Bulgaria. Generalul cu două stele erou al luptei împotriva coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Venţislav Muftaciiski, în prim-plan, ţinând un briefing despre coronavirus FOTO EPA-EFE
Generalul Venţislav Muftaciiski, în prim-plan, ţinând un briefing despre coronavirus FOTO EPA-EFE

La Sofia, un general cu două stele conduce ofensiva împotriva coronavirusului. Şi Bulgaria, o ţară prezentată adesea ca fiind cea mai săracă din Uniunea Europeană (UE), cu un sistem de sănătate deficitar, se prezintă bine. De fapt, chiar foarte bine în comparaţie cu unele ţări din Occident, relatează cotidianul elveţian „Le Temps”.

De mai bine de două luni, numele unui general stă pe buzele tuturor bulgarilor, cel al generalului de brigadă Venţislav Mutafciiski, însărcinat cu coordonarea acţiunilor anti-coronavirus în ţară. Acest medic militar ras pe cap era un cvasi-necunoscut înainte să fie numit la conducerea unui „Cartier General Naţional” care grupează mai mulţi experţi şi oficiali politici ce ţine de la sfârşitul lui februarie practic în fiecare zi un briefing transmis în direct de presă despre situaţia sanitară în ţară.

Conform ultimelor date, care indică 1.632 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care 74 fatale, Bulgaria se ţine destul de bine. În clasamentul european privind mortalitatea la numărul de locuitori, ţara vecină se plasează pe locul al patrulea (1 din 140.000) al celor care se descurcă cel mai bine, după Slovacia, Lituania şi Malta. Prin comparaţie, Belgia înregistrează un mort la 1.800 de locuitori.

Măsuri timpurii

În opinia multora, este vorba de un miracol. Bulgaria, descrisă drept cea mai săracă ţară din UE, are un sistem de sănătate cunoscut ca falimentar, victimă mai ales a exodului în masă al medicilor şi infirmierilor spre ţări mai bogate din Vest. Când îl întrebi, generalul Mutafciiski preferă să vorbească despre o „şansă incredibilă”.

Chiar înainte să izbucnească epidemia de coronavirus, ţara decretase deja închiderea tuturor şcolilor şi introdusese măsuri de protecţie specifice în spitale din cauza gripei care, în fiecare an, provoacă mari probleme în ţară. „Apoi, nu am avut decât se prelungim aceste măsuri întărindu-le treptat”, explică generalul.

El şi-a asumat atât veştile bune, cât şi pe cele proaste. El a cel care i-a îndemnat pe bulgari, la începutul lui martie, să se pregătească pentru venirea unei „nenorociri de o violenţă inedită”. „La Sofia, ne interesăm dacă vor rămâne deschise saloanele de coafură în situaţia în care trebuie să ne pregătim să pierdem vieţi omeneşti, printre care cele ale fiinţelor celor mai dragi nouă”, avertizase el.

Apoi, generalul a criticat cu regularitate „inconştienţa” unor compatrioţi, lipsa lor de disciplină. A cerut măsuri şi mai stricte, precum şi sancţiuni severe pentru cei care nu le respectă. Totodată, nu a ezitat să-i admonesteze în public pe politicienii, chiar şi pe medicii care aveau tendinţa să minimizeze riscurile. Militarul a ştiut, împreună cu alţii, să-l convingă pe premierul Boiko Borisov să decreteze pe 13 martie starea de urgenţă, apoi să instituie o izolare foarte strictă însoţită de amenzi.

Mulţi bulgari întorşi din  Europa de Vest au fost plasaţi în carantină şi „vizitaţi” frecvent de reprezentanţi ai forţelor de ordine. Localităţi întregi, identificate ca focare ale virusului, au fost izolate de lume. Fără mijloace sofisticate de urmărire, dar cu un amestec de bun simţ, de supraveghere ca pe timpuri şi de avertizări viguroase, autorităţile bulgare au reuşit să evite dezastrul.

Singurul din Bulgaria specializat în răni de război

Între timp, Venţislav Mutafciiski a devenit omul cel mai controversat din ţară. Este respectat de unii şi demonizat de alţii, până la punctul de a primi ameninţări cu moartea. Într-o fostă ţară comunistă precum Bulgaria, oamenii în uniformă nu sunt neapărat apreciaţi. Dar generalul Mutafciiski este poate pe cale să schimbe această percepţie. Şef, la 55 de ani, al prestigiosului spital al Academiei Militare din Sofia, acest chirurg militar a efectuat misiuni în Irak şi în Afganistan pentru NATO, din care Bulgaria face parte din 2005. A operat soldaţi şi civili, printre care mulţi copii, în zonele de conflict. A fost martor la atentate şi a organizat întoarcerea soldaţilor bulgari răniţi. În chirurgie, este poate singurul din Bulgaria specializat în „răni de război”.

Mai are o calitate, care i-a surprins pe mulţi. Întrebat într-o zi despre numărul de romi infectaţi de coronavirus şi dacă nu este cazul adoptării unor măsuri „speciale” faţă de această minoritate acuzată de regulă de toate relele din Bulgaria, el s-a înfuriat teribil: „În ce secol trăiţi? Va amintiţi cine, din istorie, a făcut statistici pe baze etnice?”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite