franceză anunţa în februarie deschiderea unei anchete cu privire la asasinarea lui Daphne Caruana Galizia, cu scopul de a verifica dacă activităţile economice în Franţa ale vreunui suspect au servit la coruperea vreunor oficiali maltezi.

Familia jurnalistei şi organizaţia Reporters sans frontières (RSF) au depus o plângere cu privire la „complicitate la asasinat” şi „corupţie” vizându-l mai ales pe Jorge Fenech, care deţine hoteluri şi o herghelie de cai de curse în Franţa, dar şi împotriva lui Keith Schembri şi Konrad Mizzi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările