De ce Rusia nu a întrerupt comunicaţiile telefonice şi internetul în Ucraina?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Experţii în securitate cibernetică se aşteptau ca forţele ruse să elimine cel puţin câteva linii telefonice ucrainene şi servicii de internet ca parte a unei invazii terestre. Nu s-a întâmplat – chiar dacă Rusia pare să aibă de suferit din cauza asta.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează ucrainenilor pe  contul său Telegram . Hackerii ucraineni se organizează împotriva forţelor ruse. Iar ucrainenii obişnuiţi distribuie fotografii şi videoclipuri de pe teren pe reţelele de socializare care arată impactul distrugerii Rusiei.

Dar experţii în securitate cibernetică şi securitate naţională cred că Rusia are trei motive întemeiate pentru a se abţine de la dezactivarea reţelelor telefonice şi de date:

- Serviciile ruse de informaţii pot intercepta apelurile telefonice şi emailurile şi, de asemenea, pot colecta date de geolocalizare şi alte metadate. 

- Armata rusă foloseşte reţelele comerciale ucrainene pentru a comunica.

- Forţele ruse nu vor să distrugă infrastructura de care vor avea nevoie dacă vor reuşi să cucerească Ucraina.

„Dacă forţele ruse pot face opriri localizate ale telecomunicaţiilor, o vor face”, a spus James Lewis, vicepreşedinte şi director al programului de tehnologii strategice la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale. „Dar, în general, vor dori să menţină telefoanele să funcţioneze în Kiev pentru că le pot asculta.”

Ariel Parnes, un fost oficial israelian de top în domeniul informaţiilor cibernetice, este de acord: „Imaginaţi-vă dacă cunoaşteţi numerele de telefon ale anumitor oameni sau anumitor conducători militari sau soldaţi. Puteţi vedea mişcarea. Puteţi vedea unde sunt concentrate forţele.”

Încercările Rusiei de a pătrunde în reţelele ucrainene au fost uşurate deoarece ţările folosesc tehnologii similare în reţelele lor. Wired a raportat în 2012  că ambele naţiuni au cerut furnizorilor  să instaleze o tehnologie de supraveghere  care să permită guvernelor să acceseze liniile telefonice şi să înregistreze apelurile.

În plus, înainte de anexarea Crimeei, în 2014, majoritatea furnizorilor de telecomunicaţii ai Ucrainei erau fie deţinute de ruşi, fie de oameni de afaceri ruso-ucraineni, dând Moscovei posibilitatea de a se sprijini pe sectorul privat pentru a se infiltra în reţele, a declarat Chris Kubecka, un specialist în război cibernetic care a călătorit în Ucraina înainte de invazie, pentru a ajuta o instalaţie nucleară să se pregătească pentru ameninţările cibernetice ruseşti.

„Este uşor să pui sub supraveghere pe telecomunicaţii dacă ai un punct de sprijin”, a spus Kubecka.

Chiar înainte de invazie, supravegherea rusă a reţelelor de telefonie ucraineană era omniprezentă. În numeroase ocazii, oficialii americani  au legat Rusia  de  scurgeri de conversaţii telefonice  între elitele politice ucrainene şi oficialii occidentali. Vechea clădire a KGB-ului este încă în centrul Kievului, servind ca o amintire permanentă a accesului Moscovei în Ucraina. Zelenski însuşi foloseşte un telefon prin satelit securizat pentru a comunica cu oficialii americani, potrivit CNN .

Între timp, în loc să rămână pe linii de comunicaţii militare mai sigure, „ruşii înşişi folosesc reţelele locale de telecomunicaţii – şi, mai larg, infrastructura de comunicaţii locale, de asemenea“,  a spus Shane Huntley, care conduce Google Threat. „Nu pot vorbi despre intenţia lor, dar o posibilitate este ca ei să creadă că, dacă vor scoate din uz reţele de telecomunicaţii, le-ar împiedica şi operaţiunile lor.”

Serviciul de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţie Informaţională al Ucrainei, care coordonează operaţiunile cibernetice ale ţării, a declarat săptămâna trecută că personalul militar rus a furat telefoane mobile de la ucraineni după ce companiile de telefonie au întrerupt accesul la reţea pentru telefoanele cu numere ruseşti.

„Privându-i de posibilitatea de a-şi suna propriile numere, forţele de ocupaţie iau tot mai mult telefoane de la cetăţeni. Facem apel la ucrainenii cărora le-au fost luate telefoanele mobile de către reprezentanţii trupelor inamice să informeze operatorul cât mai curând posibil şi să ceară să blocheze telefonul furat”, a  spus agenţia de informaţii ucraineană pe Telegram .

Tweeturile arată, de asemenea, că  unele dintre trupele invadatoare ale Rusiei au folosit walkie talkie ieftine, disponibile pentru a comunica. Grupuri de hackeri, inclusiv  Anonymous, susţin  că au întrerupt comunicaţiile militare ruseşti. Dacă aceste afirmaţii sunt adevărate, asta ar explica de ce soldaţii ruşi ar apela la reţelele comerciale pentru a comunica.

Rusia are nevoie de infrastructura de telecomunicaţii

O altă explicaţie este că Rusia se aştepta să câştige atât de repede încât a considerat că ar putea menţine intactă infrastructura importantă de telecomunicaţii, încât va trebui în curând să administreze ţara.

„Dacă vrei să deţii casa, nu o vei arde”, a spus Lewis.

Chiar dacă Rusia reuşeşte să învingă Ucraina, preluarea infrastructurii de telecomunicaţii existente într-o regiune este dificilă, este nevoie de zeci sau sute de milioane de dolari pentru a construi antene celulare complet noi. Când Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014, Moscovei i-au trebuit aproximativ trei ani pentru a prelua controlul deplin asupra infrastructurii mobile a regiunii. Asta chiar dacă acea reţea celulară a fost lăsată intactă în timpul invaziei, potrivit  unui articol din 2020 de la Citizen Lab, registrul de internet RIPE NCC şi Institutul de Inovare IIJ din Japonia .

Şi nu a fost un proces simplu. Operatorul ucrainean de telefonie mobilă Ukrtelecom a continuat să deţină reţeaua timp de aproape un an după anexarea unor părţi din Crimeea, până când persoane înarmate au înconjurat birourile companiei şi au blocat intrarea angajaţilor,  potrivit TeleGeography, o firmă de consultanţă . Furnizorii din Crimeea s-au bazat pe infrastructura ucraineană, în timp ce furnizorul de stat rus Rostelecom a instalat un nou cablu submarin peste strâmtoarea Kerci pentru a conecta Crimeea direct cu Rusia, fără a fi nevoie să treacă prin Ucraina.

Desigur, populaţia Crimeei este de aproximativ 20 de ori mai mică decât cea a Ucrainei. Deci, dificultatea pe care Rusia a avut-o în preluarea reţelelor de telefonie din Crimeea nu face decât să sugereze provocările pe care le-ar presupune asumarea controlului asupra sistemului telefonic ucrainean, chiar dacă acesta ar rămâne intact.

Dar, după cum Chris Krebs, fost director al CISA, a remarcat miercuri, pe măsură ce invazia se prelungeşte, calculul strategic al Rusiei s-ar putea schimba în orice moment, iar ţara ar putea decide să înceapă să bombardeze infrastructura de telecomunicaţii sau să trimită hackeri sponsorizaţi de stat pentru a o închide cu totul.

Şi dacă se întâmplă acest lucru, ar putea fi un semn clar al modului în care Rusia îşi vede şansele de câştig: „Preşedintele rus Vladimir Putin cunoaşte beneficiile menţinerii reţelelor în funcţiune, ” a spus Lewis, de la CSIS. „Va fi un semn că ruşii renunţă dacă vor începe să arunce în aer infrastructura critică”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite