Ce vor oligarhii unguri să ţină ascuns de ochii cetăţenilor. Domeniile apropiaţilor premierului Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietăţile apropieţilor premierului Viktor Orban
Proprietăţile apropieţilor premierului Viktor Orban

După modelul politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnii, are a publicat mai multe investigaţii despre averile liderilor ruşi, site-ul Átlátszó.hu a realizat o listă cu cele mai impresionante şi controversate proprietăţi deţinute de politicienii din Ungaria. Cât mai pot, pentru că de acum difuzarea de imagini cu reşedinţe făcute din dronă fără autorizaţia proprietarului poate fi pedepsită cu un an de închisoare.

1. Moşia lui Győző Orbán din Hatvanpuszta

mosia tata victor orban

 Numărul unu pe această listă este moşia de 13 hectare a tatălui prim-ministrului Viktor Orbán, unde clădirile de patrimoniu ale conacului sunt transformate într-o proprietate rezidenţială de 500 de metri pătraţi, cu un imens garaj subteran şi cine ştie ce se va mai construi acolo.

2. Complexul de vacanţă al lui István Tiborcz, ginerele premierului, de la Alsóörs

Complexul de vacanţă de 1 hectar  din Alsoors, al lui István Tiborcz , ginerele premierului Vktor Orban,  este al doilea pe listă. Conform datelor registrului funciar, se presupune că ar fi clădiri agricole, dar din aer se vede clar că există o casă de vacanţă mai mică şi o vilă imensă, cu piscină, cramă şi panouri solare. Aceasta nu este singura proprietate scumpă pe care o deţine István Tiborcz: în 2017 presa maghiară scria despre cum ginerele premierului de la Budapesta a achiziţionat o casă de 393 de metri pătraţi, cu 11 camere, în districtul 12 al Budapestei, situată pe un teren de 1536 de metri pătraţi.

ginere viktor orban

Proprietatea era în curs de reamenajare în momentul „vizitei“ jurnaliştilor de la site-ul Atlatszo.hu. István Tiborcz, ginerele prim-ministrului maghiar a devenit cunoscut pe plan internaţional când compania sa Elios a fost implicată într-un scandal cu bani europeni. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a dezvăluit că Elios a fost implicat în furtul fondurilor UE prin proiecte de modernizare a iluminatului public. Tiborcz şi-a vândut apoi acţiunile în companie şi s-a îndrepttat spre imobiliare. Tiborcz avea doar 23 de ani când a fondat o companie care lucra în domeniul iluminatului public. Când proiectele de iluminat stradal au devenit prea scandaloase, el a trecut la imobiliare. Ani de zile nu s-a ştiut că a fost unul dintre proprietarii companiei de dezvoltare imobiliară BDPST Zrt care deţine unele din cele mai valoroase proprietăţi din Ungaria.

3. Lőrinc Mészáros, în Tihany şi Bicske 

Cine altcineva ar putea fi al treilea pe această listă în afară de prietenul din copilărie al prim-ministrului, Lőrinc Mészáros, care în câţiva ani s-a transformat dintr-un instalator de gaze din satul Felcsút în miliardar. Vara trecută, portalul 444.hu arăta o casă de vacanţă cu piscină pe care Lőrinc Mészáros şi soţia sa (de atunci) au cumpărat-o în Tihany pentru 525 de milioane de forinţi. Pe hârtie, proprietatea este o livadă cu o clădire agricolă şi o cramă, dar în realitate este clar că nu este deloc aşa.

Lőrinc Mészáros

O echipă a Átlátszó s-a dus la Tihany şi a realizat un videoclip filmat din dronă care arată cum căsuţele de lux din peninsula protejată erau trecute în acte drept depozite agricole, iar piscinele înregistrate ca rezervoare. Familia Mészáros cumpărase anterior o proprietate similară în Tihany. În 2014, săptămânalul Magyar Narancs arăta vila, care era înregistrată ca fermă şi pajişte în declaraţia de avere a primarului de atunci al oraşului Felcsút. Acelaşi ziar în 2014 o altă reşedinţă de lux deţinută de Lőrinc Mészáros în Felcsút, apoi două case de oaspeţi în Alcsútdoboz, în 2016, apoi în 2017 o proprietate gigantică în Bicske şi o vilă pe insula croată Vir - după ce un ziar croat a arătat cealaltă vilă a lui Mészáros, pe insula Ugljan. Átlátszó a publicat în primăvara anului 2020 un videoclip realizat cu o dronă pe domeniului Bicske în urma informaţiilor că  două vehicule blindate ar fi staţionate acolo. 

4. Gyula Balásy, Budapesta

proprietate Gyula Balásy

 În 2018, Gyula Balásy , proprietarul companiilor care realizează de ani de zile, exclusiv,  campaniile publicitare guvernamentale, a cumpărat o proprietate într-una dintre cele mai scumpe zone din Budapesta. Clădirea de 800 de metri pătraţi, situată pe un teren de 1.800 de metri pătraţi, a devenit sediul central al Lounge Design Kft. şi New Land Media Kft. În 2019. Balásy nu a fost încântat că vila sa a apărut în presă şi a făcut reclamaţie la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor şi Libertatea Informaţiei (NAIH). Decizia autorităţii a fost că jurnaliştii unguri nu au încălcat legea înregistrând şi publicând un videoclip realizat dintr-o dronă cu proprietăţile lui Balásy.

5. László Szíjj, Budapesta 

László Szíjj

În 2014, presa maghiară scria că mai mulţi copaci au fost tăiaţi nu departe de una dintre atracţiile turistice majore din Budapesta, Cetatea şi că firma Lőrinc Mészáros construia o imensă proprietate pentru o altă companie, Tief Terra Kft .. care a fost - de la început din 2016 - deţinută de László Szíjj. Clădirea oferă o vedere unică spre Castelul Buda, Dunăre, Parlament şi Bazilică şi are jacuzzi pe terasa superioară. „Datorită locaţiei şi panoramei speciale, valoarea proprietăţii poate fi estimată la aproximativ 2 miliarde de forinţi.

6. Cabana de vânătoare a lui János Lázár 

Cabana de vânătoare a lui János Lázár

La periferia oraşului Hódmezővásárhely există o imensă cabană de vânătoare, care pe hârtie este deţinută de un avocat local, Jenő Kulik, dar, potrivit localnicilor, în realitate este a lui János Lázár, care a fost cândva omul de casă al premierului Viktor Orbán.

7. Familia Becsó din Hollókő

Familia Becsó

În 2016 site-ul Atlatszo.hu scria că o casă ce are legaturi cu omul forte al FIDESZ din  judeţului Nógrád , deputatul Zsolt Becsó, a fost construită în Hollókő, un sat istoric aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO din nordul Ungariei, ce fost renovat cu miliarde de euro de la UE. Un hotel şi alte două case erau construite acolo în acelaşi timp. Cele două case erau deţinute de o companie, Palóc Hotel Kft, care aparţine soţiei lui Zsolt Becsó şi fratelui său.

8. István Kocsis, Leányfalu 

István Kocsis

István Kocsis, CEO al MVM Magyar Villamos Művek între 2005-2008,  a fost condamnat la cinci ani de închisoare în 2019 şi i s-a ordonat să ramburseze aproximativ două miliarde de forinţi pentru gestionarea frauduloasă a zeci de milioane de euro, canalizaţi prin companii offshore. Deţin totuşi o proprietate de lux în satul Leányfalu care a fost cumpărată pe numele copiilor săi adolescenţi atunci.

9. Sándor Németh, Budapesta 

Sándor Németh

Anul trecut, portalul ul Atlatszo.hu împreună cu săptămânalul Magyar Hang arătau bogăţia fondatorului Bisericii Credinţei (Hit Gyülekezete). Canalul de televiziune ATV a fost deţinut de această congregaţie, dar recent pastorul fondator, Sándor Németh, a devenit principalul acţionar printr-o companie offshore înregistrată în Liechtenstein. Deşi nu are alte venituri vizibile decât salariul de preot, deţine o vilă luxoasă, cu mai multe etaje, pe dealurile din Buda. El îşi încurajează adesea credincioşii să doneze cu generozitate cu următorul verset biblic: „Cine seamănă cu generozitate, va secera cu generozitate”.

10. István Simicskó, Siófok 

István Kocsis

În 2015, portalul maghiar mai sus menţionat a publicat un marticol despre modul în care István Simicskó (partidul KDNP) - pe atunci secretar de stat pentru Sport, ulterior ministru al Apărării - deţinea un apartament într-unul din parcurile rezidenţiale Siófok de pe malul lacului Balaton şi că bătrânii săi părinţii deţineau încă patru apartamente în acelaşi loc. Detaliile despre proprietăţile sale din declaraţia de avere a lui Simicskó au fost destul de confuze şi nu a oferit niciun răspuns semnificativ la întrebările publicaţiei cu privire la aceste apartamente.

De acum difuzarea de imagini cu reşedinţe făcute din dronă fără autorizaţia proprietarului poate fi pedepsită cu un an de închisoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite