Aproximativ 800 de activişti de extremă dreapta au efectuat salutul roman în stradă, la Milano VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salutul roman a fost preluat şi popularizat de fascişti în prima parte a secolului XX Captură YouTube
Salutul roman a fost preluat şi popularizat de fascişti în prima parte a secolului XX Captură YouTube

Sute de activişti din cadrul extremei drepte italiene au efectuat salutul roman, pe o stradă din Milano, potrivit unor înregistrări video postate la începutul săptămânii pe un canal neonazist francez pe Telegram, dar şi pe Twitter, relatează BFMTV.

Aliniaţi într-o poziţie aproape militară, îmbrăcaţi în negru, 800 de activişti neofascişti s-au reunit la Milano joia trecută, la 29 aprilie, pentru a-i aduce un omagiu lui Sergio Ramelli, un student din cadrul extremei drepte ucis la această dată în 1975 într-o încăierare cu activişti din cadrul Avanguardia Operaia, o grupare italiană de extremă stânga.

În centru, un bărbat a strigat în mai multe rânduri „camarad Sergio Ramelli”, iar restul adunării i-a răspuns „prezent” şi a efectuat salutul roman.

Această comemorare anuală este departe de a fi o noutate în cadrul mişcării extremei drepte italiene, care onorează anual memoria lui Ramelli.

Giuliano Pisapia, un fost primar de centru-stânga al Milano a participat la această reuniune în 2014.

În afară de omagiu, salutul fascist în stradă ilustrează o eliberare tot mai puternică a exprimării extremei drepte în Italia.

„Salutul roman, pentru mine, este obligatoriu la manifestaţie”, declară un bărbat care participă la manifestaţe, intervievat de televiziunea italiană.

Alt bărbat nu-şi asunde interesul faţă de această epocă tulbure a istoriei italiene. „Eu sunt un fascist asumat al secolului al XXI-lea”, subliniază el.

Altă manifestaţie de acest fel este comemorarea morţii dictatorului Benito Mussolini, la 28 aprilie, când numeroşi activişti s-au adunat pe malul Lacului Como, unde a fost executat în 1945.

În general, imaginea lui Il Duce îi dezbină pe italieni şi încă dezlănţuie pasiuni. În 2010, o aplicaţie pe mobil, pe care utilizatorul putea asculta, citi şi vedea discursuri ale dictatorului fascist s-a bucurat de un mare succes - 1.000 de descărcări zilnice -, după care a fost retrasă din cauza unor probleme legate de drepturi de autor.

Din punct de vedere politic, această eliberare a exprimării se traduce în apariţia unor grupuscule care devin tot mai populare, precum  CasaPound Italia, un partid de aspiraţie neofascistă înfiinţat de către Gianluca Iannone, al cărui steag preia culorile şi imaginea celui de-al Treilea Reich german şi reprezintă o ţestoasă, un omagiu adus formaţiunii militare a Imperiului roman.

„Ei pot provoca revolte violente şi antisistem. Este o versiune de extremă dreapta a «vestelor galbene», într-un context de dificultate socială”, declară BFMTV un jurmalist ţi scriitor italian, Alberto Toscano.

Partidul apără, între altele, ideea rezervării împrumuturilor bancare imobiliare italienilor şi o reducere a timpului muncii femeilor, pentru ca acestea să se poată opcupa de copii.

Această apropiere a fost favorizată de legături între unele dintre aceste grupuscule cu Matteo Salvini, un fost ministru de Interne, în prezent senator, care organizează dineuri cu reprezentanţii acestora.

„Asta se traduce în politică, de exemplu, printr-o ascensiune a unor partide ca cel de extremă dreaptă Fratelli d’Italia (o trimitere la imnul naţional), care este foarte radical. Aproape că Salvini, care s-a prăbuşit în sondaje, este regretat. Acum există alţii mai răi”, subliniază jurnalistul Peolo Levi.

La ultimele alegeri europene, în 2019, partidul condus de Giorgia Meloni a obţinut cinci mandate în Parlamentul European (PE).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite