Bulgaria va construi un gard la frontiera cu România, pentru a opri răspândirea pestei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile bulgare au iniţiat procedurile pentru construirea unui gard la frontiera cu România, în scopul blocării răspândirii pestei porcine africane, scrie publicaţia Sofia Globe.

 Procedurile de pregătire a terenurilor pentru construirea gardului pe segmente ale frontierei Bulgariei cu România au început luni. Măsura are obiectivul blocării răspândirii pestei porcine africane.

Ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porojanov, a confirmat că sunt luate o serie de măsuri pentru oprirea transmiterii pestei porcine africane în Bulgaria, explicând însă că acest lucru nu va fi uşor.

În schimb, fermierii din Bulgaria au pierdut mii de animale din cauza pestei ovine care afectează caprele şi oile din ţara vecină. 

   Sute de fermieri din întreaga Bulgarie s-au adunat miercuri în capitala Sofia pentru a protesta împotriva sacrificării în masă, la ordinul guvernului, a unei mari părţi a şeptelului de oi şi capre în urma apariţiei primului focar al pestei micilor rumegătoare (PPR) în Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Purtând bannere cu mesajele „Dorim un tratament corect“ şi „Arderea animalelor moarte - un pas înapoi către perioada medievală“, manifestanţii, care au incendiat lână şi au vărsat pe jos lapte, au cerut guvernului bulgar să sporească ajutoarele acordate fermierilor afectaţi.

Demonstranţii au solicitat demisia ministrului agriculturii şi a altor oficiali din Ministerul Agriculturii, iar unii dintre ei au încercat să rupă cordonul forţelor de ordine şi să ajungă la sediul guvernului bulgar.

Autorităţile de la Sofia au anunţat luna trecută izbucnirea pestei ovine în zona satului Volen, din sud-estul Bulgariei, în apropierea frontierei cu Turcia.

Până au prezent au fost sacrificate deja 4.000 de oi şi capre pentru a preveni răspândirea bolii şi a evita impunerea unei interdicţii a Uniunii Europene asupra exporturilor bulgare de produse lactate.

În jurul a trei sate a fost creată a o zonă de carantină, iar autorităţile au dispus analiza sângelui pentru toate oile şi caprele de pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.

Sacrificarea animalelor a fost stopată în satul Şarkovo duminică, după ce protestatarii, susţinuţi de mai multe formaţiuni de opoziţie, inclusiv Partidul Socialist Bulgar (BSP), au ridicat baricade în zonă.

Pesta ovină poate avea un impact grav asupra şeptelului, în cazul a 30-70% dintre animalele infectate boala fiind fatală. Virusul bolii nu se transmite la om. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite