Fostul premier Shinzo Abe: „O situaţie de urgenţă în Taiwan este o urgenţă japoneză şi, prin urmare, o urgenţă pentru alianţa Japonia-SUA”

Fostul premier Shinzo Abe: „O situaţie de urgenţă în Taiwan este o urgenţă japoneză şi, prin urmare, o urgenţă pentru alianţa Japonia-SUA”

Fostul premier japonez Shinzo Abe FOTO EPA-EFE

Shinzo AbeJaponia şi Statele Unite nu ar putea sta deoparte dacă China ar ataca Taiwanul, iar Beijingul trebuie să înţeleagă acest lucru, a declarat miercuri fostul premier japonez Shinzo Abe, relatează CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tensiunile cu privire la Taiwanul revendicat de China au crescut în măsura în care preşedintele Xi Jinping încearcă să-şi afirme pretenţiile de suveranitate ale ţării sale asupra insulei guvernate democratic. Guvernul Taiwanului susţine că îşi doreşte pace, însă este pregătit să se apere dacă va fi nevoit.
 
Intervenind virtual la un forum organizat de think tankul taiwanez Institutul de Cercetare a Politicii Naţionale, Abe a remarcat că insulele Senkaku -- pe care China le numeşte Insulele Diaoyu -- insulele Sakishima şi insula Yonaguni sunt la doar 100 de kilometri distanţă de Taiwan, de aceea o eventuală invazie armată a Taiwanului ar fi un pericol grav pentru Japonia.
 
„O situaţie de urgenţă apărută Taiwan este o urgenţă japoneză şi, prin urmare, o urgenţă pentru alianţa Japonia-SUA. Beijingul, în special preşedintele Xi Jinping, nu ar trebui niciodată să de dovadă de o incapacitate în a recunoaşte acest lucru”, a spus Abe.
 
Japonia găzduieşte baze militare importante ale SUA, inclusiv pe insula sudică Okinawa, la distanţă aeriană mică de Taiwan şi care ar putea juca un rol esenţial în privinţa unui sprijin american în cursul unui atac chinez.

Statele Unite sunt obligate prin lege să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra, deşi nu e clar dacă ar fi dispuse să trimită trupe pentru a ajuta Taiwanul într-un potenţial război cu China.
 
Statele Unite şi aliaţii săi ar lua „măsuri” nespecificate dacă China ar folosi forţa pentru a modifica statu- quo-ul Taiwanului, a declarat luna trecută secretarul de stat al SUA Antony Blinken .
 
Abe, care a demisionat din funcţia de prim-ministru anul trecut, este şeful celei mai mari facţiuni a Partidului Liberal Democrat de guvernământ şi rămâne influent în cadrul partidului.
 
În ceea ce priveşte relaţiile sino-japoneze viitoare, Abe a spus că Japonia ar trebui să facă progrese în relaţiile cu China, dar şi să dea dovadă de fermitate şi să-i spună ce trebuie spus, o viziune împărtăşită şi de premierul în exerciţiu Fumio Kishida.
 
„Japonia, Taiwan şi toţi cei care cred în democraţie trebuie să-l îndemne în mod insistent pe preşedintele Xi Jinping şi alţi lideri ai Partidului Comunist Chinez să nu păşească pe o cale greşită”, a spus Abe.
 
Japonia şi Taiwan trebuie să colaboreze pentru a proteja libertatea şi democraţia, a adăugat Abe, vorbind în faţa unei audienţe din care a făcut parte şi Cheng Wen-tsan, primarul oraşului Taoyuan, din nordul Taiwanului, considerat un posibil viitor candidat la preşedinţie.
 
„Un Taiwan mai puternic, înfloritor şi un Taiwan care garantează libertatea şi drepturile omului sunt, de asemenea, în interesul Japoniei. Desigur, asta este şi în interesul lumii întregi”, a spus Abe.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările