Cine sunt „vestele galbene“ care au răvăşit Franţa în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA - EFE
FOTO EPA - EFE

O mişcare de protest numită „vestele galbene“, fără un lider care poate fi identificat şi fără o afiliere politică declarată, a paralizat Franţa la sfârşitul acestei săptămânii. Protestele declanşate de „vestele galbene“, care au degenerat în confruntări cu jandarmii, s-au soldat cu un mort şi sute de răniţi.

Mişcarea, al cărei nume vine de la vestele pe care şoferii sunt obligaţi prin lege să le poarte pentru vizibilitate în cazul în care maşinile lor suferă o defecţiune tehnică şi care nu este legată de o organizaţie oficială, a fost coordonată aproape în totalitate pe reţelele de socializare, relevă „The Guardian“.  

Potrivit sursei citate, un apel la protest în toată Franţa faţă de costul în creştere al carburanţilor s-a bucurat de un sprijin consistent pe Facebook, unde pagina Blocage 17 Novembre 2018 este urmărită de 25.000 de persoane.

Grupul din spatele acestei pagini afirmă: „Subliniem că nu facem parte din nicio organizaţie (sau partid politic). Acest eveniment vine numai de la poporul francez“.

Mobilizarea „vestelor galbene“ s-a tradus prin participarea la proteste a circa 290.000 de persoane, relevă France-Presse, cei nemulţumiţi de scumpirea carburanţilor blocând în weekend numeroase artere rutiere, barajele fiind de multe ori în faţa staţiilor de benzină.

Însă, în anumite cazuri, lucrurile au degenerat. Mişcarea a fost marcată de decesul unei manifestante, lovită de o şoferiţă la un baraj în Savoia.

Şoferiţa, care îşi ducea fiica la medic, a fost cuprinsă de panică, după ce unii manifestanţi au început să lovească cu palmele în maşina sa şi a intrat în ei, lovind o femeie, potrivit News.ro. În stare şoc, aceasta a fost plasată în arest preventiv.

În contextul acestor manifestaţii, în cursul zilei de sâmbătă au fost mobilizaţi „câteva zeci de mii“ de poliţişti şi jandarmi.

Potrivit autorităţilor, aproximativ 3.500 de persoane au rămas să protesteze în noaptea de sâmbătă spre duminică, „în 87 de locuri“. Iar manifestanţii chiar au îndemnat la permanentizarea  acestor acţiuni.

Au izbucnit şi confruntări cu forţele de ordine, care au reţinut în total 282 de persoane.

Potrivit ministrului francez de Interne, Christophe Castaner, 409 persoane au fost rănite - dintre care 14 grav. „28 de poliţişti, jandarmi, motociclişti şi pompieri au fost răniţi, iar unii grav“, a adăugat el.

 „Au avut loc agresiuni, încăierări, lovituri de cuţit“, a detaliat ministrul. „Au existat încăierări între «veste galbene». A fost mult alcool în unele locuri, iar asta a provocat aceste comportamente idioate care pot să împingă la violenţă, iar asta este inacceptabil“, a mai spus ministrul francez de Interne.

Cât despre moartea femeii care participa la o manifestaţie „nedeclarată“, el a amintit că Guvernul le-a cerut organizatorilor să declare adunările, pentru ca acestea să poată să fie securizate. „Cei care pretind că organizează şi care, în realitate, vor să dezorganizeze ţara, nu vor să respecte democraţia, trebuie să-şi asume responsabilitatea“, a declarat el.

Deşi iniţiatorii acestei manifestări s-au mobilizat împotriva scumpirii preţurilor carburanţilor, motivele de protest s-au extins apoi la o denunţare mai amplă a politicii Guvernului în domeniul taxării şi scăderii puterii de cumpărare. Acţiunile lor au cuprins toată Franţa, ceea ce reprezintă un succes al mişcării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite