Anti-vacciniştii germani şi austrieci au luat calea Bulgariei pentru a scăpa de restricţii

Anti-vacciniştii germani şi austrieci au luat calea Bulgariei pentru a scăpa de restricţii

Proteste antivaccinişrti în Austria

Mai mulţi coronasceptici din Germania şi Austria s-au mutat în oraşe bulgăreşti de la Marea Neagră pentru a scăpa de restricţiile anti-Covid-19 din ţările lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un grup de coronasceptici interesaţi să părăsească Germania şi-a unit forţele pe aplicaţia de mesagerie Telegram, iar un număr semnificativ dintre ei s-au îndreptat spre Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE. Au cumpărat sau închiriat proprietăţi pe coasta Mării Negre, între Burgas şi Varna. Maşinile lor cu numere de înmatriculare de pe coasta Mării Nordului, Berlin şi Bavaria sunt parcate în faţa Château Aheloy de pe coasta Mării Negre din Bulgaria..Complexul de apartamente din oraşul Aheloy este considerat o fortăreaţă a adevăraţilor anti-vaccinişti vorbitori de limbă germană. 
 
Oraşul Aheloy este situat în regiunea Burgas şi face parte din municipiul Pomorie. Situat între staţiunea Sunny Beach, Nessebar şi Pomorie. Distanţa de la Aheloy până la staţiunile din apropiere Sunny Beach şi Nessebar este 7 km şi 3 km, iar până la Ravda şi Pomorie de 10 kilometri. 
 
Cei interesaţi să se mute în Bulgaria sunt conduşi la Dirk Gelbrecht, un bărbat din nordul Germaniei care a fondat un grup pe Telegram în ianuarie trecut, numit „Emigranţii germani în Bulgaria”. La mai puţin de un an, grupul său a crescut la peste 2.500 de membri.
 
Întrebat de jurnaliştii de la „Der Spiegel“ dacă este adevărat că germanii şi austriecii ajung aici pentru a scăpa de măsurile stricte anti-coronavirus de acasă,  vag Gelbrecht răspunde : „suntem o comunitate privată, multigeneraţională. Printre rezidenţi sunt pensionari afectaţi de sărăcie precum părinţii mei”. Aproximativ 60 de expatriaţi locuiesc acum la Château Aheloy, spune el, adăugând că se preconizează că acesta va creşte în curând la 100. „Suntem abordaţi de tot mai mulţi oameni care vor să plece”, precizează acesta.
 
Rulotele nemţilor din Aheloy. FOTO: Der Spiegel
 
„Idioţenia C-19”
 
Gelbrecht tace când este întrebat dacă ia personal în serios coronavirusul, dacă a fost vaccinat. Dar o privire asupra grupului de chat Telegram oferă câteva răspunsuri. Gelbrecht se plânge în grup de „idioţia C-19”  – „C” însemnând COVID – şi cere ca responsabilii din ţară să fie predaţi la Curtea Internaţională de Justiţie. „Sistemul politic şi mediatic necinstit şi ipocrit din Germania trebuie distrus”, scrie el pe contul de Telegram.
 
„Mulţi germani sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că vor fi excluşi dacă nu se vaccinează, că nu vor mai putea participa în societate şi că vor fi forţaţi să-şi vaccineze copiii”, spune Gelbrecht.
 
Figuri exotice
 
Mulţi dintre cei care au au luat calea Bulgaria sau intenţionează să o facă sunt femei. În mare parte au ocupaţii destul de exotice:  „moaşa online”, „expert pentru relaxare profundă”...o cantitate suficientă de expertiză germană de care nimeni în Bulgaria nu are cu adevărat nevoie, scrie „Der Spiegel“.
 
Noii sosiţi sunt atraşi în primul rând de temperaturile care încă sunt în jurul valorii de 20 de grade Celsius, la începutul lunii decembrie, combinate cu preţurile accesibile.
 
Şi nu sunt descurajaţi de oribilele statistici corona ale Bulgariei. Ţara are cea mai mare rată a deceselor cauzate de COVID-19 din Uniunea Europeană, iar aproape o zecime din populaţie a fost deja infectată, iar rata de vaccinare, în ciuda tuturor avertismentelor emise de guvern, este în jur de 30 la sută.
 
Evadare din „dictatură“
 
Germanii, aşezaţi în fortăreaţa lor cu piscină şi terenuri de tenis, găsesc scepticismul bulgaresc revigorant. Ines, o femeie în vârstă, nevaccinată, din cartierul Lichtenberg din Berlin, a ajuns la Aheloy prin Varşovia şi Sofia. Ea îşi descrie plecarea ca şi cum ar fi o evadare dintr-o dictatură. „Pur şi simplu nu mai puteam suporta măsurile care erau în vigoare acolo”.
 
Acum, locuieşte într-un apartament mic pentru care plăteşte 232 de euro pe lună. În fiecare marţi, se alătură altor nemţi pentru un brunch la hotelul Provence, unde aude ştiri şi ştiri false de acasă: „În Germania, drumurile şi autostrăzile vor fi închise în curând, astfel încât nimeni să nu poată călători neobservat dintr-un stat în altul”, anunţă ea, înainte de a ieşi la o plimbare pe plajă.
 
O altă expatriată germană pe nume Ursulina şi-a ales ţara ţintă în primul rând pe criteriul „unde este cel mai uşor să rămâi sub radar – şi asta face ca o ţară cu o densitate atât de scăzută a populaţiei şi mai degrabă cu  „funcţionari leneşi” să fie destul de atractivă”. 
 
Împreună cu Stanko Gyurov, care deţine complexul de apartamente, Gelbrecht plănuieşte să înfiinţeze câteva magazine, o piscină suplimentară şi o grădină de bere pentru noii sosiţi. „Stanko cu greu poate să credă că l-a lovit norocul”, spune Gelbrecht. „Obişnuia să se bazeze pe sezonul de patru luni. Acum, are oaspeţi tot anul datorită expaţilor”.
 
Este cu siguranţă adevărat că viaţa în timpul pandemiei este mult mai relaxată în Bulgaria. Cumpărătorii trebuie să poarte măşti în supermarketul Lidl, unde noii sosiţi îşi pot cumpăra şuncă din zona Pădurea Neagră sau bere germană. Dar în magazinele şi restaurantele mai mici, regulile sunt în mare măsură ignorate, pe care expaţii germani le sărbătoresc ca  pe un pic de libertate recâştigată. „Fără distanţare socială, fără blocaje ”, exultă o femeie din Renania, care continuă să anunţe o veste bună suplimentară. La Sofia, ea a descoperit „prăjituri organice fără gluten şi batoane vegane”.
 
Realitatea din spitale
Svetoslav Todorov, un tânăr medic de la spitalul universitar din Burgas, spune că îi este greu să înţeleagă comportamentul imigranţilor din Germania. „Este aproape criminal, pentru că nu sunt iresponsabili doar faţă de ei înşişi, ci şi faţă de ceilalţi”. Un total de 108 paturi pe trei etaje, verde-linoleum, sunt rezervate pacienţilor cu COVID-19 în spitalul lui Todorov – alături de cazurile extrem de grave care ajung în secţia de terapie intensivă într-o aripă diferită a clădirii. Pacienţii de toate vârstele, pe jumătate goi şi înfăşuraţi în scutece, sunt conectaţi la ventilatoare acolo.
 
Dacă ar putea vedea suferinţa celor cu simptome extreme, cum ar reacţiona emigranţii vorbitori de germană? Oameni precum Emanuel, care şi-a cumpărat un loc în Aheloy la un „preţ de chilipir” şi care abia aşteaptă să plece din „Absurdistan” (Germania) în Balcani? Femei precum Nikola, o profesoară frustrată de măsurile de izolare implementate de fostul cancelar german Angela Merkel (pe care o numeşte „Frau Ferkel”, cu „Ferkel” însemnând purcel în germană) şi care caută o nouă provocare în est ? Şi ce are de spus Armin Elbs despre toate acestea, un bărbat care a fost până de curând unul dintre cei mai proeminenti Querdenker din Austria şi care acum locuieşte în Bulgaria, se întreabă „Der Spiegel“?
 
Elbs, un om corpolent cu barbă şi un master în ştiinţe ale sănătăţii, a fost activ în organizarea de demonstraţii împotriva măsurilor anti-coronavirus atât în Austria, cât şi în Germania, în vara anului 2020. În timpul unei apariţii într-un parc din Viena, el a acuzat guvernul cancelarului de atunci, condus de  Sebastian Kurz, că a pornit pe o „cale a terorii ilegale şi a înfiinţării taberelor”. Elbs a apărut şi la adunările din Stuttgart şi Ravensburg, anunţându-şi sprijinul pentru „libertate şi democraţie”.
 
De când a ajuns în Bulgaria, însă, Elbs a tăcut. Nu a răspuns la mai multe întrebări ale DER SPIEGEL. I-a spus unui cunoscut că iniţial s-a gândit să emigreze în Ecuador, dar în cele din urmă a ales Bulgaria pentru că a văzut rata extrem de scăzută de vaccinare ca o dovadă a unei populaţii recalcitrante.
Elbs s-ar fi mutat din Château Aheloy într-o locaţie mai rurală, unde se pare că locuia şi un alt austriac, un om de afaceri pe nume Gregor M., care ar fi fost arestat cu câteva săptămâni în urmă şi deportat în patria sa. El şi alţii sunt cercetaţi de Parchetul pentru Afaceri Economice şi Corupţie pentru „fraudă agravată” legată de criptomonede. Desigur, se aplică prezumţia de nevinovăţie.
 
Un alt german expat promovează viaţa în Bulgaria pe site-ul său de emigrare, subliniind avantajele fiscale ale acesteia: „Puteţi să deţineţi cu uşurinţă o vilă elegantă aici, să vă conduceţi Porsche şi să vă gestionaţi mica companie.  Fost student la teologie, oferă un pachet de consultanţă de 2.499 de euro, completat cu o foaie de parcurs „superb” pentru succesul profesional.
 
La două ore nord de Château Aheloy, la marginea oraşului-port Varna, a luat fiinţă un al doilea bastion al emigranţilor vorbitori de limbă germană. În faţa complexului de pe plajă „South Bay”, sunt parcate o serie de maşini cu numere de înmatriculare germane. Complexul are 16 intrări, fiecare ducând la 10 etaje de apartamente, toate înconjurând o piscină gigantică. Acum, în mijlocul iernii, este în mare parte linişte.
 
Numai în reţelele de socializare în care sunt activi nou-veniţi pot fi găsite activităţi non-stop. Leni, care spune că este turco-bulgară cu câţiva ani de experienţă ca profesoară de şcoală elementară în Potsdam, se află în centrul comunităţii din Varna. Toţi cei care caută un punct de sprijin în ţara străină vin mai întâi la ea.
 
Leni refuză o întâlnire în persoană, cu jurnaliştii Der Spiegel , dar răspunde la întrebări în scris. Ea nu vrea să aibă nimic de-a face cu jurnaliştii, despre care crede că sunt „parţial răspunzători” pentru că au înşelat milioane de oameni ca nişte oi proaste pentru că au „încredere oarbă în mass-media” – victime ale spălării perfecte a creierului care „nu mai pot diferenţia”. între propriile gânduri şi ale altora”. Tonul lui Leni este unul de compasiune când se gândeşte la acei germani care au fost vaccinaţi. „Nu simt sârma ghimpată care le trece prin cap atâta timp cât li se face o injecţie de test după alta”.
 
Femeia din complexul South Bay învaţă copiii emigranţi pe plajă, în măsura în care vremea o permite: citit, scris şi matematică cu beţişoare pe nisip. Mai târziu, curriculumul cere croşetat şi coacerea pâinii. Mesajul lui Leni către cei din Germania, care încă nu s-au hotărât, este simplu: "Cum suportaţi acolo? Şi de ce? În vremuri de război, oamenii au fugit mereu. Aduceţi copiii în siguranţă!" În Bulgaria, poţi trăi „fără să fii admonestat de paznicii de bloc sau să întâlneşti oameni mândri că au fost vaccinaţi”.
 
Autorităţile bulgare închid ochii
 
Vorbitorii de germană, însă, se ajută reciproc. Unul oferă recomandări pentru un medic care este sceptic cu privire la vaccinare. Un altul ştie de o pizzerie în care chelnerii avertizează oaspeţii nevaccinaţi înainte de raidurile poliţiei. Un al treilea recomandă „restaurante, baruri, băi termale şi saune” care rămân deschise tuturor. De ce? Pentru că „aparţin diferitelor structuri mafiote sau politicieni care nu vor să-şi vadă afacerile ruinate”.
 
„În linii mari, lucrurile aici în Bulgaria sunt aproape sigur mai relaxate”, iar dovada vaccinării nu se solicită aproape niciodată, admite Nedialko Nedelcev, consulul onorific al Germaniei, la biroul său din Varna. „Dar aceasta este prima dată când aud că sunt atât de mulţi germani care au fugit aici din cauza coroanei. Probabil că vin la mine doar dacă s-a întâmplat ceva”, declară acesta pentru Der Spiegel.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările