Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam anunţă ruptura de Patriarhia Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Kirill şi Vladimir Putin
Patriarhul Kirill şi Vladimir Putin

Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam şi-a anunţat ruptura de Patriarhia Moscovei , în ceea ce este primul caz cunoscut al unei biserici din occident care a rupt legăturile din cauza invaziei Ucrainei, relatează The Guardian.

„Clerul a declarat în unanimitate că nu mai poate funcţiona ca parte a Patriarhiei Moscovei şi să ofere un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru credincioşii noştri”, se arată în declaraţia potsată pe site-ul lăcaşului de cult. „Această decizie este extrem de dureroasă şi dificilă pentru toţi cei implicaţi”.

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, a refuzat să condamne decizia Kremlinului de a invada ţara vecină, numind „forţe malefice” oponenţii Rusiei din Ucraina. Într-o predică de duminică săptămâna trecută, el a mai spus că paradele gay pride organizate în Occident au fost una dintre cauzele războiului din Ucraina.

Declaraţia bisericii din Amsterdam spune că parohia ortodoxă rusă Sf. Nicolae din Myra i-a cerut arhiepiscopului rus al Eparhiei Olandei, cu sediul la Haga, să acorde bisericii o „demitere canonică”.

Clerul parohiei a declarat că au solicitat să se alăture Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, care este considerată o rivală a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Poziţia lui Khiril faţă de război a provocat îngrijorare în rândul unor preoţi ortodocşi care se opun invadării unei ţări deseori menţionate în cercurile religioase drept „naţiune soră”.

Peste 280 de preoţi ortodocşi şi lideri ai bisericii din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă prin care îşi exprimă opoziţia faţă de invadarea Ucrainei de către Rusia. Se spunea că cei care au dat „ordinul ucigaş” se vor confrunta cu „chinul etern”.

Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam, formată din patru preoţi şi un diacon, una dintre cele mai mari comunităţi ortodoxe din Ţările de Jos, critică invazia Rusiei în Ucraina âncă de la început.

Săptămâna trecută, ei au anunţat că nu vor mai menţiona numele Patriarhului Kirill în liturghia lor din cauza sprijinului său pentru invadarea Ucrainei.

„Noi, ca preoţi ai Parohiei Sf. Nicolae din Amsterdam, ne-am exprimat şocul faţă de invadarea Ucrainei de către forţele armate ale Federaţiei Ruse… Ne distanţăm de menţiunea Patriarhului Kirill”, se arată în mesajul de pe pagina de Facebook. .

Declaraţia a fost împotriva politicii oficiale a Bisericii Ortodoxe Ruse de a nu folosi cuvintele „război” şi „invazie” pentru a descrie acţiunile Rusiei în Ucraina.

Preoţii ruşi din Amsterdam au declarat publicaţiei olandeze ND că arhiepiscopul Elisey al Ţărilor de Jos a vizitat ulterior biserica lor, avertizând că „Moscova le urmăreşte îndeaproape acţiunile”.

Biserica din Amsterdam a ţinut duminică o şedinţă închisă, la care şeful parohiei a confirmat decizia de a se rupe de Moscova.

„Am cerut fostului nostru patriarh Kirill să oprească războiul. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus el într-un mesaj video postat pe pagina de YouTube a bisericii.

Un membru al corului bisericii ruse care stătea în afara bisericii a declarat pentru Guardian că sprijină decizia de a se separa de Moscova.

Invazia Ucrainei de către Rusia a fost criticată şi de alţi lideri religioşi creştini, printre care şeful Patriarhiei Constantinopolului, Bartolomeu I şi Papa Francisc.

Bartolomeu I, considerat liderul spiritual al creştinilor ortodocşi răsăriteni din întreaga lume, a declarat că Putin a comis o „mare nedreptate” declanşând un război împotriva „credincioşilor săi” şi „merita ura lumii întregi”.

În 2018, Biserica Ortodoxă Rusă a rupt legăturile cu Patriarhia Constantinopolului, considerată autoritatea spirituală a creştinilor ortodocşi din lume, după ce Bartolomeu I a acordat independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene, aflată anterior sub controlul Moscovei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite