Camionul morţii. Operaţiuni în forţă în Franţa şi Belgia, soldate cu arestări şi inculpări pentru trafic de fiinţe umane

Camionul
morţii. Operaţiuni în forţă în Franţa şi Belgia, soldate cu arestări şi inculpări pentru trafic de fiinţe umane

Camionul morţii Captură YouTube/ 5 News

Douăzeci şi şase indivizi au fost inculpaţi în cursul acestei săptămâni în Franţa şi Belgia pentru trafic de fiinţe umane în legătură cu camionul frigorific găsit în octombrie anul trecut într-un parc industrial din estul Londrei cu 39 de migranţi vietnamezi morţi la bord.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arestaţi marţi în regiunea pariziană, 13 indivizi - majoritatea francezi şi vietnamezi - au fost inculpaţi în Franţa pentru „trafic de fiinţe umane în grup organizat”, „ajutor pentru intrare sau şedere în grup organizat” şi „asociere în scop infracţional”. Şase dintre ei sunt urmăriţi şi pentru „omucidere involuntară”, a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

Potrivit AFP, 12 persoane au fost plasate în detenţie provizorie, în timp ce una se află sub control judiciar.

La 23 octombrie 2019, 39 de persoane - 31 de bărbaţi, printre care doi adolescenţi de 15 ani, şi opt femei - au fost găsite moarte într-un camion frigorific al cărui container sosise de la Zeebrugge, Belgia. O parte dintre victime stătuseră în Belgia înainte de plecare.

Ancheta în cazul acestei tragedii este realizată în comun de Marea Britanie, Irlanda, Franţa şi Belgia.

Şaisprezece percheziţii au avut loc marţi şi pe teritoriul belgian, în principal la Bruxelles, iar 13 persoane au fost arestate: 11 vietnamezi şi doi marocani. Toate cele 13 persoane arestate în Belgia au fost inculpate pentru „trafic de fiinţe umane în circumstanţe agravante, apartenenţă la o organizaţie criminală, fals şi uz de fals”.

Drama, care a avut răsunet internaţional, a scos la lumină pericolele imigraţiei clandestine, cu traficanţi lipsiţi de scrupule care profită de vulnerabilitatea victimelor, care ajung adesea în slujbe precare, într-un statut de semi-sclavie în Marea Britanie, notează AFP.

O arestare în acest caz a mai avut loc în cursul lunii curente în Irlanda. Este vorba de presupusul organizator al rotaţiei şoferilor din reţeaua implicată în tragedia celor 39 de vietnamezi.

Alte cinci persoane au fost inculpate în Marea Britanie, printre ele figurând şi Maurice Robinson, şoferul camionului frigorific interceptat. Maurice Robinson a pledat vinovat pentru omor din culpă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările