Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean, ar putea fi un dictator mai crud decât fratele său, spun experţii. Aceasta a fost numită într-o altă funcţie-cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Yo Jong la o ceremonie de întâmpinare la Palatul Prezidenţial din Vietnam 1 martie 2019 FOTO EPA-EFE
Kim Yo Jong la o ceremonie de întâmpinare la Palatul Prezidenţial din Vietnam 1 martie 2019 FOTO EPA-EFE

Sora dictatorului nord-coreean ar putea fi un lider mai brutal decât fratele său dacă îi va urma la putere, susţin experţi militari şi cercetători în materie de politică internaţională, relatează New York Post.

Kim Yo-jong, 32 de ani, pare să preia tot mai multe atribuţii în regimul nord-coreean, pe fondul reluării speculaţiilor de către  un diplomat sud-coreean că fratele său s-ar afla în comă şi că fotografiile cu apariţiile sale publice sunt trucate.

Diplomatul sud-coreean Chang Song-min a spus că sora mai mică a dictatorului nord-coreean nu este succesorul său oficial, deşi i s-a delegat o mare parte a puterii.

Pe de altă parte, ministrul sud-coreean al apărării a declarat marţi în Parlament că Kim Yo-jong ar fi preluat conducerea Departamentului de Ghidaj şi Organizare (OGD), o agenţie a partidului care se ocupă de propagandă, structurile organizatorice ale partidului şi numirile politice. Aceasta are şi sarcina de a se asigura că cei circa 3 milioane de membri ai partidului muncitoresc sunt loiali şi respectă preceptele regimului. 

„Nu am văzut nicio dovadă, niciun indiciu al modului în care ar putea guverna, dar pot să speculez - având în vedere reputaţia şi istoria familiei - că va conduce cu o mână de fier”, a apreciat colonelul american în rezervă David Maxwell.

Maxell, unul din autorii planului de urgenţă al prăbuşirii regimului nord-coreean, conceput alături de Coreea de Sud în 1999, notează că pe atunci circulau teorii că Kim Jong-un „va fi mai deschis către lumea exterioară”. El a venit la putere în 2011.

„Nu s-a dovedit a fi aşa. Cred că trebuie să presupunem că succesorii sunt tot mai răi”, a spus Maxwell, cercetător senior la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiei.

Maxwell a mai precizat că relatările privind starea de sănătate a liderului nord-coreean sunt speculaţii ale unui fost diplomat - Chang Song-min, fost şef al biroului de monitorizare a afacerilor de stat în mandatului fostului preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung  - şi că nu există dovezi că „s-a întâmplat ceva” realmente.

Sung-Yoon Lee, profesor de diplomaţie şi drept la Universitatea Tufts, a respins ipoteza ca repunere pe tapet a unei afirmaţii false vehiculate pentru prima dată în aprilie, după ce liderul nord-coreean n-a mai apărut în public timp de trei săptămâni.

„Totodată, e cert că a fost creat un plan de urgenţă încă de la începutul lui martie, astfel încât să fie sporit capitalul de imagine al lui Kim Yo Jong, iar aceasta să preia frâiele puterii - în cazul că  Kim Jong-un ar ajunge în incapacitatea de a conduce ţara”, a explicat acesta.

Lee a descris-o pe aceasta ca fiind „ambiţioasă şi inteligentă” - şi ca adăugând o aură feminină mai blândă „faţadei brute a regimului” - însă dacă ea ajunge la putere, regimul în sine cere ca „să fie nemiloasă, mai ales în primii ani”.

„Pentru a-şi construi credibilitate şi valoare, şi a câştiga respect, calea nu este să fie binevoitoare, ci să se poarte ca un dictator crud în faţa populaţiei sale şi să se prezinte ca o ameninţare nucleară credibilă pentru SUA. Ea se poate dovedi mai feroce şi mai tiranică decât fratele, tatăl sau bunicul său ”, a spus acesta.

Kim Yo Jong „pare a fi susţinătoarea unei linii dure în privinţa Coreii de Sud şi SUA” şi „nu sunt niciun fel de semnale că ar fi o reformatoare”, apreciază Victor Cha, fost director în materie de afaceri asiatice al Consiliului Naţional de Securitate în timpul administraţiei George W. Bush.

E posibil ca succesiunea ei să fie însoţită de lansări de rachete şi alte asemenea probe menite să-i „stabilească credibilitatea pe plan intern şi internaţional deopotrivă”. Totodată, ea va face epurări în guvern pentru a-şi pune oamenii loiali în poziţii-cheie, explică Cha, în prezent consilier senior şi preşedinte al Centrului coreean pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Însă în joc se află şi unchiul lor, Kim Pyong Il, care a revenit anul trecut în Coreea de Nord, după o lungă carieră de diplomat în Europa - de altfel, acesta a fost luat în calcul ca succesor al liderului nord-coreean.

„Nu e clar dacă sora şi unchiul vor colabora sau vor intra în competiţie. Începe să semene a clanul Soprano, însă el a fost plecat din ţară zeci de ani. Tatăl şi unchiul erau în competiţie, aşa că el a fost îndepărtat”, a explicat acesta.

Bruce Bennett, cercetător în domeniul apărării la RAND Corp., a spus că „în mare parte, tot ce am văzut din partea lui Kim” a presupus servirea fratelui său, între care să-i asigure o scrumieră, un instrument de scris, adică „lucruri destul de mărunte în esenţă”.

Totuşi, în 2002, tatăl său a spus că ea aşteaptă cu nerăbdare „un rol major în politică. A început să-l câştige anul acesta”, a spus Bennett.

Un raport al serviciului de cercetare al Parlamentului sud-coreean arăta că „de la începutul acestui an, Yo-jong a intrat în prim-plan în privinţa unor roluri active, care au inclus transmiterea de mesaje oficiale către Coreea de Sud şi SUA în numele lui Jong-un”.

Joia trecută, serviciile sud-coreene de informaţii informau Parlamentul de la Seul că dictatorul de la Phenian a delegat o mare parte din atribuţiile sale colaboratorilor săi apropiaţi, în principal surorii sale mai mici, Kim Yo-jong.

În vârstă de 32 de ani, Kim Yo-jong este „numărul doi de facto” al regimului de la Phenian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite