Austria îşi pregăteşte cetăţenii pentru o pană de curent masivă care ar stinge luminile în toată Europa
0Ministrul austriac al apărării a lansat o campanie de pregătire a populaţiei pentru situaţia unei pene de curent la scară largă provocată de un dezastru natural, o penurie de electricitate sau atacuri cibernetice/teroriste. Analiştii militari au avertizat că întreruperile de curent masive sunt pe locul doi în topul riscurilor de securitate după o nouă pandemie.
„Întrebarea nu este dacă va avea loc o pană de curent masivă ci când”, şi-a motivat acţiunea ministrul conservator al apărării Klaudia Tanner. Campania a apărut în presă şi s-au tipărit peste 6.000 de postere de informare.
Raportul anual „Sicher, und Morgen?” care anticipează ameninţările viitoare a avertizat că o nouă epidemie globală, un atac cibernetic sau terorist, creşterea bruscă a cererii sau o supraîncărcare a sistemului pot produce în egală măsură o întrerupere a curentului pe scară largă.
„O pană de curent pe scară largă” „durează câteva zile sau câteva săptămâni”, a explicat Ministerul Apărării, precizând că luminile s-ar putea stinge în toată Europa. ‘
În cele mai recente rapoarte de securitate ale armatei austriece, începând din 2019, problema penei de curent a dobândit un rol din ce în ce mai important. „Între riscurile tehnologice, ‘blackout-ul’, o întrerupere supraregională şi de lungă durată, ocupă un loc proeminent”, se arată în textul de peste 370 de pagini, „în opinia experţilor, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple în următorii cinci ani fiind acum foarte mare». Ministerul Apărării este de acord că „o pană de curent este extrem de periculoasă, fiind necesară pregătirea populaţiei pentru această eventualitate”.
„De aceea vă recomandăm de urgenţă să depozitaţi alimente, băuturi şi medicamente esenţiale acasă timp de cel puţin 10 zile. O cămară bine aprovizionată cu siguranţă nu este dăunătoare în viaţa de zi cu zi, iar într-o situaţie de urgenţă poate fi vitală”, precizează într-un comunicat Ministerul, arătând că „în ghidurile noastre veţi găsi mai multe sfaturi şi sugestii despre cum să vă pregătiţi pentru o întrerupere care durează mai multe. zile, informaţii despre generatoare portabile, accesorii, provizii de alimente şi apă, despre cum să gătiţi şi să comunicaţi fără electricitate, precum şi cunoştinţe de bază despre primul ajutor, prevenţie şi siguranţă medicală şi civilă”.
Posterele fac apel la pregătire în caz că „totul se opreşte” avertizând că asta înseamnă că serviciile bancare, semafoarele, computerele, telefoanele şi internetul nu vor mai fi funcţionale.
În 1989, milioane de oameni din Québec, Canada, au rămas în beznă după o furtună solară.
Inundaţiile recente din Germania în iulie anul trecut şi chiar şi uraganul Ignacio săptămâna trecută, au lăsat zeci de mii de locuitori fără energie electrică timp de câteva zile. Austria ia acest scenariu atât de în serios încât, începând cu 2025, o sută din principalele sale cartiere generale militare vor fi echipate să fie cât mai autosuficiente în ceea ce priveşte energia, carburanţii, apa şi alimentele.
Locotenent-colonelul Pierre Kugelweis a declarat că aceste barăci vor constitui baza de sprijin pentru organizaţiile civile, cum ar fi pompierii şi lucrătorii din domeniul sănătăţii, care necesită energie şi coordonare pentru munca lor, în cazul unei pane de curent. „Din 2025 ar trebui să existe cazărmi autosuficiente în toate statele federale pentru a garanta răspunsul Armatei în caz de întrerupere de curent şi, astfel, să ofere organizaţiilor civile posibilitatea de a se „reîncărca””, a declarat oficialul.
În ultimele 18 luni, Armata a efectuat mai multe manevre în care a fost testat răspunsul la această situaţie şi modul de îmbunătăţire a coordonării cu poliţia şi alte organizaţii. „O pană de curent este o ameninţare cu un mare impact asupra societăţii. Şi este important ca toate serviciile de urgenţă, precum poliţia, ambulanţele sau pompierii, să continue să funcţioneze. În cazul unei pene de curent, principala sarcină a Forţelor Armate este aprovizionarea şi sprijinirea altor organizaţii de urgenţă”, a rezumat acesta.